Ξαφνικά ο Μητσοτάκης σημείο αναφοράς στο ντιμπέιτ των υποψήφιων για την Κομισιόν

Σήμερα θα ήθελα να ξεκινήσω την αφήγησή μου για τα ωραία της πολιτικής και όχι μόνο από το ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υποψηφιους για την προεδρία της Κομισιόν όλων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, όπου ξαφνικά είχε την…. τιμητική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έγινε κεντρικό σημείο αναφοράς για την πρόταση που κατέθεσε από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό -επίσης του ΕΛΚ- Ντόναλντ Τουσκ για κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια με το ΕΛΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μας με κοινές δράσεις όπως αυτή που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ», ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό προφίλ του κ. Μητσοτάκη -τα ζητήματα άμυνας είναι πάντα στην δεξιά ατζέντα- αλλά και την επαναπροσέγγιση με την πλευρά του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, καθώς η δημιουργία μιας «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας» είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους του. 

Να σας υπενθυμίσω ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και από άλλους ηγέτες του ΕΛΚ. Προσθέτω στην ανάλυσή μου ότι ο Μακρόν θα είναι βασικός «παίκτης» της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης μετά τις ευρωεκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν και η επανεκλογή της κ. Ούρσουλα δεν τον ενθουσιάζει… Όλως τυχαίως, η πρόταση Μητσοτάκη - Τούσκ έγινε γνωστή χθες το πρωί από το Bloomberg, δηλαδή λίγες ώρες πριν την έναρξη του ντιμπέιτ.  


Το καμπανάκι από Μυτιλιναίο και Παπαλεξόπουλο

Μιας και έπιασα τα ευρωπαϊκά να σας πω ότι δεν μπορώ να μην επισημάνω την ιδιαίτερη «προτίμηση» που δείχνουν δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας μας στον Μάριο Ντράγκι για την ηγεσία της Κομισιόν. Ο οποίος θυμίζω διετέλεσε κεντρικός τραπεζίτη της ευρωζώνης και επί 2,5 χρόνια πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αναφέρομαι στον Ευάγγελο Μυτιληναίο της φερώνυμης εταιρείας των 5,5 δισ. ευρώ και στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και –απερχόμενο- πρόεδρο του ΣΕΒ οι οποίοι παίρνουν θέση υπέρ του Ιταλού καπέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.  Να πω πως αμφότεροι (Μυτιληναίος - Τιτάν) έχουν κάνει τη στρατηγική επιλογή να επενδύσουν στις ΗΠΑ και γενικά στην Αμερική τον Καναδά,  όπου προσφέρονται τεράστια κίνητρα με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις τις οποίες δεν δίνει η Ε.Ε, ενώ η Mytilineos οδεύει ολοταχώς για το Χρηματιστήριο της Μεγάλης Βρετανίας. Γενικώς οι (σκληρές) παρεμβάσεις των μεγαλοβιομηχνάνων δεν ήταν αντι-ευρωπαϊκές, αλλά περισσότερο έχουν σκοπό να χτυπήσουν καμπανάκια στην επόμενη ηγεσία της ΕΕ για τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ.  


Η επίσκεψη Κυριάκου στο Open και η σκληρή στάση Ιβάν κατά της κυβέρνησης

Τι κι αν μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτακης επισκέφθηκε με δόξα και τιμή το Open; Τι κι αν είχε ένθερμο τετ α τετ στη Θεσσαλονικη με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Λουτσέσκου; Τι κι αν δικαιώθηκε λέγοντας ότι ο Δικέφαλος άξιζε το πρωτάθλημα, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη ευφορία κατά την πρόσφατη επίσκεψης του στην συμπρωτεύουσα;

Η γραμμή του καναλιού του διοικητικού ηγέτη του πρωταθλητή, πλέον ΠΑΟΚ, Ιβαν Σαββιδη παραμένει σταθερά σκληρή έναντι της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα πλέον αυτή η παράμετρος ίσως να είναι και το μοναδικό στοιχείο που ενώνει πια τον Κασσελάκη με τον Τσίπρα, καθώς η προσέγγιση της πλευράς του επιχειρηματία από το Ροστοφ με τον πρώην πρωθυπουργό την περίοδο της διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φαίνεται πως συνιστά παρακαταθήκη και για τον διάδοχό του στο προεδρικό γραφείο της Κουμουνδούρου.

Ανεξάρτητα πάντως της στάσης του τηλεοπτικού σταθμού της Παιανίας και των διαχρονικών πολιτικών προτιμήσεων του ιδιοκτήτη του, η ΝΔ φαίνεται να αυξάνει σταθερά την συσπείρωσή της στον βορρά και παράλληλα αναχαιτίζει εμφατικά τη δυναμική που κατέγραφε ο Βελόπουλος, η Νίκη και οι υπόλοιποι φιλορωσικής ή μη ταυτότητας σχηματισμοί.


