Αν υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός που δείχνει ευχαριστημένος από την πιθανολογούμενη σχετικά μεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές, αυτός είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει πως μπορεί να κάνει την έκπληξη, το οποίο ερμηνεύεται πως μπορεί να προσεγγίσει ένα ποσοστό της τάξης του 14%.

Πέραν όμως του ποσοστού που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η «μάχη του σταυρού». Σύμφωνα με την στήλη, πρώτος σταθερά είναι ο Νίκος Παπανδρέου, με τον Γιώργο Μανιάτη πάντως να ανεβαίνει και να τον... απειλεί. Αντίθετη είναι η πορεία για τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση», ενώ ανοδικά κινείται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος στηρίζεται από το σύστημα Ανδρουλάκη.

Το αξιοσημείωτο, πάντως, σε γενικές γραμμές είναι το εξής: όποιοι «φλερτάρουν» με τις Βρυξέλλες, πλην δύο συγκεκριμένων περιπτώσεων, ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η στήλη Big Mouth.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth 

Οι εκτιμήσεις Ανδρουλάκη και το 14%
– Με δεδομένο ότι όλοι οι δημοσκόποι έχουν αρχίσει να προβλέπουν σχετικά μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ένας τύπος που τρίβει (εσχάτως) τα χέρια του. Αναφέρομαι στον πρόεδρο Ανδρουλάκη, που αν κάτι του αναγνωρίζω ότι ξέρει καλά να κάνει, είναι εκλογές. Από τη στιγμή που το κοινό του Λιάγκα δεν θα προσέλθει μαζικά στις κάλπες, τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει, απεναντίας το θεωρεί πολύ πιθανό, να κάνει την έκπληξη. Κι όταν κάνει αναφορά σε έκπληξη, κάνει λόγο για ένα εκλογικό ποσοστό που, όπως εκτιμά (μετά σχετικής βεβαιότητας μάλιστα), θα κινείται πέριξ του 14%. Αν κρίνω από τον διαχρονικό μηχανισμό που έχει συγκροτήσει ο αρχηγός Νίκος, δεν αποκλείω να δούμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου να πλησιάζει στον στόχο.

Τα φαβορί για την Ευρωβουλή στο ΠΑΣΟΚ
– Με την ευκαιρία των εκτιμήσεων για το πώς θα πάει το ΠΑΣΟΚ, να σας μεταφέρω και κάτι φρέσκα νέα σε σχέση με τη σειρά εκλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Πρώτος εξακολουθεί και παραμένει ο Παπανδρέου, αν και από τα νούμερα διακρίνω ότι έχει αρχίσει και αισθάνεται την ανάσα του παλιού υπουργού Μανιάτη. Σε αντίθεση με τον τελευταίο, που ανεβαίνει, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο μετεωρολόγος Αρναούτογλου, ενώ ανοδικά κινείται ο σύντροφος Ανδρέας Σπυρόπουλος, που στηρίζεται εν πολλοίς από τους πυρήνες του προέδρου Ανδρουλάκη. Από κει και κάτω «παίζουν» ο παπανδρεϊκός Σαχινίδης και ο γιος του Καρχιμάκη. Σε γενικές γραμμές, και με εξαίρεση τον Σπυρόπουλο και τον Μανιάτη, όλοι οι υπόλοιποι που φλερτάρουν με την εκλογή ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Νίκου.