Μεγάλη νίκη Κουτσούμπα έναντι του Κασσελάκη

Σήμερα θα σας πως μία… Κομμουνιστική καλημέρα, καθώς ξεκινάω την αφήγησή μου με τον μεγάλο Κουτσούμπα φίλες και φίλοι. Ο γραμματέας του ΚΚΕ, που λέτε, έκανε επίδειξη… τηλεοπτικής δύναμης έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, έστω κι αν εκ προοιμίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το φαβορί. Οι δυο τους ήταν αντίπαλοι στα πρωινά του Σαββατοκύριακου με τον μεν πρώτο να φιλοξενείται από τους Σιωμόπουλο και Γκαντώνα στο Mega και τον δεύτερο από τη Φαίη Μαυραγανη στον ΑΝΤ1.

Αν και η τηλεόραση θεωρείται το απόλυτο γήπεδο του προέδρου Στέφανου, ο Κουτσούμπας υπερίσχυσε και μάλιστα εμφατικά. Κι όχι μόνο στο σύνολο του κοινού αλλά και στο δυναμικό, όπου ο επικεφαλης της Κουμουνδούρου υποτίθεται ότι είχε ακόμη πιο ισχυρό προβάδισμα. Σε τέταρτο, μάλιστα, η διαφορά έφθασε σχεδόν σε διψήφια επίπεδα!


Ο Φάμελλος στο στόχαστρο της προεδρικής φρουράς του Στέφανου

Και μιας και ξεκινήσαμε με τα Αριστερά κόμματα, να μείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ (λέμε τώρα Αριστερό) και να σας ενημερώσω ότι αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της εσωκομματικής γκρίνιας είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Δεν φτάνει που ο άνθρωπος φροντίζει για μία αξιοπρεπή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, ώς επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κατά γενική ομολογία τα πηγαίνει αρκετά καλά, δέχεται και καρφιά από τα πρόσωπα της προεδρικής φρουράς.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έχει αυτονομηθεί και δεν ενημερώνει όπως θα έπρεπε την Κουμουνδούρου. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν οτι ο Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε στην συζήτηση στην Βουλή για την ακρίβεια εκτός των άλλων και για να δείξει ποιός είναι το… αφεντικό στο κόμμα. Δεν ήθελε δηλαδή να πάρει όλη την δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΚΟ. Σε όλη την μουρμούρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Βόρειας Ελλάδας εκφράζουν την δυσφορία τους γιατί όπως λένε ο Σωκράτης Φάμελλος δεν κάνει ότι πρέπει για την ενίσχυση του κόμματος.


Πηγαδάκι Χαρίτση με Δούκα στο συνέδριο του Economist

Και κλείνω την πληροφόρησή μου για τα κόμματα της Αριστεράς και της Προόδου (που το θυμήθηκα αυτό…) με τη Νέα Αριστερά και τον Αλέξη Χαρίτση. Ο πρόεδρος Χαρίτσης έδωσε το παρόν στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα το Σάββατο -που έγινε με την επικοινωνιακή υποστήριξη του powergame.gr και του energygame.gr- και είχε μία σύντομη εγκάρδια συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα με τον Χάρη Δούκα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και ο Δήμαρχος της Αθήνας, που περίμενε τη σειρά του για να τοποθετηθεί, ακούστηκε να μιλάει με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόσωπό του.

Αν μη τι άλλο, ο Δούκας φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό να προσπαθεί να εκφράζει το «όλον» της κεντροαριστεράς και να υπηρετεί με συνέπεια και με κάθε ευκαιρία το στόχο αυτό. Βέβαια, στην δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, σχετικά το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί ενός εναιαίου κεντροαριστερού σχήματος, ο κ. Δούκας δεν τα πήγε και τόσο καλά.


Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί λάθος την πρόταση για Προανακριτική

Σας πάω τώρα στην Βουλή, όπου όπως έμαθα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης έφτασε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έπειτα από τις καταγγελίες περί «μπαζώματος».

Έμαθα, επίσης, ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ καλές νομικές γνώσεις έλαβε πολύ γρήγορα ενημέρωση για το περιεχόμενο της και εξέφρασε «αρμοδίως» εσωκομματικά την εκτίμησή του ότι μια ενδεχόμενη πρόταση σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για τους υπουργούς και υφυπουργούς που αφορά η δικογραφία (Πλεύρης,Τριαντοπουλος, Ράπτη,Παπαδόπουλος) θα ήταν «αδύναμη νομικά». Τελικά, όπως μου είπε η πηγή μου, η άποψη του βουλευτή αγνοήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα καταθέσει πρόταση προανακριτικής επιτροπής. Μενει να δούμε αν θα το κάνει τελικά όταν φτάσει εκείνη η ώρα...


Ο Άδωνις τα βρήκε με τον Βαλτά

Αμοιβαία βήματα συνεννόησης και σύγκλισης παρατηρούνται μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολου Βαλτά. Εκλείπει πλέον ο καταγγελτικός λόγος εκ μέρους του ΠΦΣ, με αφορμή τα φάρμακα τα οποία τίθενται σε καθεστώς απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, και όλα δείχνουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης πλησιάζει πάρα πολύ προς την ομαλοποίηση της εγχώριας αγοράς φαρμάκων.

Με αφορμή τη νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, ο ΠΦΣ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την απόφασή του ο ΕΟΦ ενέκρινε την εισαγωγή 21 σκευασμάτων εξ αυτών που προτείναμε, όπως Prolia inj, Ursofalk caps, Creon caps, Enstilar foam, Boostrix polio inj, Elityran inj, Arvekap 11,25 mg inj, Neupro 8mg TTS, Tegretol cr 400mg, Trileptal 600mg tabs, Keppra syrup, Zypadhera 300mg inj, Spiolto Respimat κ.α.». Προς το καλό όλων η συνεννόηση Γεωργιάδη – Βαλτά, ασφαλώς.


Η Τράπεζα της Ελλάδος θα λύσει το μυστήριο

Επειδή διαβάζω από εδώ κι από εκεί ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να βάλουμε στην άκρη ούτε σεντ λόγω της ακρίβειας, είμαστε ουραγοί στην αποταμίευση, τρώμε από τα έτοιμα κλπ, περιμένω να δω με ενδιαφέρον τα στοιχεία της ΤτΕ που θα δημοσιευθούν στις 29 Μαϊου για την πορεία των καταθέσεων τον Απρίλιο. Αλλά μέχρι τότε θα ήθελα να θυμίσω ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες, παρά τα μηδενικά επιτόκια, αυξάνονται σταθερά με ρυθμό 5-6% τον μήνα και έχουν φτάσει σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Ήτοι στα 144,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, αυξημένες κατά 35,5 δισ. ευρώ από το 2019 που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και κατά 46 δισ. ευρώ από χαμηλότερα επίπεδα που είχαν συρρικνωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Και η αύξηση αυτή από τα 98,8 στα 144,9 δις. ευρώ κατά σχεδόν 46,5% είναι εν πολλοίς το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών και της ενίσχυσης των μισθών και συνολικά των απολαβών. Τα αναφέρω γιατί μπορεί όλοι μας να δυσκολευόμαστε πολύ με την ακρίβεια στα τρόφιμα και συνολικά το κόστος ζωής, αλλά καλό είναι να μην τρώμε αμάσητο ό,τι κουτόχορτο μας ταΐζουν.


Δύο μπλοκ στις κάλπες των δικαστών

Δικαστές και εισαγγελείς προσήλθαν χθες στις κάλπες σε όλες τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων πλην της Αθήνας και του Πειραιά για να εκλέξουν την ηγεσία της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Την επόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν οι δικαστές και εισαγγελείς σε Αθήνα και Πειραιά. Να σας ενημερώσω ότι στις εκλογές συμμετέχουν οι δύο ομάδες της νυν προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη και του πρώην προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι υποψηφιότητες των Ειρηνοδικών.