Ξανά στη Θεσσαλονίκη λόγω διαρροών δεξιών ο πρωθυπουργός

Να παραμείνουμε στα της δραστηριότητας του πρωθυπουργού και να σας μεταφέρω ότι στη Θεσσαλονίκη και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία θα… βαρεθούν να τον βλέπουν, μέχρι να περιοριστούν στις ελάχιστες οι διαρροές των ψηφοφόρων της ΝΔ προς κόμματα δεξιότερα της γαλάζιας παράταξης. Για παράδειγμα έμαθα ότι η κεντρική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έχει κλειδώσει για την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Κι ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως το πρωθυπουργικό επιτελείο προσανατολιζόταν να μην «σπάσει» το γούρι των εθνικών του καλοκαιριού και να μιλήσει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ), πιθανότερος τόπος διεξαγωγής είναι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε μια ανοιχτή ομιλία. Επίσης γουρλίδικο, το λιμάνι, καθώς εκεί είχε μιλήσει πριν τις εκλογές του 2019.


Υψηλές τηλεθεάσεις κάνει ο Κασσελάκης

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές οι πολιτικοί αρχηγοί όπως είναι λογικό δίνουν διαρκώς συνεντεύξεις. Κάνοντας μια γύρα τηλεφωνημάτων για τα νούμερα τηλεθέασης έμαθα αρκετά ωραία. Πρώτον, όπου εμφανίζεται ο Μητσοτάκης πάει ψηλά η τηλεθέαση καθώς εκτός των άλλων βγάζει ειδήσεις για το κυβερνητικό έργο, τα μέτρα κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μου το κοντέρ της τηλεθέσης χτυπά σε υψηλά νούμερα και όταν εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει με το γυαλί και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον καταγγελτικό του λόγο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας που είναι δημοφιλής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν περπατάει τηλεοπτικά…


Στήριξη Ζαχαριάδη σε Γεροτζιάφα έναντι Πολάκη

Και μιας και μιλήσαμε για τον Στέφανο, θέλω να σας μεταφέρω ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο για την σκληρή κόντρα Παύλου Πολάκη με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Ευθύς αμέσως μετά από την αήθη και χυδαία φραστική επίθεση, την οποία υπέστη ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, ο κ. Γεροτζιάφας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κώστα Ζαχαριάδη, που εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον καθηγητή και έλαβε τις δέουσες αποστάσεις από τις χυδαιότητες του Παύλου Πολάκη.

Νεύρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με Στέφανο

Συνεχίζω με σπαρταριστό παρασκήνιο από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Όπως μαθαίνω είναι έξω φρενών τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμπρωτεύουσα, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη του εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης τα αγνόησε παντελώς και έφτιαξε το πρόγραμμα του μόνος με το στενό του επιτελείο.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληροφορηθούν την τελευταία στιγμή όλες τις δραστηριότητες του και να τρέχουν άρον άρον να φτιάξουν υποτυπωδώς αξιοπρεπείς συγκεντρώσεις στα σημεία από τα οποία πέρασε ο αρχηγός τους. Μάλιστα, όπως έμαθα, ακόμα και οι τοπικοί βουλευτές, με εξαίρεση τη Ράνια Θρασκιά η οποία θεωρείται «ταλιμπαν» του Κασσελάκη, ενημερώθηκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή για να καταφέρουν να βρίσκονται κοντά του.


Ο Ανδρουλάκης φοβάται τον Τσίπρα

Σε έντονη ανησυχία λένε οι πληροφοριοδότες μου πως βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί να ηγηθεί ενός νέου σχήματος που θα εκφράζει την προοδευτική παράταξη μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν να έχουν στα ποσοστά τους ένα άθροισμα πάνω από αυτό της ΝΔ. 

Μου λένε ότι παρασκηνιακά υπάρχουν επαφές μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσεκλάκη αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.  Οι επαφές αυτές έχουν φτάσει στα αυτιά του Ανδρουλάκη και είναι αρκετά θορυβημένος από αυτά τα σενάρια. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα…


Κάτι ετοιμάζει ο Χριστοδουλάκης

Και σαν να μην έφταναν αυτά, όλο και αυξάνει την κινητικότητά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, καλεί μαθαύριο την Κυριακή στις 11:30 τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα προκειμένου να κάνουν μαζί τον απολογισμό του πρώτου χρόνου στη Βουλή του Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Φυσικά και εν όψει των Ευρωεκλογών, η συζήτηση θα επεκταθεί. Ωστόσο η κίνηση αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά της συζήτησης που θέλει ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη, το βράδυ των ευρωεκλογών, αν και εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τη Χαριλάου Τρικούπη.


