Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τον… Σαμαρά

Στη ΝΔ περιμένουν ακόμα μια δήλωση στήριξης από τον Αντώνη Σαμαρά ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών. Θα μου πείτε λογικό πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος είναι. Ειδικά μετά τις διαφωνίες του με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα ανέβαζε κι άλλο την συσπείρωση της ΝΔ

. Το οξύμωρο είναι ότι μια δήλωση του Αντώνη Σαμαρά υπέρ της ΝΔ περιμένουν και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη όλο και πληθαίνουν αυτοί που λένε ότι αν δεν υπάρξει, τότε θα σημαίνει πως έχει βάλει «πλάτη» στον Ανδρέα Λοβέρδο. Γι’ αυτό και περιμένουν την ημέρα των εκλογών να δουν τα ποσοστά των Δημοκρατών στη Μεσσηνία…


Ο Αλέξης καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει  η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη» που οργανώνεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί οι οποίοι συνυπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών που θα είναι και το θέμα της διάσκεψης θα μιλήσουν, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν τόσο τα πάνελ που θα γίνουν όσο και οι προσκεκλημένοι.

Αν ισχύει μάλιστα η πληροφορία μου ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που έλαβαν ή θα λάβουν τα επόμενα 24ωρα πρόσκληση είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου τότε το ενδιαφέρον θα είναι διπλό. Αν δηλάδη απλώς θα παραστεί στην τελετή έναρξης ή και θα μιλήσει με δεδομένο μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το 2018 την Συμφωνία των Πρεσπών.


Αναγγελίες γάμων μεταξύ γυναικών χωρίς «θόρυβο»

Τέσσερις μήνες κοντεύουν να συμπληρωθούν από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο. Δειλά δειλά έχουν αρχίσει κάπως να δικαιώνονται όσοι εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος και η ένταση που προκλήθηκε εκείνη την περίοδο, θα μπούμε σε μια σχετική κανονικότητα, που καμία σχέση δεν θα έχει με την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από διάφορα κέντρα τότε.

Απόδειξη; Χθες, σε δύο πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, την Καθημερινή και την Αυγή, δημοσιεύθηκαν δύο αναγγελίες γάμων μεταξύ γυναικών. Δύο Ελληνίδες στη μία εφημερίδα, Ελληνίδα με Ισπανίδα στην άλλη. Ενώ τις πρώτες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν κάποιο ντόρο, τώρα πλέον ουδείς ουσιαστικά ασχολείται.


Γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί καλούν Μητσοτάκη

Μεγάλη  «μάζωξη» ετοιμάζουν «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σε κεντρικό κατάστημα στο Πεδίον του Άρεως θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ευρώπη και αυτοδιοίκηση» στην οποία αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, όλο το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου οι δήμαρχοι είχαν πάρει υποψήφιους ευρωβουλευτές από το χέρι και τους «περπατούσαν» στις πόλεις τους, είτε σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, θέλοντας τόσο να τονώσουν το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κάλπη, όσο και να αναδείξουν υποψήφιους. Η αυτοδιοίκηση μπροστά και στις... Ευρωεκλογές!


Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν εκλογικούς αντιπροσώπους, αλλά δεν βρίσκουν

Οι ανύπαρκτες κομματικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ και η χαλαρή σχέση των μελών με την Κουμουνδούρου έχουν φέρει όπως είναι φυσικό μία σειρά από προβλήματα στην σωστή λειτουργία του κόμματος, τα οποία καθημερινά μεγαλώνουν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Στο γεγονός ότι δεν επαρκούν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που έχει το κόμμα στην διάθεση του προκειμένου   να έχει μία σωστή εκπροσώπηση στις κάλπες των ευρωεκλογών. Η χαλαρότητα που διέπει το κόμμα την συγκεκριμένη στιγμή δεν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ότι έστω  και την τελευταία στιγμή θα βρεθούν οι άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.


Θα μειώσουν (;) τα επιτόκια

Η εβδομάδα που έρχεται στις 6 Ιουνίου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ -έστω και κατά 0,25%- μετά τον χορό των αυξήσεων που άνοιξε Ιούλιο του 2022. Ο Ιούλιος είναι επίσης πιθανόν να φέρει και 2η συνεχόμενη μείωση. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πως θα αντιδράσουν στις μειώσεις οι ελληνικές τράπεζες. Και δεν μιλάω για τα επιτόκια καταθέσεων που τα έχουν στο μηδέν –κι εκεί θα τα αφήσουν- παρότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται σταθερά φτάνοντας σήμερα στα 145,279 δισ. ευρώ.

Αναφέρομαι στα επιτόκια των δανείων που επίσης τα διατηρούν στα ύψη με αποτέλεσμα να εισπράττουν υπερκέρδη από την ψαλίδα και να αποθαρρύνεται η πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και τα νοικοκυριά που ψάχνουν ένα συμφέρον στεγαστικό δάνειο. Θα τα μειώσουν κατά τι ή να μην ελπίζουμε και σε πολλά όπως μου λένε;


Παρών και ο Ελευθεριάνος στον τελικό του Conference League

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε το «παρών» στο γήπεδο στον τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα.

Συνήθως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες βρίσκονται μόνο οι αθλητικοί εισαγγελείς. Αυτή τη φορά ωστόσο λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης στο γήπεδο βρισκόταν και ο κ. Ελευθεριάνος μαζί με τους αθλητικούς εισαγγελείς. Παράλληλα, εισαγγελέας βρισκόταν και στο κτήριο της ΓΑΔΑ, ενώ υπηρεσία είχαν και δύο εισαγγελείς στην ποινική δίωξη.


Ο Δούκας προσέγγισε και τον Αλιβιζάτο

Είναι γνωστό ότι πολλοί και διάφοροι έχουν φουσκώσει τα μυαλά του Χάρη Δούκα ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γήπεδο της κεντροαριστεράς. Με αποτέλεσμα να μην ασχολείται με τον δήμο Αθηναίων και τα προβλήματα των κατοίκων της πρωτεύουσας αλλά να παραγοντίζει εκτιμώντας ότι έτσι θα διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την κρίσιμη επόμενη μέρα.

Στη βάση αυτή μου λένε ότι ζητά από προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς να τους συναντήσει και να τους συμβουλευτεί. Στα αυτιά μου έφτασε η πληροφορία πως προσπάθησε να προσεγγίσει ακόμα και τον γνωστό συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Δεν έμαθα ωστόσο αν ο τελευταίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συνομιλήσει με τον Δούκα…


Νέο brand name για την Attica Bank

Νονό ή νονά... αναζητεί η Attica Bank, η οποία προφανώς μετά τη νέα σελίδα την οποία γυρίζει στην ιστορία της, θα λειτουργεί κάτω από νέο brand name. Τι πιο λογικό και αναμενόμενο από μια μη συστημική τράπεζα, που μετά από σαράντα κύματα, σχεδιάζει την ανασύστασή της. Πρώτος σταθμός, μετά τον επίσημο χρησμό της DBRS για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση δανείων, η Συμφωνία Μετόχων, που θα καλύψουν τις ανάγκες στην αύξηση κεφαλαίου του φθινοπώρου.

Μετά, φαντάζομαι και την ολοκλήρωση συγχώνευσης με την Παγκρήτια, η νέα τράπεζα θα υιοθετήσει καινούργιο προφίλ που δεν θα βασίζεται στη σημερινή εταιρική εικόνα. Ένα λογοπαίγνιο σχετικό έγινε χθες στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας σύμβασης των τραπεζών με την ΕΑΤ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ σε πηγαδάκι με την CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, να επιβεβαιώνει στο powergame.gr την πρόθεση για ένα δυναμικό και έξυπνο νέο όνομα. Μάλιστα, χαριτολογώντας, η κυρία Βρεττού είπε ότι η καλύτερη πρόταση για νέα ονομασία θα… βραβευθεί. Οπότε αρχίζουμε το brain storming για νέες ιδέες.


Ανοικτή η συνεννόηση Άδωνι με τους αναισθησιολόγους του Π. & Α. Κυριακού

«Ανοιχτή» σε μία εύλογη συνεννόηση με τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας Π. και Α. Κυριακού είναι ακόμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι οι αναισθησιολόγοι του χειρουργικού τομέα του Π. και Α. Κυριακού εμφανίζονται να λειτουργούν σαν να επιθυμούν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την διαλλακτική στάση, την οποία τηρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι το γεγονός ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το τρόπο της αντίδρασής της, στην περίπτωση κατά την οποία οι αναισθησιολόγοι του χειρουργικού τομέα του Π. και Α. Κυριακού επιμείνουν και στην κινητοποίηση της ερχόμενης Δευτέρας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε χθες το στίγμα των προθέσεών του, με επίκληση της συνδρομής του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο χρόνου, προκειμένου οι αναισθησιολόγοι του ιδρύματος να βρουν επιτέλους το αναγκαίο modus vivendi με το υπουργείο Υγείας.