Τι έλεγαν τα Wikileaks για τον Άρη

Σήμερα θα ξεκινήσω με μια αποκάλυψη από το παρελθόν, που είχε γίνει μέσω των περιβόητων Wikileaks και δείχνει πόσης εκτίμησης έχαιρε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στη Νέα Δημοκρατία – αλλά και γενικότερα - την περίοδο μάλιστα που ήταν από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Τον Φεβρουάριο του 2009, το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον μετά τον τότε ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την τοποθέτηση Σπηλιωτόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας έλεγε ότι «υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τη στόχευση της ΝΔ στη νεολαία». Το δε συμπέρασμα του τότε Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ είναι σίγουρα αποκαρδιωτικό για τον νέο σύμβουλο του Στέφανου Κασσελάκη: «Υπάρχει η ευρεία εντύπωση ότι η επιλογή του Σπηλιωτόπουλου ως Υπουργού Παιδείας είναι μια ένδειξη ότι ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά περισσότερο για το ‘φαίνεσθαι’ μέχρι τις εθνικές εκλογές».


Ιδέα του Σπηλιωτόπουλου το άνοιγμα σε Ζωή και Γιάνη

Και μιας και ξεκίνησα με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια ωραία που μου εκμυστηρεύτηκε ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου. Μου είπε, λοιπόν, ότι το άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη, που ξάφνιασε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι σχέσεις πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα τεταμένες με αυτούς τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, δεν έγινε… έτσι χωρίς πρόγραμμα. Την εισήγηση για το άνοιγμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτά τα δύο κόμματα είναι ιδέα του Άρη Σπηλιωτοπουλου, ο οποίος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάρει κάποιες ψήφους - μέχρι και 2%- από Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25. Για την ώρα, πάντως, η ιδέα αυτή μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο ο Κώστας Ζαχαριάδης όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζονται να διαφωνούν σφοδρά με την ιδέα αυτή.


Μπορεί (;) να βγει από τη φυλακή ο Μπελέρης

Να σας πάω μέχρι την Βόρεια Ήπειρο και να σας πω ότι οι Αλβανοί πάνε από βδομάδα σε βδομάδα το Εφετείο του Φρέντη Μπελέρη που ήταν να συνεδριάσει χθες και αναβλήθηκε για τις 7 Ιουνίου, την προπαραμονή δηλαδή των Ευρωεκλογών. Να σας εξηγήσω, επίσης, ότι δύο πράγματα θα συμβούν μετά την εξέλιξη αυτή: είτε η έφεση θα εξεταστεί στο άψε - σβήσε και θα καταδικάσουν τον Μπελέρη ως Αλβανό πολίτη με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ώστε να μη μπορεί να διεκδικήσει ξανά τον δήμο Χειμάρρας, αλλά θα του μειώσουν κατά 5 μήνες την αρχική ποινή των 2 ετών προκειμένου να βγει αυθημερόν και να προλάβει την ομιλία Μητσοτάκη στην Αθήνα, είτε θα πάνε κανονικά τη διαδικασία, άρα θα είναι ο μοναδικός φυλακισμένος υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ε.Ε. Με αυτά και με αυτά, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας, Αλβανίας βρίσκονται στο μεταίχμιο κανονικά.


Ο Μπακογιάννης στηρίζει Κοντοζαμάνη και Φρέντη

Τον Φρέντη Μπελέρη, πάντως, τον στηρίζουν αρκετοί στη ΝΔ, από απλά στελέχη μέχρι υπουργούς. Για παράδειγμα έμαθα ότι ο Κώστας Μπακογιάννης, που έχει ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων όχι μόνο στην Αθήνα, όπου υπήρξε για πέντε χρόνια δήμαρχος, αλλά σε όλη την Ελλάδα, μαθαίνω ότι στηρίζει έμπρακτα τον Φρέντη Μπελέρη, με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα ως δήμαρχος Αθηναίων είχε επισκεφτεί τη Χειμάρρα και άλλες περιοχές στην Νότια Αλβανία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπακογιάννης θα ετοιμάσει εντός των ημερών μια σημαντική εκδήλωση για να στηρίξει τον προφυλακισμένο υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων στηρίζει επίσης τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, στον οποίο έκανε τις προάλλες μεγάλη συγκέντρωση.


Ο Μητσοτάκη στο Παλαιό Φάληρο

Στα λημέρια του Διονύση Χατζηδάκη μαθαίνω πως θα περπατήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνει εντός του λεκανοπεδίου. Ο επί τέσσερις συνεχείς τετραετίες εκλεγμένος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτής στο Νότιο τομέα θα τον περιμένει στη καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στη συνέχεια θα περπατήσουν παρέα στη Αγίου Αλεξάνδρου που εκείνη την ώρα σφύζει από κόσμο σε εμπορικά μαγαζιά και καφετέριες για να καταλήξουν στην πλατεία του Φλοίσβου όπου ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες του δήμου ο οποίος στις τελευταίες εκλογές έδωσε στη Νέα Δημοκρατία περίπου 52%. Φυσικά εκεί θα είναι και ο δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος αλλά και άλλοι βουλευτές της ίδιας περιφέρειας.


Κάποιοι γκρινιάζουν στη «γαλάζια» Πειραιώς

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Πειραιώς αφού σε μία ακόμη εκλογική διαδικασία – την τέταρτη κατά σειρά – όλο το οργανωτικό κομμάτι των ευρωεκλογών λειτουργεί άψογα. Από πίσω κρύβεται το δίδυμο Γιάννη Σμυρλή και Νίκου Παπουτσή, δηλαδή του έμπειρου στελέχους και Γενικό Διευθυντή της ΝΔ και του Αναπληρωτή του που προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι τα δύο γαλάζια στελέχη κλείνουν τα αυτιά τους στις όποιες γκρίνιες μπορεί να υπάρχουν στα γραφεία της Πειραιώς, και συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά μέχρι να πανηγυρίσουν το βράδυ της 9ης Ιουνίου μαζί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.


Εμφανίστηκε ο Φιλίστωρ στο δικαστήριο

Σας ενημέρωσα την προηγούμενη εβδομάδα για τις νέες περιπέτειες του Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, ο οποίος φέρεται να είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης". Το πρωί της Δευτέρας, λοιπόν, έκανε την εμφάνιση του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Η παρουσία του στα δικαστήρια έρχεται λίγο μετά την αποκάλυψη της στήλης για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιουσιακών του στοιχείων, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου 2024. Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης εθεάθη να μπαίνει στο κτίριο 9 των δικαστηρίων της Ευελπίδων νωρίς το πρωί και μάλιστα ιδιαίτερα καλοντυμένος, πιθανότατα για να βρεθεί σε καποιο δικαστήριο ή ενώπιον κάποιου ανακριτή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακριβώς ο λόγος της παρουσίας στο σημείο. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι το πλέον μετά την αποφυλάκιση του για την υπόθεση της απάτης σε βάρος επιχειρηματιών, κυκλοφορεί ελεύθερος και αναμένει τις μελλοντικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το πρόσωπο του.


«Πετιέται» ρεύμα

Η άκρως ανησυχητική επιστολή που κοινοποίησαν οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο υπουργείο Ενέργειας, μου υπενθύμισε αυτό που είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ: ότι «σε κάποιο βαθμό μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε θύματα της επιτυχίας μας». Και εννοώ ότι αν πράγματι ισχύουν τα στοιχεία που επικαλούνται οι παραγωγοί ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή ενέργειας είναι πια τόσο μεγάλη ώστε να «πετάμε» τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας (ή να κατεβάζουμε διακόπτη στην παραγωγή), δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξεσηκωθούν χιλιάδες επενδυτές –μικροί και μεγάλοι- οι οποίοι έβαλαν δισεκατομμύρια στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι σήμερα λειτουργούν έργα 14 GW και άλλα 21 GW έχουν πάρει όρους σύνδεσης, ενώ υπάρχουν αιτήσεις για σύνδεση άλλων 40-45 GW. Το μέγεθος είναι κολοσσιαίο αν σκεφτεί κανείς ότι ο στόχος για το 2035 είναι τα 35 GW και θα ξεπεραστεί σύντομα, σε μια χώρα που σήμερα μαζί με τις εξαγωγές χρειάζεται 6-10 GW. «Ένα τέτοιο ανανεώσιμο δυναμικό δύναται να παράγει ετησίως πάνω από 65 TWh, οπότε συγκρινόμενο με την κατανάλωση που είναι πτωτική από το 2008 και καθηλωμένη τώρα στις 49,5 TWh, δημιουργεί συνθήκες μόνιμου πλεονάσματος που καμία αποθήκευση δεν μπορεί να διασώσει», λένε οι παραγωγοί οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για «φούσκα» και για το δικό τους συμφέρον ζητούν να κοπούν άδειες, να αλλάξει η τιμολόγηση και άλλα πιο ειδικά. Και εγώ που δεν ξέρω πολλά, καταλαβαίνω μόνο το προφανές: εφόσον στόχος αποτελεί να εξελιχθεί η Ελλάδα σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, πρέπει να προχωρήσουν «χθες» τεράστιες νέες επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης και κυρίως σε διεθνείς διασυνδέσεις ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να «πετιέται» το ρεύμα ή να μην παράγεται καθόλου ή όταν πωλείται, αυτό να γίνεται σε αρνητικές τιμές με ζημιά τόσο για τους παραγωγούς όσο για τους καταναλωτές.


Μετρημένη στάση

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως προσεκτική, ήπια και μετρημένη την στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε σχέση με την αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, την οποία επιχειρεί εδώ και ημέρες ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού». Χωρίς φανφάρες και κραυγές, ήπια και μετρημένη ήταν ακόμη και η τοποθέτηση του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Γιάννης Τσίμαρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή. «Φτάνουμε λόγω ανεπάρκειας έγκαιρου σχεδιασμού να δίνουμε λύσεις της στιγμής για την αποτροπή της αναστολής λειτουργιών», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, στην κριτική του ο Γιάννης Τσίμαρης.


Κάτι κινείται για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται ότι έχει μπει μετά από μήνες καθυστερήσεων το μεγάλο έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ - Helexpo. Όπως μαθαίνω ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων developers, για να συμμετέχουν στο μεγάλο έργο. Σας υπενθυμίζω ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στον ιδιώτη που θα επενδύσει περί τα 200 εκατ. ευρώ στο όλο project, παραχωρείται για 35 χρόνια, το business center και το ξενοδοχείο που θα κατασκευαστούν, πιθανότατα και το υπόγειο πάρκινγκ των 1.300 θέσεων, αφού η ΔΕΘ- Helexpo, που θα είναι ο αναθέτων του έργου, θα έχει τη διαχείριση και λειτουργία των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων. Το εναρκτήριο λάκτισμα ωστόσο για το έργο δόθηκε προ ολίγων ημερών όταν ο μέτοχος της ΔΕΘ, το Υπερταμείο , ανακοίνωσε τον οριστικό σχεδιασμό του για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, γνωστοποιώντας πως στο έργο των 300 εκατ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει με ποσό όχι μεγαλύτερο των 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα τεύχη του διεθνούς διαγωνισμού θα προετοιμάσει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Χριστοδουλάκης στηρίζει Σαχινίδη

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ έκανε χωρίς αμφιβολία μια ηγετική εμφάνιση στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στον Γέρακα με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στη Βουλή. Ο παλμός και ο κόσμος που γέμισε τον χώρο έδωσαν το μήνυμα, ότι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον είχαν και οι παρουσίες αρκετών υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Από την τετράδα (Μανιάτης, Παπανδρέου, Σπυρόπουλος, Σαχινίδης) που σας έχουμε πει έγκαιρα ότι σύμφωνα με τους δημοσκόπους διεκδικεί μια από τις τρεις έδρες που αναμένεται να βγάλει το κόμμα, ήταν στην εκδήλωση ο Φίλιππος Σαχινίδης. Η στήριξη του στον πρώην Υπουργό είναι διακριτική αλλά ίσως και καθοριστική…


Φουρτούνες στον δήμο Σαρωνικού λόγω διαγραφής της αντιδημάρχου

Δεν σταματάει ο κλυδωνισμός στην παράταξη του Δημάρχου Δημήτρη Παπαχρήστου μετά την διαγραφή ή παραίτηση – η ιστορία θα δείξει - της μέχρι πρότινος αντιδημάρχου Σαρωνικού, Ναταλί Κάκκαβα. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού μαθαίνουμε, πως μετά την τελευταία ανακοίνωση του, που εξηγούσε τους λόγους της απομάκρυνσης από τα καθήκοντά της και τη δημοτική παράταξη, θέλει να κλείσει το ζήτημα, αν και έχει πάρει διαστάσεις. Εξού και η πρώτη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά το συμβάν, αφορούσε στην εξέλιξη του δημοτικού έργου και συγκεκριμένα σε έργα οδοποιίας 2.160.000 ευρώ. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται «επεισόδιο» στη διοικούσα παράταξη και όπως όλα δείχνουν δε θα είναι και το τελευταίο!