Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη νεολαία και τη δημοκρατία, που διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το 64% των νέων δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, ενώ το 38% των νέων πιστεύουν ότι η ψηφοφορία είναι η πιο αποτελεσματική δράση για να ακουστεί η φωνή τους, περίπου το 19% δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και το 13% ότι δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν. Σχεδόν τα δύο τρίτα (67%) των νέων πιστεύουν ότι η ΕΕ επηρεάζει, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, την καθημερινή τους ζωή, ενώ το 26% πιστεύουν το αντίθετο και το 7% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλοί νέοι είναι ενεργοί και δραστήριοι: η πλειονότητα (64%) δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει στις δραστηριότητες ενός ή περισσοτέρων οργανώσεων κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιπλέον, το 48% δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει σε δράσεις για να αλλάξει την κοινωνία, υπογράφοντας κάποιο αίτημα, συμμετέχοντας σε κάποια συγκέντρωση ή αποστέλλοντας επιστολή σε κάποιον ή κάποια πολιτικό.

Δείτε ΕΔΩ τη σημερινή στήλη του Big Mouth