Στις κάλπες προσέρχονται ωστόσο και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι χθες Κυριακή και σήμερα καλούνται να αναδείξουν τους νέους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στους συλλόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά στην Αθήνα η «μάχη» είναι σκληρή με την ψήφο των συμβολαιογράφων να διεκδικούν πέντε συνδυασμοί ενώ το σταυρό των συναδέλφων του διεκδικεί και ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιώργος Ρούσκας.


Ο Βερβεσός είναι «πράσινος»

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με συμμετοχή ελληνικών ομάδων προκάλεσαν το ενδιαφέρον και παραγόντων της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα φιλοπαναθηναικά του συναισθήματα. Λίγο πριν τον τελικό της Euroleague ανάρτησε μία φωτογραφία με τον ίδιο να κάθεται σε πράσινη πολυθρόνα και έγραψε :«Σε mood τελικού final4 euro basket, Η Αυτοκρατορία επιστρέφει» εκεί που προσηκει …». Σε άλλες του αναρτήσεις εξέφρασε την ικανοποίηση του και για την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο.


«Διχασμένο» το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον Δήμο Ηλιούπολης στήριξε τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ηλιούπολη, Φωτεινή Πόλη», Δημήτρη Ευαγγέλου, μετά το εξώδικο που δέχτηκε από επιχειρηματία. Αφορμή η κόντρα του Ευαγγέλου με τον επιχειρηματία στάθηκε η αντίδρασή του για το θέμα της παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου έναντι 8.500 ευρώ για ένα μήνα, κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι παραχωρεί το θέατρο «έναντι πινακίου φακής».

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Σταθης Ψυρρόπουλος και η παράταξη του καταψήφισε την πρόταση ψηφίσματος του κ. Ευαγγέλου, με το αιτιολογικό πως «πρόκειται για ιδιωτική διαφορά που δεν ενδιαφέρει το Συμβούλιο», ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ και μάλιστα συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Χατζηδάκης, μίλησε για «πρωτοφανή απόφαση, που επιτρέπει σε επιχειρηματίες να εκφοβίζουν αιρετούς».


Κινδυνεύει ο δήμος Χαϊδαρίου

Κινδυνεύει να χάσει χρηματοδότηση 742.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο Δήμος Χαΐδαρίου; Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό, είχε εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση για σύστημα κλειστού κυκλώματος για να αποτραπούν οι βανδαλισμοί σε σχολικές μονάδες. Για το εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με τον πρώην, η νυν διοίκηση του Μιχάλη Σελέκου δεν έδωσε «επαρκείς απαντήσεις στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο».

«Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς» και άλλες αντίστοιχες φράσεις ειπώθηκαν στην πληροφορία που έχουμε ότι θέλουν να τροποποιήσουν την εγκατάσταση του δικτύου σε υπόγεια, κλιμοστάσια και αποθήκες, ουσιαστικά αχρηστεύοντας το πρόγραμμα και πετώντας έτσι ευρωπαϊκά χρήματα 742.000 ευρώ!», τονίζει ο κ. Ντηνιακός.


Έχει και αλλού πλοκάμια το κύκλωμα της Χαλκίδας

Κανείς δεν έπεσε απο τα σύννεφα στη Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ευβοίας, στο άκουσμα της σύλληψης των εφοριακών και της προφυλακισης τους. Από χθες το πρωι διαφοροι καταστηματάρχες της πόλης προσέρχονταν στην είσοδο του δικαστικού Μεγάρου λέγοντας το πόνο τους στους δημοσιογράφους, ωστόσο μέσα δεν έμπαιναν. Όλοι τους υπογράμμιζαν ότι το κύκλωμα έχει πολλές προεκτάσεις δείχνοντας και προς την πλευρά υπηρεσιών σχετίζομενων με πολοεδομικές άδειες. Πριν λίγους μήνες άλλωστε είχαν γίνει σχετικές συλλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση η Χαλκίδα βοα για τη ανεξέλεγκτη έκταση της ανομίας κσι των άμεσων εκβιασμών από δημόσιους υπαλλήλους σε βάρος ιδιωτών, όπως άλλωστε αποδείχτηκε από συνομιλίες που είχαν τη δημοσιότητα.