Δεκτή έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο έφεση που είχε ασκήσει η ΕΡΓΟΣΕ κατά του πορίσματος της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), με το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρεία δημοσιονομική ανάκτηση ύψους 2,43 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση 717.

Και γιατί αυτή η είδηση είναι ενδιαφέρουσα; Επειδή πάνω σε αυτό το πρόστιμο του 2018 έχει χτίσει grosso modo το αφήγημά της η Ευρωπαία εισαγγελέας, για να ασκήσει διώξεις εναντίον δεκάδων πρώην και νυν στελεχών της εταιρείας και στη συνέχεια να συνδέσει την 717 με την τραγωδία των Τεμπών.

Τι έλεγε το πόρισμα της ΕΔΕΛ: ότι η πάροχος δάνειας εμπειρίας (εν προκειμένω η Alstom Ιταλίας) έπρεπε να έχει υπογράψει τις μελέτες του έργου. Έρχεται λοιπόν τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποφαίνεται ότι δεν απορρέει από τη σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και από τον νόμο τέτοιου είδους υποχρέωση και κακώς -ή μάλλον για να το πω με τον νομικό όρο, απαραδέκτως- υπεβλήθη το σχετικό πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ.

Οι δύο καταθέσεις στην ανακρίτρια

Η Ευρωπαία εισαγγελέας στο κατηγορητήριο το έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, η ίδια υποστηρίζει ότι εφόσον το έργο εκτελούνταν με μελέτες που δεν ήταν υπογεγραμμένες από τον πάροχο δάνειας εμπειρίας, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν ήταν παράνομες και η αναθεώρηση των παρατάσεων προκάλεσε πρόσθετο τίμημα και άρα βλάβη στο Δημόσιο και την ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, γι’ αυτά τη διαβεβαίωναν οι μάρτυρές της, η Γεροντίδου, που ήταν τότε στην ΕΔΕΛ, και ο Κατσιούλης, που είναι στην ΕΡΓΟΣΕ. Πηγή του Big Mouth ενημέρωσε τη στήλη ότι επί της ουσίας η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ουσιαστικά καταρρίπτει πλήρως το αφήγημά της και ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν έχει πλέον υπόθεση ως προς το οικονομικό σκέλος που εξουσιοδοτείται να ελέγχει.

Όπως σημειώνει η πηγή της στήλης, ήταν παραλογισμός να προσπαθήσει να συνδέσει την 717 με το δυστύχημα, που ούτως η άλλως, όπως έχει ξαναγράψει το Big Mouth, δεν μπορεί να συνδεθεί, οπότε δεν θα θέλει να κάνει και άλμα στο… κενό αμφισβητώντας ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

Οι πολλές επιφυλάξεις

Ας διατηρήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, μια και η συγκεκριμένη εισαγγελέας έχει, παραδόξως, αγνοήσει ξανά αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μία του 2018 και μία του 2020, που έχουν αποφανθεί ότι καλώς υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση της 717. Η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν πτοήθηκε και συμπεριέλαβε στην έρευνά της και την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την 717…

– Διάβασα χθες ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή έφεση που είχε ασκήσει η ΕΡΓΟΣΕ κατά του πορίσματος της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), με το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρεία δημοσιονομική ανάκτηση (κοινώς πρόστιμο) ύψους 2,43 εκατ. ευρώ για την περίφημη σύμβαση 717. Γιατί βρίσκω ενδιαφέρουσα αυτήν την είδηση και τη μοιράζομαι μαζί σας; Επειδή πάνω σε αυτό το πρόστιμο του 2018 έχει χτίσει grosso modo το αφήγημά της η Ευρωπαία εισαγγελέας, για να ασκήσει διώξεις εναντίον δεκάδων πρώην και νυν στελεχών της εταιρείας και στη συνέχεια να συνδέσει την 717 με την τραγωδία των Τεμπών. Να σας το κάνω, όμως, λιανά, για να το καταλάβει μέχρι και η θεία μου στα Χανιά. Τι έλεγε το πόρισμα της ΕΔΕΛ: ότι η πάροχος δάνειας εμπειρίας (εν προκειμένω η Alstom Ιταλίας) έπρεπε να έχει υπογράψει τις μελέτες του έργου. Έρχεται λοιπόν τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποφαίνεται ότι δεν απορρέει από τη σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και από τον νόμο τέτοιου είδους υποχρέωση και κακώς -ή μάλλον για να το πω με τον νομικό όρο, απαραδέκτως- υπεβλήθη το σχετικό πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ.

…οι δύο καταθέσεις στην ανακρίτρια…

– Η Ευρωπαία εισαγγελέας στο κατηγορητήριο το έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι εφόσον το έργο εκτελούνταν με μελέτες που δεν ήταν υπογεγραμμένες από τον πάροχο δάνειας εμπειρίας, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν ήταν παράνομες και η αναθεώρηση των παρατάσεων προκάλεσε πρόσθετο τίμημα και άρα βλάβη στο Δημόσιο και την ΕΕ. Γι’ αυτά μαθαίνω ότι τη διαβεβαίωναν οι μάρτυρές της, η Γεροντίδου, που ήταν τότε στην ΕΔΕΛ, και ο Κατσιούλης, που είναι στην ΕΡΓΟΣΕ. Φίλος που γνωρίζει τα σιδηροδρομικά έσπευσε να μ’ ενημερώσει ότι επί της ουσίας η απόφαση του Ελεγκτικού ουσιαστικά καταρρίπτει πλήρως το αφήγημά της και ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν έχει πλέον υπόθεση ως προς το οικονομικό σκέλος που εξουσιοδοτείται να ελέγχει. Τόσο απλά και άλλο τόσο πρακτικά. Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος φίλος, ήταν παραλογισμός να προσπαθήσει να συνδέσει την 717 με το δυστύχημα, που ούτως η άλλως, όπως έχω ξαναγράψει, δεν μπορεί να συνδεθεί, οπότε δεν θα θέλει να κάνει και άλμα στο… κενό αμφισβητώντας ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

…και οι πολλές επιφυλάξεις

– Προσωπικά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, μια και η συγκεκριμένη εισαγγελέας έχει, παραδόξως, αγνοήσει ξανά αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μία του 2018 και μία του 2020, που έχουν αποφανθεί ότι καλώς υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση της 717. Τι κι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι Ανώτατο Δικαστήριο; Η Ευρωπαία εισαγγελέας δεν πτοήθηκε και συμπεριέλαβε στην έρευνά της και την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης. Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τι θα σηματοδοτήσουν…