Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ είναι άκρως τιμητική για μένα που ζω και εργάζομαι στη νησιωτική Ελλάδα.

Εκείνη την πανέμορφη και ξεχωριστή περιοχή της Ελλάδας την οποία λατρεύουμε Έλληνες και ξένοι όταν την επισκεπτόμαστε στη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών.

Όμως για τους μόνιμους κατοίκους η πραγματικότητα απέχει από το μπλε και λευκό όνειρο, τα γραφικά σοκάκια και τις αυλές με τους βασιλικούς. Εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα στην οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Κουνάκης: Ξεφύγαμε από την στοχοποίηση των νησιών από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες 

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό, την ακρίβεια, την έλλειψη γιατρών, μονάδων υγείας ακόμα και φαρμάκων. Για όλα όσα οι κάτοικοι του Κέντρου και των αστικών κέντρων βρίσκουν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους, οι νησιώτες υποχρεώνονται να ταξιδέψουν είτε σε μεγαλύτερα νησιά, είτε κατά κανόνα στον Πειραιά. Μια περιπέτεια πολυδάπανη και άσχημη για άτομα που παλεύουν με κάποια ασθένεια. Η κατάσταση επιδεινώνεται σε ότι αφορά τα ΑΜΕΑ των οποίων η πρόσβαση δεν είναι απρόσκοπτη παρά τις οποίες βελτιώσεις έχουν επέλθει.

Ευτυχώς ξεφύγαμε από την στοχοποίηση των νησιών από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι μέχρι πρότινος περιέγραφαν την κατάσταση τραγική σε ότι αφορά την προσβασιμότητα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο, κυρίως στον τομέα των μετακινήσεων των ατόμων με αναπηρία. Η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η προσπάθεια να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα προσφέροντας ανακούφιση στους συνανθρώπους μας. Μια από τις δράσεις που παίρνω μέρος σε τοπικό επίπεδο, είναι και η συμμετοχή μου σε έναν Σύλλογο, σκοπός του οποίου είναι η διασύνδεση της προσβασιμότητας με την ανακύκλωση στα νησιά .

Η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέσα στις δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Συγκρίνοντας την ελληνική πραγματικότητα με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει πολλά και σημαντικά βήματα να κάνει. Αυτό που μας λείπει, σίγουρα δεν είναι η ενσυναίσθηση και η καταγραφή των προβλημάτων.

Μας λείπουν όμως οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον συμπερίληψης για όλους. Μια από τις ιδέες που προτίθεμαι να προάγω στο Ευρωκοινοβούλιο είναι και η διασύνδεση της ανακύκλωσης με την προσβασιμότητα.

Μπορεί η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε. Εδώ και καιρό, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν τη πολιτική του TAX the rich (φορολογήστε τους πλούσιους) για την βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Η ιδέα λοιπόν ήταν η εφαρμογή αυτής της φορολογίας για την ανακύκλωση τα έσοδα της οποίας θα διατίθενται για καλύτερες υποδομές, για ράμπες, για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην θάλασσα, για αναπηρικές τουαλέτες κλπ.

Έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για να βελτιωθεί σε μέγιστο βαθμό η ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας που έχουν ειδικές ανάγκες. Αυτό που ξεχωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τα υπόλοιπα κόμματα είναι η έννοια μιας κοινωνίας που δεν επιτρέπει αποκλεισμούς αλλά συμπεριλαμβάνει όλους χωρίς διακρίσεις.

Με άλλα λόγια ένα ευρωπαϊκό κράτος σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, των νησιών, της ηπειρωτικής Ελλάδας, της χώρας μας στο σύνολό της Σε αυτή την μεγάλη μάχη για την αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, η προσωπική μου συμμετοχή θα μπορούσε να είναι η ουσιαστική βοήθεια όλων των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα προσωρινά ή μόνιμα χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την ανακύκλωση.

*Ο Παναγιώτης Κουνάκης - Επιχειρηματίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή