Η απουσία της Μεσσηνίας από το «καλεντάρι» του Μητσοτάκη…

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οπότε και μου ήρθε η έμπνευση να γράψω, συνειδητοποίησα ότι στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπάρχει καμία αναφορά για μια πιθανή εξόρμηση στην Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στο επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο περιλαμβάνονται μόνο η Αρκαδία και η Αργολίδα, γεγονός που προκαλεί απορίες, καθώς θα περίμενε κανείς ότι η γενέτειρα του επιφανούς συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη θα αποτελούσε εκ προοιμίου προεκλογική προτεραιότητα. Και δεξια περιοχή είναι, μιας και η συσπείρωση είναι το κεντρικό ζητούμενο για τη ΝΔ και κομβική δεξαμενή. Νέζη είπα; Φυσικά, πριν και πέρα απ’ όλους, η Μεσσηνία είναι το… βασίλειο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάθε άλλο παρά με φανατισμό βλέπει την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα σταθώ στα κουτσομπολιά περί στήριξης ορισμένων που πίνουν νερό στο όνομά του στους Δημοκράτες του Λοβερδου.


… και η «αφωνία» Σαμαρά για τον Μπελέρη

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην απορεί κανείς πώς ο πρώην πρωθυπουργός, που θεμελίωσε την πολιτική του παρακαταθήκη στη δυναμική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων (και μάλιστα έφθασε στο σημείο να τα βάλει με το σύνολο της γαλάζιας παράταξης στο παρελθόν, για να υπερασπιστεί τις αρχές του), δεν έχει βρει μια ατάκα για την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Αντιθέτως, συνομιλητές του διαμηνύουν ότι τυχόν εκλογή του προφυλακισμένου δημάρχου δεν σημαίνει ταυτόχρονα και φως στο τούνελ των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική Αλβανία. Προφανώς, αλλά με τέτοια φωνή κι ένας τόσο σημαντικός συμβολισμός στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σίγουρα συνιστά μεγάλη υπόθεση για τις θέσεις της Αθήνας, όπως είπε χθες στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ως εκ τούτου, δεν ξέρω αν όλο αυτό το κλίμα έχει επηρέασει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το πρωθυπουργικό καλεντάρι και οι έχοντες λόγο στις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε καταστεί πιο προσεκτικοί στην περίπτωση αυτή. Το πρόγραμμα, φυσικά, προσαρμόζεται συνεχώς, ανάλογα με τις αναγκες, και πλέον μενει να φανεί αν και πότε οι συμπολίτες του Σαμαρά και του περιφερειάρχη Πεοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, θα έχουν την ευκαιρία να υποδεχθούν τον Μητσοτάκη πριν από τις κάλπες.


Αύριο ο Κυριάκος ανακοινώνει την εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους

Και μιας και αναφέρθηκα στον Μητσοτάκη, να σας ενημερώσω ότι αύριο θα ανακοινώσει τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα παραστεί στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024, Εθνική Προτεραιότητα», αλλά, όπως μας λένε πηγές από το Μαξίμου, θα περιγράψει τις βασικές αρχές και τους στόχους του σχεδίου της κυβέρνησης για το σημαντικό αυτό εθνικό ζήτημα, ενώ θα ανακοινώσει και τις βασικές πρωτοβουλίες. Μία από αυτές αναμένεται να είναι η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, με τη θεσμοθέτηση για αυτούς όλων των προβλέψεων, προνομίων, επιδομάτων και διατάξεων που τους αφορούν, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.


Μετά τις κάλπες το πρώτο νομοσχέδιο με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές

Αυτά πριν τις ευρωεκλογές, γιατί μετά τις ευρωπαϊκές κάλπες η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή που θα κατοχυρώνει για πρώτη φορά την επιστολική ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές. Οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο (από Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας) στις ευρωεκλογές ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Εφόσον όλα, όπως προβλέπεται, κυλήσουν ομαλά, όλο αυτό θα αποτελέσει ένα πρόκριμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στον απόδημο Ελληνισμό να ψηφίζει επιστολικά και στις κάλπες των βουλευτικών. Με βάση το Σύνταγμα, για την ψήφιση της ρύθμισης αυτής απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.


Ο Κασσελάκης σκέφτεται να πάει στο Final Four της Ευρωλίγκας

Οι καλές πηγές μου στην Κουμουνδούρου μού είπαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και οι στενοί του συνεργάτες συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο να δώσει το «παρών» στο Final Four της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Έβαλαν κάτω τις ημερομηνίες σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι συμμετέχουν δύο ελληνικές ομάδες διεκδικώντας το μεγάλο τρόπαιο. Η σκέψη που υπήρχε, μέχρι χθες τουλάχιστον, ήταν να μην αλλάξουν το προεκλογικό πρόγραμμα και ο πρόεδρος να δει τους αγώνες από κάποια τηλεόραση σε όποια πόλη της Ελλάδας θα βρίσκεται την Παρασκευή, που είναι οι δυο κρίσιμοι ημιτελικοί, και την Κυριακή, που θα γίνουν ο μικρός και ο μεγάλος τελικός. Εκτός αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή καθώς, ο ίδιος είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτος…


