Οι ταρζανιές της Β.Μακεδονίας και ο αντίκτυπος στο πολιτικο σκηνικό πριν από τις Ευρωεκλογές

Ιδιαίτερη ψυχραιµία επιδεικνύει η ελληνική πλευρά και δη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης σε ό,τι αφορά το κλίµα που διαµορφώνεται εσχάτως στις σχέσεις µε τη Βόρεια Μακεδονία τόσο στο διπλωµατικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Βλέπετε, κοινή πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίµου και του υπουργείου Εξωτερικών είναι πως µε αυτή την τακτική της νέας πολιτικής ηγεσίας στη γειτονική χώρα εκτίθενται οι ίδιοι οι εµπνευστές και οι εκφραστές της, πολλώ δε µάλλον έναντι του διεθνούς παράγοντα, που τα προηγούµενα χρόνια είχε πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες για την εξεύρεση λύσης. Την ίδια στιγµή, βέβαια, δυναµιτίζεται και η όποια ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πρωθυπουργικό στρατηγείο θεωρούν ότι όλες αυτές οι «ταρζανιές» κάθε άλλο παρά λειτουργούν θετικά για τα κόµµατα της αντιπολίτευσης ενόψει ευρωεκλογών, έστω κι αν οι αρχηγοί τους επενδύουν στη ρητορική περί… έλλειψης κυβερνητικών ανακλαστικών, καθώς η ιστορία έχει καταδείξει πως η Κεντροαριστερά και ακόµη περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να επωφεληθούν από αυτή την ατζέντα. Εξάλλου, η Συµφωνία των Πρεσπών ήταν έργο της διακυβέρνησης Τσίπρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η παράµετρος αυτή καθίσταται ακόµη πιο αισθητή µε τη σηµερινή ηγεσία της Κουµουνδούρου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, η οποία κάθε άλλο παρά µπορεί να πείσει ότι θα µπορούσε να διαχειριστεί µε αρτιότητα τέτοιου είδους... ειδικές καταστάσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες αναλύσεις, κάθε φορά που εισέρχεται στην εξίσωση ένας τέτοιος παράγοντας, ευνοείται µε µαθηµατική ακρίβεια εκείνη η πλευρά που θεωρείται ως καταλληλότερη να σηκώσει το φορτίο των κρίσιµων χειρισµών που απαιτού νται… Οσο για τον Κυριάκο Βελόπουλο και τους υπόλοιπους; Απαντες στο «γαλάζιο» επιτελείο συνοµολογούν πως έχουν... ταβανιάσει!


Ο εκνευρισµός του Μαξίµου µε την ΕΡΤ, η συνεννόηση και οι σκέψεις για το µέλλον…

Μπορεί σε αυτή τη φάση να µην υπάρχουν… ακραίες σκέψεις σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΕΡΤ, µετά τα παρατράγουδα µε τη Μαρίνα Σάττι, αλλά και τη χαµηλή πτήση της ελληνικής αποστολής στη Eurovision, ωστόσο ο εκνευρισµός του πρωθυπουργικού πυρήνα είναι αν µη τι άλλο σαφής. Μάλιστα, φτάνει µέχρι του σηµείου να αναζητηθεί φόρµουλα για την καλύτερη συνεννόηση µεταξύ του Μαξίµου και του Ραδιοµεγάρου σε µια σειρά από κρίσιµα θέµατα, αλλά και πιθανές βελτιωτικές παρεµβάσεις…


Καταφύγιο

Μετά τη δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, µε απόφαση της Πολιτικής Γραµµατείας εκτελούσε χρέη εκπροσώπου Τύπου ο µέχρι πρότινος αναπληρωτής Στέργιος Καλπάκης. Μάλιστα, το παλικάρι είχε συγκεντρώσει διακοµµατική συµπάθεια, αφού η µετριοπάθεια και η ευγένειά του εκτιµήθηκαν από τους πάντες. Ο Κασσελάκης, ωστόσο, τον καρατόµησε χωρίς καν να τον ενηµερώσει, τοποθετώντας τότε στη θέση του την αλήστου µνήµης ∆ώρα Αυγέρη. Ο Καλπάκης πήρε σαφείς αποστάσεις από το νέο προεδρικό σύστηµα, ωστόσο µαθαίνω ότι έχει βρει καταφύγιο στο γραφείο της Ολγας Γεροβασίλη. Ο έτερος ∆ΗΜΑΡίτης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχει περάσει τελείως απέναντι από την ηγεσία και περιµένει τη διάσπαση.


Βόλτες...

Το περασµένο Σάββατο, βοηθούντος και του καιρού στην Αθήνα, έκανα όλη µέρα βόλτες στο Κολωνάκι. Μη φανταστείτε ότι ζήλεψα τα µεγαλεία του Αρη ή του Κασσελάκη, απλώς εκµεταλλεύθηκα κάποια ραντεβού που είχα στο κέντρο για να γυρίσω λίγο τα πολιτικά στέκια. Πράγµατι, δικαιώθηκα για την επιλογή µου αυτή, καθώς δεν σταµατούσα να πέφτω πάνω σε πάσης φύσεως πολιτικούς παράγοντες. Και επειδή ό,τι κάνω θέλω να σας το λέω, σας ενηµερώνω τα εξής: Είδα τον σοσιαλιστή σύντροφο Παναγιώτη ∆ουδωνή να τρώει στο πολυτελές Codice Blu. Λίγο παρακάτω η σύζυγος Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, έτρωγε ψαρικά στου Παπαδάκη, ενώ ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς βόλταρε µετά της συζύγου του στην Πατριάρχου Ιωακείµ. Αλλά αφού σας ενηµέρωσα για τις γαστρονοµικές προτιµήσεις της όµορφης Τζένης, οφείλω να σας γνωστοποιήσω ότι την Κυριακή το πρωί ως καλός µπαµπάς ο Βασίλης Κικίλιας είχε πάει περίπατο τον γιο του στον κήπο του Ζαππείου, για να του γνωρίσει τις οµορφιές της εκλογικής του περιφέρειας.


Ομαδοποιήσεις

Μόνο γέλια προκαλεί στους παλιούς του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο δεξιός Ευάγγελος Αντώναρος και ο ΠΑΣΟΚος Θανάσης Οικονόµου έχουν φθάσει στο σηµείο να µιλούν για διαγραφές αντιφρονούντων... Το πιο ευγενικό σχόλιο που ακούγεται για τα στελέχη αυτά που παριστάνουν τους φρουρούς του Κασσελάκη είναι πως «δεν έχουν αίσθηση του γελοίου». Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οµαδοποιήσεις που σχηµατίζονται το τελευταίο διάστηµα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω για παράδειγµα ότι κοινές ανησυχίες και αγωνίες έχουν ο Χρήστος Σπίρτζης µε τον Γιώργο Βασιλειάδη, τις οποίες µοιράζονται στις συχνές εξόδους που κάνουν.


Χάσμα

Μπορεί το τελευταίο διάστηµα να επιχειρείται -δηµοσίως τουλάχιστον- να καταδειχθεί ότι γεφυρώνεται το χάσµα µεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Νίκου Παπανδρέου, ωστόσο είναι σαφές πως κάτι τέτοιο επ’ ουδενί ισχύει. Βλέπετε ο υιός του ιδρυτή του Κινήµατος επιµένει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πως η τρίτη θέση θα µπορούσε υπό συνθήκες να επιφέρει σοβαρές εσωκοµµατικές διεργασίες. Πάντως, στο έτερο µέτωπο που άνοιξε ο προεδρικός πυρήνας µε φόντο την υποψηφιότητα Ζαγοράκη έσπευσε να βάλει άθελά του πλάτη ο παλαίµαχος ποδοσφαιριστής Στράτος Αποστολάκης, που δήλωσε ότι αν και δεν είναι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τον άλλοτε αρχηγό της Εθνικής. Αυτά για όσους λένε ότι ο πρόεδρος Νίκος δεν µπορεί να προωθήσει διευρύνσεις...


Παράγοντας

Επειδή λαµβάνω τα ενηµερωτικά σηµειώµατα του δηµάρχου Αθηναίων, έχω πλήρη γνώση του προγράµµατος του Χάρη ∆ούκα. Τη µια διαβάζω ότι είναι στην Τουρκία, την άλλη στην Ιταλία, την παράλλη στα Τρίκαλα για πολιτική εκδήλωση, ενώ ξεκλέβει και χρόνο για να κάνει παρεµβάσεις για το Μακεδονικό. Το επισηµαίνω γιατί αναρωτιέµαι πότε προλαβαίνει να ασχοληθεί µε τα προβλήµατα της πρωτεύουσας. Αλλωστε, γι’ αυτό νόµιζα πως τον εξέλεξαν οι Αθηναίοι και όχι για να κάνει τον κεντροαριστερό παράγοντα ή τον πολίτη του κόσµου.


Έκανε την αρχή...

Ηταν φίλες και φίλοι να µην κάνει την αρχή ο Κωστής Χατζηδάκης. Πλέον, µετά τους εκπροσώπους της… ορίτζιναλ ∆εξιάς, όλο και περισσότεροι κεντρώοι της Ν.∆. µπαίνουν στη διαδικασία να συναντηθούν µε τον Πέτρο Μπελέρη και να εκφράσουν τη στήριξή τους στον πατέρα του Φρέντη. Τελευταίο παράδειγµα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πριν από µερικές ηµέρες µπήκε µε κάθε επισηµότητα στον χορό..