To ''ξεκαθάρισμα'' του Χρηματιστηρίου, τα δισεκατομμύρια του Μυτιληναίου, οι άτυποι ''ανταγωνισμοί'' και ο ''αποπροσανατολιστικός'' ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών
Ιδιωτικές υποθέσεις
Η παραοικονομική στήλη της ''Απογευματινής''
«Ξεκαθάρισμα» στο Χρηματιστήριο
Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε δράματα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ανακοινώθηκε χθες και αποσκοπεί στο «μεγάλο ξεκαθάρισμα» του ταμπλό.Δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Θα αναστέλλεται η διαπραγμάτευση όσων μετοχών είναι σε επιτήρηση πάνω από δύο χρόνια. Για όσες εταιρείες είναι ήδη σε επιτήρηση, η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάιο του 2025 και θα λάβει υπόψη και το «παρελθόν». Θα διαγράφονται οι μετοχές που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης έπειτα από 6+6 μήνες ή όσες έχουν διασπορά κάτω του 10%. Για αυτές, υπάρχει και η πρόβλεψη της μετάταξης στην Εναλλακτική Αγορά. Υποθέτω πάντως ότι για τις περίπου 30 «προβληματικές» εταιρείες του ΧΑ και τους εγκλωβισμένους μικρομετόχους τους έρχονται δύσκολες ημέρες.
Τα δισεκατομμύρια του Μυτιληναίου
O Ευάγγελος Μυτιληναίος λεφτά έχει. Αλλά ευκαιρίες, για να κερδίσει ακόμη περισσότερα, δεν χάνει, ειδικά τώρα που η εταιρεία του επιτυγχάνει αποτελέσματα-ρεκόρ, γίνεται παγκόσμιος παίκτης με δουλειές στο εξωτερικό, η μετοχή της ίπταται σε ιστορικά υψηλά (39 ευρώ), οδεύει για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι αναλυτές δίνουν τιμές στόχους στα 50 ευρώ και η ζήτηση από τα funds έχει εκτοξευτεί. Φυσικό επόμενο να πουλήσει μέρος από τις μετοχές που κατέχει (το 3,15% από το συνολικά 26,54%) σε αυτές τις τιμές και να εξαργυρώσει χρόνια και χρόνια σκληρής και αποτελεσματικής δουλειάς βάζοντας «στην τσέπη» περίπου 160.000.000 ευρώ… Δεν του μένουν και λίγα στην άκρη. Η περιουσία του σε μετοχές -μόνο από τη συμμετοχή στην εταιρεία Mytilineos- αποτιμάται σήμερα στο 1,32 δισ. ευρώ. Μόλις 7-8 χρόνια πριν, όλη η εταιρεία άξιζε δεν άξιζε 400.000.000 ευρώ, ενώ σήμερα η αξία της ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ…Οι άτυποι «ανταγωνισμοί»
Δύο άτυποι «ανταγωνισμοί» στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων μονοπωλούν αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ο πρώτος έχει να κάνει με το τραπεζικό δίδυμο της Eurobank και της Εθνικής, καθώς έχουμε καθημερινές αλλαγές στην κατάταξη με άξονα τα επίπεδα των 7,7-7,9 δισ. ευρώ. Το δεύτερο ζευγάρι είναι αυτό της «μαμάς» Viohalco, η οποία αποτιμάται πλέον όσο και η «κόρη» Cenergy, με την πρώτη στα 1,684 δισ. ευρώ και τη δεύτερη στα 1,677 δισ. ευρώ. Στην κεφαλαιοποίηση της Viohalco είναι σαν να μην υπολογίζεται καν η αξία της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία διαμορφώνεται στα 782.378.000 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα κάτι «μεγάλο» ψήνεται. Το οποίο προφανώς συνδέεται με την αντίστροφη μέτρηση που έχει πλέον ξεκινήσει για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού που διατηρεί στην κατοχή του το ΤΧΣ. Χθες η μετοχή της τράπεζας πραγματοποίησε τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών της χρονιάς, με 5.945.561 τεμάχια να αλλάζουν χέρια σε συναλλαγές αξίας άνω των 50.606.329 ευρώ. Από αυτά, περίπου 37.000.000 ευρώ ήταν «πακέτα». Κάποιοι «μπαίνουν», κάποιοι «βγαίνουν» στα υψηλά των 8,5-8,6 ευρώ.
«Αποπροσανατολιστικός» ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών
Το στοιχείο ότι μόλις 60-65 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 43.000 που έχουν υποβάλει δηλώσεις και περίπου 700.000 που είναι συνολικά υπόχρεοι έχουν δηλώσει μέσω του Ε1 «πρόθυμοι» να περάσουν από την κρησάρα των ελέγχων της εφορίας, για να αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη -επειδή ακόμη είναι νωρίς- λέει ότι ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες αμφισβητήσεις. Λογικό και αναμενόμενο το βρίσκω. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ο πολύ μικρός αριθμός. Ο οποίος, όμως, είναι κάπως «αποπροσανατολιστικός», γιατί τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα είναι βέβαιο ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα αυξηθούν. Πόσο, όμως;Αν με ρωτάτε, επειδή ρώτησα κι εγώ, σας λέω ότι οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές δεν περιμένουν να ξεπεράσουν το 3%-4% του συνόλου όσοι είναι διατεθειμένοι (ή και… «καθαροί») για να περάσουν από εξαντλητικό έλεγχο οι ίδιοι και οι συγγενείς τους για τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Ή χοντρικά τις 20.000-25.000 φορολογούμενους. Και πολλούς λέω…