Tι γυρεύει παραµονές των ευρωεκλογών ο εµίρης του Κατάρ στην Αθήνα; Ρωτήσαµε και µάθαµε πως η επίσκεψή του δεν έχει καµία σχέση µε τις κάλπες, σχετίζεται όµως µε την επιθυµία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσελκύσει άµεσες ξένες επενδύσεις από ένα πλούσιο εµιράτο, όπως είναι αυτό του Κατάρ.

Ο 44χρονος εµίρης Ταµίµ µπιν Χαµάντ Αλ Θάνι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό στην Ντόχα και είχαν συναντηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, επαναβεβαιώνοντας την αµοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διµερούς συνεργασίας στην οικονοµία και σε τοµείς όπως ο τουρισµός και ο πολιτισµός. Ο πρωθυπουργός τού είχε απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, κάτι που θα κάνει σήμερα το βράδυ και την Τετάρτη το πρωί θα γίνει επίσηµα δεκτός στο Μέγαρο Μαξίµου από τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπάρχει, όµως, και µια άλλη διάσταση στην επίσκεψη: το Κατάρ έχει αναλάβει εξαρχής σχεδόν έναν ενεργό διαµεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση των Ισραηλινών οµήρων από τη «Χαµάς» και την ειρήνη στην περιοχή και για την Ελλάδα είναι σηµαντικό να συνοµιλεί µε όλους τους «παίκτες» στη Μέση Ανατολή, εν µέσω µιας πολύ δύσκολης και σύνθετης κατάστασης.

Μην απορήσετε, πάντως, αν στο τέλος οι δύο ηγέτες µιλήσουν και για ποδόσφαιρο και για τον τελικό του Conference League που διεξάγεται στην Αθήνα την ίδια µέρα, καθώς ο εµίρης του Κατάρ είναι ποδοσφαιρόφιλος και ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερµέν. Εστω κι αν παρά τα πετροδόλαρα που έχει ρίξει για την κατάκτηση ενός Champions League δεν το έχει καταφέρει. Ποιος ξέρει; Ισως µετά την αποχώρηση του Εµπαπέ για τη Ρεάλ να φύγει η κατάρα…


Ατυπη κόντρα µέχρι και στο ΤΕΕ µεταξύ Ανδρουλάκη και ∆ούκα

Το αρνητικό κλίµα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τον δήµαρχο Αθηναίων Χάρη ∆ούκα δεν λέει να κοπάσει. Ακόµα και για τη γραµµή στις εκλογές του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) φάνηκε να υπάρχει µεγάλη απόσταση µεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Πλατείας Κοτζιά. Κοµβικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο «πράσινο στρατηγείο», σύµφωνα µε τις οποίες ο δήµαρχος, µε όποιον και όποια συνοµιλεί, αναφέρεται επανειληµµένως στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται…


∆άκτυλος Λαλιώτη...

Οι προσεκτικοί παρατηρητές του τρόπου µε τον οποίο πολιτεύεται το τελευταίο διάστηµα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχουν αντιληφθεί ότι σε µια σειρά από ζητήµατα παραπέµπει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεχωρίζω τη σκληρή γραµµή, µε την ευρεία έννοια, στα εθνικά θέµατα. Από το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών έως το «αίτηµα» Ανδρουλάκη να ακυρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα, λόγω της στάσης της Τουρκίας στο ζήτηµα της Μονής της Χώρας.

∆εν θα πρέπει δε να λησµονείται ότι κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ ακόµα και πρόταση για να αναγνωριστεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσµια Ηµέρα Ελληνικής Γλώσσας. Οι µυηµένοι βλέπουν δάκτυλο Κώστα Λαλιώτη πίσω από αυτήν (για να το πω κοµψά) την πατριωτική στροφή, η οποία µένει να δούµε αν θα έχει αποτελέσµατα, αν και έως τώρα µοιάζει να συγκεντρώνει τις σιωπηλές αντιδράσεις του (αδυνατισµένου) εκσυγχρονιστικού µπλοκ αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Να επισηµάνω εδώ πως ο Αρκάς πολιτικός δεν υπάρχει µέρα που να µη βρίσκεται στο γραφείο του στη Χαρ. Τρικούπη και να µην καταθέτει µε πιεστικό τρόπο τις προτάσεις του για τη γραµµή που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.


Τα Γλυπτά και ο Σούνακ...

Ανεµος αισιοδοξίας πνέει εσχάτως στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την προώθηση των διεργασιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες είχαν αναχαιτιστεί λόγω της στάσης του Σούνακ. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε στα µέσα της εβδοµάδας η στήλη BigMouth του powergame.gr, η πιθανή νίκη των Εργατικών στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Μεγάλη Βρετανία θα προσδώσει κατά πάσα βεβαιότητα διαφορετική διάσταση στις συζητήσεις των δύο πλευρών. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαιρετική επι κοινωνία µε τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρµερ, µε τον οποίο είχε συναντηθεί στην πολυσυζητηµένη επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου ο πρωθυπουργός Σούνακ είχε επιλέξει να πετάξει... χαρταετό σε όλα τα επίπεδα.

Υπενθυµίζεται ότι ο δίαυλος που είχε ανοίξει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που χειρίζεται το θέµα για λογαριασµό της Αθήνας, µε τον επικφαλής του Βρετανικού Μουσείου είχε οδηγήσει σε µονοπάτια αµοιβαίας αλληλοκατανόησης και προοπτικής, όµως η όλη διαδικασία υπονοµευόταν ανοιχτά από κύκλους της Ντάουνινγκ Στριτ και µάλιστα στο ύψιστο επίπεδο. Με το ιδιαιτέρως ορατό σενάριο της αλλαγής σκυτάλης στην εξουσία, όλα πια θα είναι ανοιχτά, µε την ελληνική διπλωµατία πάντως να συνιστά ψυχραιµία, να τηρεί στάση αναµονής και να διαµηνύει ότι προετοιµάζει προσεκτικά τις επόµενες κινήσεις της, µε βάση τα δεδοµένα που θα προκύψουν. «Σε αυτή τη φάση θα ήταν λάθος είτε να βιαστούµε είτε να βγάλουµε προς τα έξω τις σκέψεις και τους σχεδιασµούς µας. Αναµένουµε», ήταν το µήνυµα που στέλνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» κορυφαίος αξιωµατούχος µε άριστη γνώση των σχετικών ζυµώσεων...


Πικρία...

Απολύτως απογοητευµένος εµφανίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τη θέση των λεγόµενων προοδευτικών κοµµάτων στο θέµα της υπεράσπισης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο Κοτζιάς ασκεί σφοδρότατη κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη στάση τους, ενώ από τον Κασσελάκη φαίνεται να µην έχει καµία απαίτηση. Εστω και αν, όπως λένε συνοµιλητές του, µπορεί να πικράθηκε από την πολυσυζητηµένη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε την παραµικρή αναφορά τόσο στον ίδιο όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά µε την πολυσυζητηµένη Συµφωνία...


Περί ανταρτών...

∆ίχτυα στην πλευρά των προερχόµενων από τη Ν.∆. περιφερειαρχών, που κατέβηκαν ως «αντάρτες» στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και τελικώς επικράτησαν των επίσηµων υποψηφίων του κυβερνώντος κόµµατος, ρίχνουν Μαξίµου και Πειραιώς, προκειµένου να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος της µέγιστης δυνατής συσπείρωσης. Εξάλλου, και οι ίδιοι επιθυµούν να διατηρούν άριστη σχέση µε τον κυβερνητικό παράγοντα, όχι µόνο για την οµαλή προώθηση των ζητηµάτων των περιοχών τους, αλλά και για να καταδείξουν ότι παρά τις πρόσφατες διαφορές τους µε την ηγεσία του κυβερνώντος κόµµατος, παραµένουν στην αγκαλιά της παράταξης.

Ιδιαίτερα «ζεστός» εµφανίζεται ο Τοψίδης, ενώ δεν πάει πίσω και ο Αµανατίδης (αµφότεροι έδωσαν το «παρών» στις εξορµήσεις του Μητσοτάκη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ∆υτική Μακεδονία, αντίστοιχα), παρά την υποχρέωση που έχει στους σχηµατισµούς δεξιότερα της Ν.∆. για τη στήριξή του. Πιο... χαλαρός, αλλά επ’ ουδενί αρνητικός, είναι ο Τρεπεκλής των Ιονίων Νήσων, που επίσης θα καλωσορίσει και θα προλογίσει όπως οι συνάδελφοί του τον πρωθυπουργό στην προγραµµατισµένη για αύριο περιοδεία στην Κέρκυρα. Μέχρι και ο Μουτζούρης δείχνει συγκατάβαση, ενώ πλέον το ενδιαφέρον της Πειραιώς εστιάζεται στην αντιµετώπιση του… συναισθηµατικού παράγοντα ορισµένων αντιπεριφερειαρχών και συµβούλων.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»