Ο Πιερρακάκης "ξηλώνει" την επιτροπή των θεμάτων για τα Πρότυπα

Τα νεύρα του, συνήθως, ήρεμου υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη δοκίμασαν τα μέλη της επιτροπής που επέλεξαν τα θέματα για τα Πρότυπα σχολεία φέτος. Και αυτό γιατί οι «γκάφες» τους παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις προχθεσινές εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα σχολεία, με πολλούς γονείς να προετοιμάζονταν για δικαστικές προσφυγές.

Μάλιστα, όπως μου μεταφέρουν οι πηγές μου στο υπουργείο, αυτό που προκάλεσε οργή δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι υπήρξαν αστοχίες στα θέματα που επέλεξε η επιτροπή να βάλει στους μαθητές, αλλά και ότι μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων δεν αντιλήφθηκε κανείς από την επιτροπή ότι υπήρξε πρόβλημα και ως εκ τούτου άργησε να δοθεί λύση. Έτσι, όπως πληροφορούμαι μελετούνται από το υπουργείο προσεχώς αλλαγές στον τρόπο αλλά και στα άτομα που επιλέγουν τα θέματα στα Πρότυπα Σχολεία.


Παράπονα βουλευτών της ΝΔ για την πρόσβαση στο Μαξίμου

Και μιας και ξεκίνησα με τα… νεύρα στον χώρο της κυβέρνησης να σας πάω και στα νεύρα της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημαντική μερίδα, λοιπόν, της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στα κάγκελα με φόντο τις ξεκάθαρες διακρίσεις τις οποίες όπως λένε οι εν λόγω κύκλοι έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργικός πυρήνας σε σχέση με τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Με βάση τα παράπονά τους κάποιοι εκ των συναδέλφων τους διαθέτουν πιο εύκολη πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι πάρα τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και μήνες δεν έχουν καταφέρει να δουν από κοντά ούτε τον Πίνατ… Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι αναπολούν ανοικτά την εποχή Μπρατάκου.

Όχι ότι έχουν κάτι με το Νεζη (τουλάχιστον οι περισσότεροι), μιας και κατά κοινή ομολογία είναι ο μόνος που έχει τόσο άμεση επαφή με τπ στελεχιακό δυναμικό, αλλά θεωρούν ότι το… υβριδικό σύστημα που έχει προκύψει μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις δεν εχει λειτουργήσει ανάλογα με τις ανάγκες. Κι αυτό δεν οφείλεται στην προεκλογική περίοδο όπως τονίζουν με νόημα…


Ο Κασσελάκης μετατρέπει το "Στο Κόκκινο" σε μουσικό ραδιόφωνο

Δεν θα ήθελα να χαλάσω την… έκπληξη (άλλη μία) που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απο την στιγμή που μου αποκάλυψαν το μυστικό, δεν έχω παρά να το μοιραστώ μαζί σας.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπό, δεν αλλάζει μόνο ιδεολογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται να στρέφεται πλέον προς την κεντροαριστερά  -ίσως και δεξιότερα λένε κάποιοι - αλλάζουν μαζί του και τα ΜΜΕ του κόμματος. Και αναφέρομαι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο ΚΟΚΚΙΝΟ», όπου αναμένεται σύντομα να ενταχθεί ο επιτυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Μουρατίδης, ο οποίος είναι στενός φίλος του Στέφανου.

