Η διάψευση της Eurobank για το άνοιγμα στην Βουλγαρία

Λίγο αργά τα αντανακλαστικά της Eurobank, αλλά χθες διέψευσε και επίσημα το προχθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg (που βασίστηκε σε βουλγαρικά sites) ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, First Investment Bank AD, έναντι 500.000.000 ευρώ. Αναμενόμενη η διάψευση μετά τις πρώτες ανεπίσημες διαρροές της τράπεζας, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί μεγάλες εταιρείες πρέπει να περιμένουν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν τέτοιες πληροφορίες. Τις οποίες δεν έγραψε καμιά ταπεινή στήλη, αλλά κοτζάμ Bloomberg.

Δεν «βάζουν μυαλό» τα funds 

Έχω χάσει το μέτρημα με τα πρόστιμα του υπουργού Κώστα Σκρέκα στα funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και δεν λένε να συμμορφωθούν με τον κανονισμό λειτουργίας τους, παρενοχλώντας αδικαιολόγητα τους οφειλέτες ή κάνοντας την «πάπια» στις αιτήσεις για ρυθμίσεις. Μετά τη χθεσινή «300άρα» των προστίμων σε τρεις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ο λογαριασμός ανέβηκε στα 1.825.000 ευρώ από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και, παρά τις καμπάνες και τα μεγάλα λόγια από πλευράς των αρμόδιων υπουργών, οι εταιρείες μυαλό δεν βάζουν. Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι πιο δραστικό;

«Τρέχουν» οι αιτήσεις για την εταιρία που θα αξιοποιήσει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ


Μέχρι και τις 6 Ιουνίου θα τρέχει η υποβολή αιτήσεων για τη στελέχωση της εταιρείας που θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Προσώρας, ζητείται επικεφαλής του τομέα Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Διευθυντής Αξιοποίησης Ακινήτων. Στα βασικά προσόντα των υποψήφιων συγκαταλέγονται το πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας

Επανέρχομαι λίγες ημέρες μετά, για να επισημάνω την προσοχή όσων παρακολουθείτε τη στήλη, για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο. Αλλά βλέπω ότι φρέσκο χρήμα τοποθετείται στη μετοχή του κ. Περιστέρη, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για τον όμιλο. Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή να μαρκάρει στενά τη ζώνη αντίστασης των 16,9-17 ευρώ που, αν τυχόν διασπαστεί ανοδικά, θα ανοίξει τον δρόμο τουλάχιστον για τα 18,6 ευρώ ή 10% υψηλότερα.

Το πρόστιμο της Κομισιόν στη Mondelez

Πρόστιμο 337.500.000 ευρώ επέβαλε στη Mondelez η Κομισιόν για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών-μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Η αμερικανική εταιρεία διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε 22 εναρμονισμένες πρακτικές ή συμφωνίες που μείωναν τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τις περιοχές όπου επτά πελάτες χονδρικής θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της και αποτρέποντας 10 αποκλειστικούς διανομείς της να έχουν επαφή με πελάτες της εταιρείας σε άλλα κράτη-μέλη.

«Αλλαγή σκυτάλης» στην Ίντερ

Στα χέρια του αμερικανικού fund Oaktree Capital Management πέρασε η ιστορική Ίντερ, καθώς o κινεζικός κολοσσός λιανεμπορίου Suning, στον οποίο ανήκε την τελευταία οκταετία, αναγκάστηκε να την εκχωρήσει, αφού δεν μπόρεσε να αποπληρώσει δάνειο 428.000.000 δολαρίων. «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με την τρέχουσα διοικητική ομάδα, τους εταίρους, το πρωτάθλημα και τα διοικητικά όργανα, για να διασφαλιστεί ότι ο σύλλογος θα είναι σε θέση να επιτύχει εντός και εκτός γηπέδου», αναφέρει η πρώτη ανακοίνωση των νέων ιδιοκτητών.

«Στα σκαριά» όμιλος-κολοσσός στην εξόρυξη χαλκού

Το ράλι στην τιμή του χαλκού διεθνώς οδηγεί στη δημιουργία ενός ομίλου-κολοσσού στον κλάδο της εξόρυξης. Ο αυστραλιανός όμιλος BHP, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως στον κλάδο των εξορύξεων με βάση την κεφαλαιοποίηση, επιχειρεί εδώ και έναν μήνα να εξαγοράσει τη βρετανική Anglo American, που διαθέτει πλήθος ορυχείων χαλκού. Οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία και, εφόσον ευοδωθούν από την εξαγορά άνω των 50 δισ. δολ., θα προκύψει όμιλος που θα ελέγχει περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας εξόρυξης χαλκού.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή