Εκδίδονται 500 εκατ. ευρώ εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας

Για να ξαναθυμηθείτε τα passwords των τραπεζικών σας λογαριασμών όσοι έχετε στην άκρη καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες ευρώ (ανά ΑΦΜ) και ψάχνετε για μια καλή απόδοση πάνω από 3,8%, ανταγωνιστικότερη δηλαδή των πενιχρών επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές, την άλλη Τετάρτη εκδίδονται 500.000.000 ευρώ εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τα φυσικά πρόσωπα. Αυτές οι εκδόσεις έχουν προσφέρει επενδυτική διέξοδο σε χιλιάδες μικροκαταθέτες, που τουλάχιστον δεν βλέπουν τον πληθωρισμό να τρώει τις αποταμιεύσεις τους.

Υπό «πολιορκία» τα επίπεδα των 1.500 μονάδων

Σε κατάσταση πολιορκίας έχουν θέσει οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας τα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Παρότι η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μικρή διόρθωση κατά 0,8% κάτω από το συμβολικό επίπεδο, είναι η πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια (από τον Απρίλιο του 2011) που ο Γενικός Δείκτης ξανασυναντήθηκε με αυτή την περιοχή τιμών. Αν έχουν δίκαιο όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, οι τρέχουσες τιμές αποτελούν ένα ακόμη βήμα στη μεσοπρόθεσμη πορεία προς τις 1.900 και 2.200 μονάδες.

Πιθανόν, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανόδου στο ΧΑ, με στόχο πια την κατοχύρωση των 1.500 μονάδων.

Ακόμη υψηλότερη στάθμιση για τη μετοχή της Mytilineos

Έπιασε τόπο το placement των 7.200.000 μετοχών που πραγματοποίησε ο μεγαλομέτοχος της Mytilineos, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών. Στην αναθεώρηση των δεικτών FTSE που θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Τρίτη, η μετοχή της Mytilineos θα συμμετέχει πλέον με ακόμη υψηλότερη στάθμιση και στους τέσσερις δείκτες των «Financial Times» (FTSE All-World, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index), μια εξέλιξη που πρακτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών στην εταιρεία από funds που ακολουθούν «παθητικά» τις σταθμίσεις των δεικτών.

Αύξηση εσόδων κατά 17% για την Aegean Airlines

Θετικό το πρώτο δείγμα των αποτελεσμάτων της Aegean Airlines στο πρώτο τρίμηνο. Παρά την αύξηση των ζημιών στα 21.000.000 ευρώ, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 17% στα 268.800.000 ευρώ και ενίσχυση των λειτουργικών κερδών κατά 72% στα 33.200.000 ευρώ. Οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα της αρνητικής μεταβολής στην ισοτιμία του δολαρίου από την αρχή του έτους, που επηρεάζει την αποτίμηση των μελλοντικών ροών των μισθώσεων αεροσκαφών. Από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης προκύπτει πως η αεροπορική εταιρεία προετοιμάζεται για «υψηλές πτήσεις» την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου ταξίδεψαν 2.856.000 επιβάτες, 11% περισσότεροι από πέρυσι. Στα θετικά, ότι οι ταμειακές ροές των 188.600.000 ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο ενίσχυσαν τη ρευστότητα της εταιρείας στα 729.000.000 ευρώ.

Απώλειες άνω του 2% για την ΕΧΑΕ

Τη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η ΕΧΑΕ, ωστόσο -παρά τη μεγάλη αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο (144.000.000 ευρώ κατά μέσο όρο), και συνεπώς των εσόδων για την εταιρείαη μετοχή της «βολοδέρνει» με συμπεριφορά αταίριαστη σε σχέση με τις θετικές προοπτικές και τον δρόμο αναβάθμισης σε ώριμη αγορά που ακολουθεί το ΧΑ. Φέτος η ΕΧΑΕ καταγράφει απώλειες άνω του 2%, όταν ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ενισχύεται πάνω από 14% και οι τράπεζες κατά 23%. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε η τοποθέτηση του έμπειρου Γιάννου Κοντόπουλου στο τιμόνι της ΕΧΑΕ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει ούτε σημαντικές νέες εισαγωγές ούτε να γίνει πιο εξωστρεφές

Σε ένα από τα πιο ισχυρά turn-around stories εξελίσσεται η Lavipharm

Η μέχρι πρότινος προβληματική φαρμακευτική Lavipharm, που σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε από τη χρεοκοπία, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ισχυρά turn-around stories στην επιχειρηματική αγορά και το χρηματιστηριακό ταμπλό. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 87% και τα λειτουργικά της αποτελέσματα κατά 15,9%. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, σε λίγο το 1 ευρώ θα αποτελέσει παρελθόν για τη μετοχή, με πρώτο στόχο τουλάχιστον 20% υψηλότερα και μεσοπρόθεσμα την περιοχή.