Οι 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο εύκολα ή δυσκολότερα, τώρα ή λίγο αργότερα, θα κατοχυρωθούν και θα αποτελέσουν βατήρα για υψηλότερα επίπεδα. Αυτό που εκ των πραγμάτων χρειάζεται είναι διαρκώς φρέσκο χρήμα, για να καλύπτονται οι μεγάλες απαιτήσεις σε ρευστότητα που προκύπτουν από τα placements, στα οποία προχωρούν μεγαλομέτοχοι και επιχειρήσεις σε funds.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης, στη διάρκεια του Μαΐου έχει πραγματοποιηθεί τζίρος 2,06 δισ. ευρώ στην αγορά της Αθήνας, εκ των οποίων 646.000.000 ευρώ (31%) αποτελούν προσυμφωνημένες συναλλαγές μέσω «πακέτων». Και αυτή δεν είναι μια τάση που ξεκίνησε τώρα, αλλά διαρκεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια, καθώς σημαντικά μερίδια εισηγμένων ή και εταιρείες ολόκληρες αλλάζουν χέρια. Τα εγχειρήματα αυτά αποτελούν θετικούς οιωνούς για τη συνέχεια, ωστόσο έρχονται με κόστος, αφού μέρος της ζήτησης φαίνεται πως καλύπτεται από την πώληση μετοχών άλλων εισηγμένων εταιρειών.


Οι 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο και τα "στόματα" των χρηματιστών

Τώρα που άνοιξε για τα καλά η πόρτα των 1.500 μονάδων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αρχίζουν να ανοίγουν και τα «στόματα» των χρηματιστών, που αισθάνονται πιο ασφαλείς να μιλήσουν για τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη.

Αφού παρακαλέσω εύλογα για τη δέουσα προσοχή σε ό,τι ακούτε και διαβάζετε δεξιά κι αριστερά, αλλά παραδεχτώ κιόλας ότι όσοι καλοί αναλυτές μιλούσαν για μακροχρόνια άνοδο των τιμών τα τελευταία χρόνια έχουν δικαιωθεί, θα σας εξομολογηθώ ότι ο φίλος μου -εκ Κύπρου- Στέφανος, έχει θέσει τον πήχυ στις 1.900-2.000 μονάδες. Μη ρωτάτε πότε. Ούτε εμένα μου λέει. Αναλυτής είναι, όχι μάντης.

 
... η τρέχουσα αξία του ΧΑ...

Μιλώντας για μονάδες στο Χρηματιστήριο, είναι ίσως λάθος -εντελώς λάθος- προσέγγιση, για να καταλάβουμε αν οι μετοχές έχουν ανέβει πολύ. Και να σας πω το γιατί: Πλέον η αξία των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ ξεπερνά τα 103 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης είναι στις 1.500 μονάδες.

Την τελευταία φορά που η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ ήταν κάπου στις αρχές Νοεμβρίου του 2009, δηλαδή 15 χρόνια πίσω, με τον Γενικό Δείκτη τότε στις 2.400 μονάδες.

Στην πραγματικότητα λοιπόν η τρέχουσα αξία του ΧΑ, που από το 10%-12% του ΑΕΠ έχει ανέβει στο 45% του ΑΕΠ, είναι περίπου 1.000 μονάδες παραπάνω. Αλλά, αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη συνεισφορά είχαν τότε οι τράπεζες και τι περιθώρια ανόδου έχουν σήμερα, μπορεί να υποθέσει ότι ο Γενικός Δείκτης θα δει στο μέλλον αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών.


... τα ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια και οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας

Το «έξυπνο χρήμα» στο ΧΑ είναι εδώ και αγοράζει μετοχές. Και δεν αναφέρομαι στα ξένα funds, που έχουν σαρώσει τις μετοχές, βάζοντας 737.000.000 ευρώ φέτος. Αναφέρομαι και στα ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ενώ οι ιδιώτες επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει μέχρι τον Απρίλιο μετοχές αξίας 185.000.000 ευρώ, την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν επενδύσει 409.320.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις (κυρίως οι εισηγμένες μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών) άλλα 141.620.000 ευρώ, ενώ θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αγοράσει μετοχές αξίας άνω των 42.290.000 ευρώ.

Τουλάχιστον 15 εισηγμένες εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποτιμώνται σήμερα λιγότερο από δέκα φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς. Δεν είναι δύσκολο να τις εντοπίσει κανείς. Και είναι οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας.

Οι κατασκευαστές και τα εργατικά χέρια που λείπουν 

Το να είσαι κυβερνητικό στέλεχος, να απευθύνεις ομιλία σε συνέδριο για τις κατασκευές και για τις προοπτικές του κλάδου και να αναμασάς τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ ότι θα ανοίξουν 50.000 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να μπορείς να απαντήσεις στους κατασκευαστές, που αγωνιούν στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τόσες χιλιάδες εργατικά χέρια που λείπουν;», δεν θα έλεγα ότι αποκαλύπτει άγνοια, αλλά μάλλον δείχνει μια σχετική αδιαφορία από πλευράς των υπουργών που θεωρητικά ασχολούνται με το θέμα. Αλλά πρακτικά δεν φαίνεται να πολυασχολούνται…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή