Το µέτρο σύγκρισης για Ν∆, Κασσελάκη και ΠΑΣΟΚ

∆εδοµένου ότι οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση, αλλά διαµορφώνουν το πολιτικό κλίµα για τα επόµενα χρόνια, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον πού βάζουν τα κόµµατα τον εκλογικό τους πήχη. Από την πρώτη στιγµή ο πρωθυπουργός έθεσε ως µέτρο σύγκρισης το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις προηγούµενες ευρωεκλογές, ήτοι το 33%.

Με τα σηµερινά δεδοµένα, και ιδίως µετά τις κινήσεις που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα (π.χ. βελτίωση των σχέσεων µε την Εκκλησία, υποψηφιότητα Μπελέρη, έµφαση στη Βόρεια Ελλάδα), ο στόχος µοιάζει όχι απλώς εφικτός, αλλά ενδεχοµένως και να ξεπεραστεί. Στην περίπτωση αυτή θα ενισχυθεί ακόµα περισσότερο η ηγεµονία της Ν∆ στο πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγµή, σχεδόν κάθε µέρα αλλάζει τον στόχο που έχει βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η τελευταία δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει το «2» µπροστά, δηλαδή πάνω από 20%.

Επί της ουσίας ο κ. Κασσελάκης αυτό που θέλει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να µη χάσει τη δεύτερη θέση και φυσικά ένα ποσοστό όσο πιο κοντά στο 17%, που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα. Η µητέρα των µαχών είναι οι ευρωεκλογές για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έως πρότινος δήλωνε πως η τρίτη θέση θα είναι αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ. Εσχάτως έχει κατεβάσει τον πήχυ και επισηµαίνει ότι το κόµµα του θα είναι στους νικητές το βράδυ των εκλογών.

Στην πραγµατικότητα ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί πλέον ως ρεαλιστικό σενάριο να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση µε το 12%, που είχε λάβει πέρυσι στις εθνικές εκλογές.


Φαβορί ο Μπάμπης Στόκας

Αρκετά ζεστά έχει πάρει την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή ο Μπάμπης Στόκας. Ο δημοφιλής μουσικός και στιχουργός είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες το φαβορί για να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας. Μάλιστα έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια προσωπική φιλία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία «επικυρώθηκε» με την υποψηφιότητά του.

Τον περιμένουν ελεύθερο πολίτη

Αθόρυβα αλλά με αμείωτη ένταση συνεχίζει το δύσκολο έργο του προεκλογικού αγώνα για τον πατέρα του, προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο γιος του Πέτρος. Σαρώνει τη χώρα και συναντά κόσμο ο οποίος τον υποδέχεται με ενθουσιασμό και, όπως λένε, περιμένουν τον Μπελέρη ως ευρωβουλευτή και ελεύθερο πολίτη.


Η Δούνια σε Ήπειρο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Η Νόνη Δούνια συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την περιοδεία της ανά την Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα, όπου επισκέφτηκε την αγορά και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Παναγιώτη Νταή, και τον αντιπεριφερειάρχη, Θωμά Πιτούλη. Ακολούθησε ο Δήμος Σουλίου, όπου συνάντησε τον δήμαρχο, Αθανάσιο Ντάνη, και τα Ιωάννινα, στα οποία η υποψήφια ευρωβουλευτής, συνοδευόμενη από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, τους υφυπουργούς Ανδρέα Νικολακόπουλο και Μάξιμο Σενετάκη, τον βουλευτή Μιχάλη Παπαδόπουλο και την πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων, Ελένη Σταμάτη, επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Αμέσως μετά σειρά είχε η Λάρισα. Μαζί με τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα και την πρώην βουλευτή Στέλλα Μπίζιου επισκέφτηκαν τον δήμαρχο, Αθανάσιο Μαμάκο, συνάντησαν μέλη της Νεολαίας της «γαλάζιας» παράταξης και περιηγήθηκαν στην τοπική αγορά. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα, την οποία η Νόνη κυριολεκτικά «σάρωσε»: από την κεντρική λαχαναγορά και την 20ή Έκθεση Βιβλίου, μέχρι την Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.