«Μη μασάτε», είπε ο Στέφανος στους συνεργάτες του

Σε άλλη σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες προ ημερών, προκειμένου να αποτιμήσουν από κοινού το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης με αρκετά «μάτσο» γλώσσα προέτρεψε τους συνεργάτες του να «μη μασάνε από τις επιθέσεις που δέχονται από τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τα ΜΜΕ». Το ενδιαφέρον είναι και η εκτίμησή του πως «θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους με το υψηλό ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές». Να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος αν το πιστεύει ή απλώς το έκανε για να εμψυχώσει τους δικούς του ανθρώπους.


O ρόλος Τσούνη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Με προσωπική «παρέμβαση» του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, και πολλή δουλειά μεταξύ κυβέρνησης - διπλωματών και ΑΔΜΗΕ επετεύχθη η οικονομική συμφωνία συμμετοχής του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού fund DFC στο μεγαλεπήβολο ενεργειακό project ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, το «ομολόγησε», ευχαριστώντας δημοσίως την αμερικανική πρεσβεία, και ειδικά τον Τζορτζ Τσούνη, για την πρόθεση συμμετοχής της DFC στον «Great Sea Interconnector», αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αγωνία να προχωρήσει το βαλτωμένο project των 2,4 δισ. ευρώ και να βρεθούν λεφτά. Αλλά και τη μεγάλη γεω-στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο έργο αυτή την περίοδο, τόσο για την Ελλάδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, όσο και για τον αμερικανικό παράγοντα, που σίγουρα δεν μπαίνει «τυχαία», ή μόνο για να κερδίσει λεφτά, ως μέτοχος και χρηματοδότης σε ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Για την ιστορία, να σας πως ότι, αν προχωρήσει η συμφωνία, θα είναι η δεύτερη στην οποία μπαίνει ως χρηματοδότης η αμερικανική Development Finance Corporation στην Ελλάδα, έπειτα από την επένδυσή της με 125 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.


Το κόλπο του κόμματος του Ζάεφ στα Σκόπια για να επανέλθει στην εξουσία

Σε ανοιχτή γραμμή επικονωνίας και διά ζώσης επαφές βρίσκονται πολιτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όχι τόσο για να κατανοήσουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία του εθνικιστικού VMRO, η υποψήφια του οποίου κέρδισε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και το οποίο παραμένει στάσιμο επί δεκαετίες ως προς τις θέσεις και τις εξαρτήσεις του, όσο για να αναλύσουν τα πέρα-δώθε του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος SDSM («Σοσιαλιδημοκρατικη Ένωση Μακεδονίας»). Δεν εχει δοθεί μεγάλη σημασία, αλλά το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ήταν υποχρεωμένο βάσει του πρώτου άρθρου αυτής να αλλάξει την επωνυμία του σε «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Βόρειας Μακεδονίας»… σφύριξε αδιάφορα.

Επίσης, έως τώρα δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του επικεφαλής του VMRO, οι οποίοι καταπατούν τη Συμφωνία των Τσίπρα-Ζαεφ. Γιατί; Γιατί μαθαίνω ότι ο Αλί Αχμέτι, ο παλαίμαχος αλβανικής καταγωγής πολιτικός που τερμάτισε δεύτερος στις πρόσφατες κάλπες, αφήνοντας τρίτο το SDSM, κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες ότι επιχειρούν παρασκηνιακά να φτιάξουν κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς του VMRO. Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δηλαδή. Κοντός ψαλμός...


Νεύρα παπανδρεϊκών με Ανδρουλάκη για μία… περίεργη φράση

Μία φράση που είπε πριν από δύο μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του έχει φέρει φασαρία στη Χαριλάου Τρικούπη. «Εγώ δεν πρόκειται να σας προδώσω», είπε χαρακτηριστικά ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο και μαθαίνω ότι σήμανε συναγερμός. Οι παρευρισκόμενοι παπανδρεϊκοί άρχισαν να αναρωτιούνται σχεδόν δυνατά: «Ποιος έχει προδώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ;» και «Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αυτή την αναφορά;».

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη συνέχεια ο Ανδρουλάκης έκανε διθυραμβικές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, το μυαλό όλων, φυσικά, πήγε στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι παρών στην εκδήλωση ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος, εμφανώς ενοχλημένος, κοιτούσε το ταβάνι…


Ξεκίνησε πρωτοβουλίες ο Λαλιώτης στο ΠΑΣΟΚ

Mετά βαΐων και κλάδων η Χαριλάου Τρικούπη δημοσιοποίησε την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που συνυπέγραψαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας». Και μάλιστα στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση, διότι ο πρώτος που χαιρέτισε τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν ο κορυφαίος γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης. Αυτό που, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον είναι η πληροφορία ότι πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «κρύβεται» ο Κώστας Λαλιώτης. Πολλοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς το άλλοτε «θείο βρέφος» έστελνε ενημερωτικά mail σε όλους τους φίλους του για την κίνηση αυτή, ενώ έστειλε και σχετική επιστολή στα ΜΜΕ για να εξυμνήσει την πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Κάτι μου λέει πως ο Ανδρουλάκης κάνει στροφή προς θέσεις που θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα...


