Πιέστηκε… αφόρητα από τα funds και εντέλει ενέδωσε -λένε- ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος να πουλήσει πολύ περισσότερες μετοχές από το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο στους θεσμικούς επενδυτές που έκαναν ουρά για να αποκτήσουν θέση σε έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους της χώρας.

Αντί για 4.500.000 μετοχές ή το 3,14% των μετοχών, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, πούλησε τελικά το 5,04% ή 7.200.000 μετοχές της εταιρείας του στην τιμή των 35,5 ευρώ.

Υποθέτω πως τώρα που ο κ. Μυτιληναίος έχει μετατρέψει την εταιρεία του σε πανίσχυρο διεθνή παίκτη με κεφαλαιοποίηση άνω των 5,2 δισ. ευρώ, βασικός στόχος του ήταν να ενισχύσει το «παλμαρέ» των βρετανικών και αμερικανικών funds στο μετοχολόγιό του, ενόψει της εισόδου της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στον δείκτη FTSE-100. Από τη συναλλαγή, πάντως, ο κ. Μυτιληναίος προσέθεσε στον τραπεζικό του λογαριασμό 255.600.000 ευρώ (αντί για 160.000.000 που γράφαμε χθες) και κρατάει το 21,5% της εταιρείας του στο μετοχικό του χαρτοφυλάκιο, έχοντας χρηματιστηριακή περιουσία επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ.


Και το πολυσυζητημένο deal μεταξύ της Motor Oil και της Ελλάκτωρ

Ένα ακόμη πολυσυζητημένο deal μεταξύ της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη και της Ελλάκτωρ του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) επιβεβαιώθηκε χθες, παρά τις απανωτές «διαψεύσεις» των δύο πλευρών, που κανείς δεν πίστεψε ποτέ…

Στην εξαγορά της Ηλέκτωρ αναφέρομαι, για την οποία η Motor Oil υπέβαλε προσφορά 114.700.000 ευρώ στην Ελλάκτωρ. Αν ολοκληρωθεί -αμφιβάλλει κανείς;-, θα βάλει την MOH στο παιχνίδι της διαχείρισης απορριμμάτων, δίνοντάς της επιπλέον credits «πράσινου μετασχηματισμού» και θα απογειώσει πάνω από τα 800.000.000 ευρώ τα ρευστά διαθέσιμα της Ελλάκτωρ.

Μειωμένα κέρδη για την ElvalHalcor

Μειωμένα κέρδη ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η ElvalHalcor, με τα μεγέθη να επηρεάζονται από την υποχώρηση στις τιμές των μετάλλων.
Το «διαμαντάκι» της ελληνικής βιομηχανίας αύξησε μεν τον όγκο πωλήσεων κατά 1%, αλλά λόγω της μείωσης των τιμών στο χρηματιστήριο μετάλλων κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά 12%, στα 816.600.000 ευρώ, και καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 12.000.000 ευρώ, από 18.000.000 ευρώ πέρυσι.

Η εταιρεία, που έχει υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής, αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις της εγχώριας βιομηχανίας και κάποια στιγμή θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιάσει τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της, ύψους 770.000.000 ευρώ.


Οι τέσσερις επισημάνσεις του Απόστολου Βακάκη

Αντί άλλου σχολίου -πλην του ότι οι πωλήσεις της Jumbo τρέχουν φέτος με ρυθμό άνω του 10% και η εταιρεία μοιράζει μέρισμα 136.000.000 ευρώ- η στήλη δίνει χώρο σε τέσσερις επισημάνσεις του μεγαλομετόχου της εταιρείας, Απόστολου Βακάκη, για την οικονομία, το εμπόριο και τη γεωπολιτική κατάσταση, όπως τις διατύπωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας: 
  • «Η αδράνεια, η ατολμία και η ακινησία δεν είναι καλοί οιωνοί. Χωρίς αύξηση παραγωγικότητας, το μόνο που θα ζήσουμε είναι πληθωρισμός. Και επειδή αυτός δεν είναι λύση, αλλά μεγιστοποιεί το πρόβλημα του καταναλωτή, τελικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».
  • «Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, πρέπει να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άλλο να δουλεύει ο υπάλληλος 40 ώρες, κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε, και άλλο να επιδιώκει κάποιος να δουλεύει λιγότερο».
  • «Ανησυχώ ότι πάμε αργά. Ανησυχώ απ’ τη χαρά που βλέπω γύρω μου και λέω ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο χαρούμενοι, αφού τίποτα δεν έχει διορθωθεί επί της ουσίας! Στερείται λογικής τόση χαρά που βλέπω στην Ελλάδα».
  • «Ο κόσμος έχει συνηθίσει τον κίνδυνο. Θεωρεί φυσιολογικό να μη δουλεύει το Σουέζ, να κάνουν τα πλοία τον γύρο της Αφρικής, να είναι αυξημένα τα ναύλα και να υπάρχει αδράνεια σε ό,τι αφορά επίλυση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν επίπτωση όμως. (…) Μιλάμε για άλλον κόσμο. Οπότε πρέπει με κάποιον τρόπο να βρεθούν λύσεις».