Σκληρή μάχη Σπυρόπουλου με Σαχινίδη

Tα δυο μπλοκ εξουσίας που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι προεδρικοί του Ανδρουλάκη και οι παπανδρεϊκοί, διαγωνίζονται για τις εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Και αν με τα σημερινά δεδομένα οι δυο πρώτες θέσεις μοιάζουν κλειδωμένες από Γιάννη Μανιάτη και Νίκο Παπανδρέου, η τρίτη θέση φαίνεται να παίζεται μεταξύ του ακραιφνούς ανδρουλακικού, Ανδρέα Σπυρόπουλου και του αμιγώς παπανδρεϊκού, Φίλιππου Σαχινίδη.

Οπότε από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης εκτιμάται ότι θα βγούνε ευρύτερα συμπεράσματα για τα μελλούμενα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, δημοσκόποι επιμένουν και λένε πως δεν μπορούν να θεωρούνται τελειωμένες οι δυο πιο «σελέμπριτη» υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ, αυτές του Θοδωρή Ζαγοράκη και του Σάκη Αρναούτογλου.


Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επιλογή του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς στις 30 Ιουνίου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Ευαγγελία Νίκα. Η νέα ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιλεγεί από το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Καλά πληροφορημένες πηγές μου, μου μεταφέρουν ότι οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει και η «μάχη» είναι σκληρή. Κατά σειρά αρχαιότητας υποψήφιοι για τη θέση είναι οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Μιχάλης Πικραμένος και Κωνσταντίνος Κουσούλης, ενώ ο κ. Κουσούλης φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, χωρίς βέβαια, να αποκλείονται οι ανατροπές, με δεύτερο επικρατέστερο τον κ. Πικραμένο.


Ποια “στρατιωτικά” ακίνητα θα βγουν σε διαγωνισμό

Συνεχίζονται οι real estate business του ελληνικού στρατού, παρά την ακύρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των 18 στρεμμάτων στην περιοχή Πέρδικα στην Αίγινα. Συγκεκριμένα, σύντομα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για μια σειρά ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Ένα από τα ακίνητα που θα ψάξει μισθωτή είναι το κτίριο γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Αμερικής.

Το εν λόγω κτίριο θα βγει σε διαγωνισμό εντός του 2024 με προοπτική μίσθωσης για 35 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης 15 ετών. Το εξαώροφο κτίριο αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητο χωρίς να υπάρχουν μισθωτές και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε διαγωνισμό είναι και ένα κτίριο γραφείων 1.500 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Πειραιώς στην Ομόνοια.


Τσακωμός στον δήμο Αγίου Δημητρίου

Σε «μάχη» μέχρι εσχάτων έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση του δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Στέλιου Μαμαλάκη και της πρώην δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου, για τα οικονομικά του Δήμου. Ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, μίλησε για κακοδιαχείριση και ψέματα της προηγούμενης διοίκησης, η οποία άφησε ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα και μετακύλησε σημαντικά χρέη και αποπληρωμές στη νέα διοίκηση.

Ενώ η πρώην Δήμαρχος κατήγγειλε τον νυν για υπηρεσιακούς παράγοντες που υποκαθιστούν τη διοίκηση και υπαγορεύουν απαντήσεις στους αιρετούς και για σκονάκια που πάνε κι έρχονται για να - βαφτιστεί το κρέας ψάρι -  με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Φαίνεται ότι η πρώην διοίκηση δεν έχει «καταπιεί» ακόμη την ήττα αλλά και η νέα διοίκηση πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με το έργο στην πόλη και λιγότερο με την αντιπαράθεση!


Δήμαρχος έκοψε τις αργομισθίες και βρήκε τον μπελά του

Σας έχω και άλλο ένα ενδιαφέρον αυτοδιοικητικό παρασκήνιο. Αναφέρομαι σε έναν «γαλάζιο» Δήμαρχο των βορείων προαστίων της Αθήνας που κόβει τα… παραδοσιακά «χατήρια» με αργομισθίες σε ημέτερους. Παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα που φέρεται να δέχθηκε ακόμα και από βουλευτές, για να μην απομακρύνει σύμβουλο του Δήμου, η οποία λάμβανε παχυλή αμοιβή διαρκώς από το 1997 (!) χωρίς να παράγει έργο, δεν ανανέωσε τη συνεργασία μαζί της.