Εκτός του Μουρατίδη, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι φίλοι του προέδρου με γνώση του αντικειμένου. Και όπως ψιθυρίζεται, για να γίνουν αυτές οι αλλαγές προφανώς θα κοπούν κάποιες πολιτικές εκπομπές του ραδιοφώνου, ώστε σιγά, αλλά σταθερά να μετατραπεί τουλάχιστον για κάποιες ώρες σε μουσικό ραδιόφωνο.  Φυσικά το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα πουν οι εργαζόμενοι και πως θα γίνουν αποδεκτές από τους ακροατές του κόμματος της Αριστεράς οι αλλαγές…


Το (ιταλικό) τραπέζωμα του Ζούλα στα στελέχη της ΕΡΤ

Και μιας και η κουβέντα για τα μμε, να σας πάω στην ΕΡΤ και στον γενικό της Κρατικής Τηλεόρασης. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, λοιπόν, μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα το προηγούμενο διάστημα λόγω των όσων συνέβησαν με την Eurovision και την Μαρίνα Σάττι, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση του. Έτσι, προχθες το βράδυ, λόγω της ονομαστικής του εορτής, έβγαλε έξω και κέρασε όλους τους γενικούς διευθυντές και τα επιτελικά στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης μετά των συζύγων.

Το πλούσιο τραπέζι του συντρόφου Ζούλα έγινε σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο του Χαλανδρίου και μάλιστα άνθρωπός μου που ήταν σε διπλανό τραπέζι που μετέφερε πως υπήρχε αρκετά καλή διάθεση από τους συνδαιτυμόνες. Α, και επειδή οι καιροί είναι ύποπτοι, εννοείται πως πλήρωσε το τραπέζι από την τσέπη του!


Και το ταπεινό σουαρέ της Συρεγγέλα στην ταράτσα των γραφείων της ΝΔ

Αντίστοιχο τραπέζωμα - πιο λιτό και απλό- προγραμματίζει η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες. Τους κάλεσε στην ταράτσα των γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς για ένα χαλαρό ποτό με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις για την καθημερινότητα αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Όπως μαθαίνω, μάλιστα, η Μαρία Συρεγγέλα ήθελε εδώ και αρκετό καιρό να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους, με κάποιους από τους οποίους, τόσο η ίδια όσο και οι στενοί της συνεργάτες διατηρούν άριστες σχέσεις, ωστόσο τα πέρα - δώθε στην περιφέρεια λόγω ευρωεκλογών και οι κομματικές υποχρεώσεις της δεν της το επέτρεπαν.


Η πρώτη φορά του Φλωρίδη ως Νεοδημοκράτη

Μπορεί άλλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί της κυβέρνησης να έκαναν προεκλογικές περιοδείες για πρώτη φορά με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο για τον Γιώργο Φλωρίδη είναι τώρα η πρώτη φορά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μαθαίνουμε ότι εντάχθηκε κανονικά στον προγραμματισμό της Πειραιώς ενόψει ευρωεκλογών και πραγματοποιεί περιοδείες όπου του ζητηθεί. Για παράδειγμα επισκέφθηκε την Τετάρτη τα νησιά Κάλυμνο και Κω, είχε συναντήσεις με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ πραγματοποίησε και συσκέψεις με την συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων των νησιών.
 

Δεν "βγαίνει" του Κασιδιάρη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, από τις φυλακές του Δομοκού, επιχειρεί να κάνει στις ευρωεκλογές το ίδιο «τρικ» που έκανε και πέρυσι στις εθνικές εκλογές, αλλά μάλλον αυτή τη φορά δεν φαίνεται να του βγει. Τότε είχε στηρίξει τους Σπαρτιάτες και πέτυχε να μπουν στη Βουλή, με όλο το μπάχαλο που ακολούθησε στη συνέχεια. Τώρα που ο Άρειος Πάγος «έκοψε» τους Σπαρτιάτες, προσπαθεί να στηρίξει τους Πατριώτες του Εμφιετζόγλου, αλλά έμπειροι δημοσκόποι λένε ότι η ακροδεξιά ψήφος του περασμένου Ιουνίου έχει ήδη διασπαστεί μεταξύ αποχής, Λατινοπούλου και Βελόπουλου, με κάποια μικρά κομμάτια να πηγαίνουν και σε άλλα κόμματα.
 

Έφτασαν οι πελάτες στο Ελληνικό

Μπορεί να το ξέρετε ότι εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι οι πολυτελείς κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού είναι ήδη sold out. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό και σας το μεταφέρω είναι ότι χθες οι ιδιοκτήτες των The Cove Residences επισκέφθηκαν το εργοτάξιο στο πρώην αεροδρόμιο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των εργασιών στις μελλοντικές τους κατοικίες. Εκεί ενημερώθηκαν για την πρόοδο της κατασκευής και τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου.

Στα Cove Residences έχουν υπογραφεί συμβόλαια ή προσύμφωνα για 105 από τα συνολικά 115 διαμερίσματα και αναμένεται να παραδοθούν βάσει πλάνου το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στον περίφημο πύργο κατοικιών, Riviera Tower, έχουν υπογραφεί συμβόλαια ή προσύμφωνα για τα 167 από τα 173 ακίνητα, ενώ στα The Cove Villas έχουν πουληθεί και οι 27 κατοικίες από αυτές που βγήκαν στην αγορά.


Μετά τις κάλπες η αύξηση της τιμής των γενόσημων

Δεν αποτελεί πλέον έναν απλό φόβο των εκπροσώπων των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτελεί γεγονός. Οι αυξήσεις στις τιμές περίπου 400 γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία έχουν σήμερα λιανικές τιμές έως 15 ευρώ ανά κουτί και δεν συνιστούν εμπορικό κίνητρο, προκειμένου οι παρασκευάστριες εταιρείες να τα διατηρήσουν σε κυκλοφορία στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, θα πραγματοποιηθούν, εάν πραγματοποιηθούν, μετά από τις 9 Ιουνίου, μετά από τις ευρωεκλογές, δηλαδή.

Κι αυτό όχι επειδή έχει αλλάξει γνώμη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με τον οποίον οι αυξήσεις στις τιμές των περίπου 400 σκευασμάτων πρέπει να δοθούν λίαν συντόμως, ώστε αυτά να μην αποσυρθούν οριστικά από την ελληνική αγορά φαρμάκων. Οι αυξήσεις θα δοθούν μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου το θέμα αυτό -που είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρμακοβιομηχανίες- να μην τεθούν στο προεκλογικό επίκεντρο.  


Πάει για πρωτιά ο Σακελλαρίδης

Τρία πρόσωπα μαθαίνω ότι βρίσκονται μπροστά από τα υπόλοιπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς όπως προκύπτει και από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει στο κόμμα. Πρώτος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Γαβριήλ Σακελαρίδης με μεγάλες συμπάθειες στον χώρο της Αριστεράς. Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου πηγαίνει επίσης καλά κάνοντας μια διαφορετική καμπάνια ανά την Ελλάδα, με βάση το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια». Τέλος η Μάρω Δούκα είναι επίσης ένα πρόσωπο με μεγαλύτερη εμβέλεια από τα όρια του κόμματος το οποίο ελπίζουν ότι θα φέρει κόσμο πέραων των ορίων του κόμματος.

Ετοιμάζονται στο ΠΑΣΟΚ για "πόλεμο"

«Άρχισαν τα όργανα» λέει το γνωστό άσμα αλλά στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ταιριάζει το θα αρχίσουν τα όργανα. Στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σπάνια, της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πληροφορούμαι ότι λένε διαρκώς σε πηγαδάκια πόσο αραιά συνεδριάζουν υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συμπληρώνουν ωστόσο ότι στην περίπτωση που η δεύτερη θέση χαθεί για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, τότε θα συζητήσουν πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Που αλλού; Στα όργανα. Αν λοιπόν την 9η Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο σημειώστε ότι θα υπάρξουν πολλές επεισοδιακές συνεδριάσεις, που θα ζητηθούν από όσους προς το παρόν συγκρατούνται.


Εθελούσια έξοδος στη Δικαιοσύνη

Σημειώστε ότι πολλές αλλαγές θα έρθουν με το νέο δικαστικό έτος, κυρίως με την μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη, στα Πρωτοδικεία τα οποία ήδη καλούνται να προσαρμοστούν στις πρόσφατες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. Το πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις και πως θα προσαρμοστούν σε αυτές δικαστές και εισαγγελείς, ειδικά οι πρώτοι που επιβαρύνονται αρκετά, είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στην πράξη.

Πάντως, δεν αποκλείεται με την εισροή των ειρηνοδικών στο δικαστικό σώμα, να δούμε να γίνεται πραγματικότητα, ένα σχέδιο που στο παρελθόν, είχε μείνει στα χαρτιά, η εθελούσια έξοδος στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μείνουν στον κλάδο, όσοι και μπορούν και θέλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Καιρός γαρ εγγύς…


Διαμάχη αστυνομικών για το επίδομα στέγασης

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους των συνδικαλιστών αστυνομικών σχετικά με την αύξηση του επιδόματος στέγασης το οποίο με νόμο αυξάνεται από τα από τα 30 στα 45 ευρώ. Βέβαια, μέχρι πριν λίγο καιρό, το ποσό αυτό ήταν 103 ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία μπορούν να δαπανούν ανά βράδυ οι αποσπασμένοι αστυνομικοί για την ενοικίαση δωματίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, στην Αθήνα, ακόμη και τα 40 ευρώ, αντιστοιχούν σε δωμάτια ξενοδοχείων ημιδιαμονής. Μισοί συνδικαλιστές δηλώνουν ικανοποιημένοι, οι άλλοι μισοί ωστόσο μιλούν για …βελόνι στα άχυρα. Το ρήγμα πάντως στις δύο πλευρές, λένε οι «κακιές γλώσσες», δείχνει να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.


Προβλήματα με τα ηλεκτρονικά λεωφορεία

Αρκετές δυσκολίες, έχει η δρομολόγηση των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής που μπήκαν κανονικά στις «γραμμές». Εδώ και μερικές ημέρες ωστόσο μόλις το 25% αυτών μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης φορτιστών. Όπως μαθαίνω τα πράγματα είναι σκούρα διότι ακόμη και αν προστεθούν 5-10 φορτιστές στα μεγαλύτερα αμαξοστάσια (Ρέντη,  Λιόσια κτλ), δεν υπάρχει υποστηρικτική υποδομή.

Επιπλέον τα οχήματα είναι λίγο μεγαλύτερα στο μήκος και στο πλάτος από τα συμβατικά καθώς και πιο ψηλά. Όπως μαθαίνω επί ένα μήνα τον Απρίλιο, οι οδηγοί τα δοκίμαζαν σε κεντρικούς δρόμους κυρίως για να διαπιστώσουν την οδική συμπεριφορά των οχημάτων, τις μπαταρίες, τα μηχανολογικά τους κτλ αποφεύγοντας τις μικρότερες αρτηρίες. Τώρα που τα λεωφορεία μπήκαν στη Νέα Σμύρνη, στον Πειραιά, στα δυτικά προάστια ή στο κέντρο της Αθήνας, γρατσουνιές, σπασίματα καθρεπτών και βαθουλώματα στα πλαϊνά είναι στην ημερήσια διάταξη.    


Τσακωμός και σπατάλες στον Δήμο Πεντέλης

Ο κακός χαμός γίνεται στον δήμο Πεντέλης και σας έχω παρασκήνιο. Η νυν δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου εξαπολύει «πυρά» στην προκάτοχό της Δήμητρα Κεχαγιά, για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε τον Δήμο. Ωστόσο, όπως λέγεται, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η δημοτική αρχή Πεντέλης μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας της δίνει 49.600 ευρώ ως νομική αμοιβή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου για την εκπόνηση του επιχειρησιακού, στρατηγικού σχεδίου έναντι ποσού 22.320 ευρώ. Αν αυτά γίνονται τους πρώτους μήνες τι έχει να γίνει μέχρι το τέλος της θητείας.