Ο Χρυσοχοΐδης ψάχνει προσωπικό για τα… μπλόκα

Ανάγκη από… νέο αίμα έχει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, που αναζητά αστυνομικούς από ολόκληρη τη χώρα για να στελεχώσουν τμήματα του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, ζητείται από όλες τις αστυνομικές Διευθύνσεις να ενημερώσουν το αρχηγείο εάν υπάρχουν αστυνομικοί που θέλουν να αποσπαστούν ή να μετακινηθούν προσωρινά στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητές του τα θέματα Τροχαίας. Τα μπλόκα στους δρόμους πραγματικά αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό, όμως τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ο υπουργός απαιτούν επιπλέον προσωπικό, το οποίο μέχρι και τις 24 του μήνα πρέπει να έχει βρεθεί.


Στο μικροσκόπιο του Ανδρουλάκη ο Δούκας και ο Πρωτόπαπας

Ο Χάρης Δούκας είναι γνωστό ότι ακούγεται ως το επόμενο πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί ενός ενιαίου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, άλλωστε, όπως μου λένε, έχει μπει και στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη, με στελέχη της ηγετικής ομάδας πέριξ του Νίκου Ανδρουλάκη να παρατηρούν με καχυποψία την κινητικότητα του δημάρχου της πρωτεύουσας. Τελευταία μαθαίνω ότι έχει χτυπήσει πιο έντονα ο συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των πολιτικών ραντεβού που κάνει στο δημαρχείο ο Χάρης Δούκας με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Τις συναντήσεις αυτές, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τις κανονίζει ο Χρήστος Πρωτόπαπας για τον δήμαρχο.


Προχωρά η ρύθμιση για το «μπλόκο» στις τουρκικές παρεμβολές στα ακριτικά ραδιόφωνα

Λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, που αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στις παραμεθόριες περιοχές και σχετίζεται με τις παρεμβολές που δέχονται από τις γειτονικές χώρες, επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα καθημερινό πρόβλημα των ραδιοσταθμών στην παραμεθόριο, οι οποίοι αναγκάζονται να εκπέμπουν σε άλλες συχνότητες από αυτές για τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, καθώς σταθμοί από τις γειτονικές χώρες εκπέμπουν πάνω στις δικές τους συχνότητες, γεγονός το οποίο τους φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικά πρόστιμα. Με νομοθετική του παρέμβαση το υπουργείο επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να έχουν και μια δευτερεύουσα συχνότητα για να εκπέμπουν. Επίσης, με την ίδια νομοθετική παρέμβαση αναστέλλονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την ΕΕΤΤ. «Είναι πολύ σημαντική διάταξη, γιατί σε Βορειοανατολικό, Νότιο Αιγαίο ακόμα και σε περιοχές των Κυκλάδων τα ραδιόφωνα δέχονται παρεμβολές», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης.


Προήχθησαν δύο δικαστές από εμβληματικές δίκες

Μήνας προαγωγών δικαστών και εισαγγελέων ο Μάιος, με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποφασίζει προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς της Θέμιδος, από τον Άρειο Πάγο μέχρι τα κατά τόπους πρωτοδικεία. Ανάμεσα, μάλιστα, στους δικαστές που προήχθησαν βρίσκονται και οι πρόεδροι σε δύο εμβληματικές δίκες οι οποίες απασχόλησαν έντονα τη κοινή γνώμη. Ο λόγος για την πρόεδρο πρωτοδικών Μαρία Γκιαούρη, η οποία μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες βρισκόταν στην έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που δίκαζε την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η κυρία Γκιαούρη προήχθη σε εφέτη. Το ίδιο συνέβη και με την πρόεδρο πρωτοδικών Παναγιώτα Γιούπη, η οποία βρισκόταν στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία προήχθη επίσης στο βαθμό της εφέτου.


Αυτοδιοικητικό θρίλερ

Λύνεται λίαν συντόμως ο «γόρδιος δεσμός» που έχει προκύψει με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για επαναληπτικές εκλογές. Όπως έγκαιρα σας έχουμε ενημερώσει, αυτές θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Πέμπτη το μεσημέρι. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έτερη υποψηφιότητα, εκτός του νυν προέδρου του Συνδέσμου, Βλάσση Σιώμου. Όλα δείχνουν πως έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα δημάρχου από τη Βόρεια Αττική. Πάντως, ευτυχώς που τελειώνει άμεσα αυτό το αυτοδιοικητικό «θρίλερ», γιατί χωρίς πρόεδρο δεν προχωρούν τα προληπτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο... και βρισκόμαστε ήδη μέσα σε αυτήν.