Ο επικριτικός συγγραφέας του Ερντογάν που διαβάζει ο Μητσοτάκης

Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αφοσίωση, τη φιλία, το χρόνο, το δικαίωμά μας στην ευτυχία είναι «Το Μουσείο της Αθωότητας», του Ορχάν Παμούκ. Ο Τούρκος συγγραφέας διηγείται την ερωτική ιστορία του πλούσιου Κεμάλ με τη μακρινή, φτωχή ξαδέλφη του Φισούν, που αρχίζει μια ανοιξιάτικη μέρα του 1975 στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε χθες (στη Madame Figaro) ότι αυτό είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασε. Θα πίστευε κάποιος ότι ίσως αυτό εντάσσεται στην όλη προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αλλά ο Παμούκ είναι σφόδρα επικριτικός για τον Ταγίπ Ερντογάν και τις πολιτικές του, έχοντας μάλιστα διατυπώσει την άποψη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «κατέστρεψε τα πάντα» στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η έκπληξη που θα έρθει μετά τις εκλογές

Και μιας και ξεκίνησα με τον πρωθυπουργό της χώρας να σας πως ότι μία σημαντική είδηση -από τις πολλές- που είχε η συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη είναι μία πρωτοβουλία που θα ξεδιπλωθεί μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών και αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Σήμερα μεσολαβούν πολλοί μήνες από τη στιγμή που ένας υποψήφιος θα πετύχει στον διαγωνισμό μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει να εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. «Έχουμε μια «βαριά» διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορα διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και εμάς, πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα περίεργα ραντεβού στην Χαλκιδική

Η πληροφορία ότι  «κάπου στην Ευρώπη κάτι θα γίνει πριν ή κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών» δεν είναι καινούρια.  Χθες, άλλωστε ο  Βρετανικός Guardian προέβαλε σχετικό ρεπορτάζ για ενδεχόμενο σαμποτάζ του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και την κυβερνοεπίθεση σε σχολεία της  Αττικής από εταιρεία με έδρα στη Ρωσία. Προ μηνός οι  Γερμανοί και οι Αμερικάνοι είχαν επισήμως αναφέρει ότι οι εισβολείς στα ηλεκτρονικά τους συστήματα καθοδηγούνται απευθείας από την κυβέρνηση της Μόσχας. Εσχάτως και σε συνδυασμό με τα παραπάνω περιήλθε σε γνώση των διπλωματικών υπηρεσιών ένα πολιτικό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές Σκοπιανούς αξιωματούχους που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική το δίμηνο Μαρτίου  - Ιουλίου. Πρόκειται για  3-4 συναντήσεις σε ξενοδοχείο στο πρώτο πόδι, συμφερόντων Ρώσου μεγιστάνα. Κανείς, ούτε η διεθνή κοινότητα φυσικά, δεν αμφισβητεί το ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές κάλπες στην Βόρεια Μακεδονία.  Ναι μεν το ακροδεξιό και εν πολλοίς φιλορωσικό VMRO επικρατούσε σε όλες τις δημοσκοπήσεις άλλα όχι τόσο πολύ, ούτε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του εξαφανισμένου σήμερα Ζάεφ, πήγαινε τόσο χάλια. Εικασίες;  Μπορεί. Θα φανεί σχετικά σύντομα γιατί ακόμη ο εκλεγείς Μιτκόσκι δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Έως τότε, έως τις 20, δηλαδή, Ιουνίου που είπε ότι θα την ανακοινώσει, θα  «σέρνονται» φήμες ότι ο Ζάεφ και ο φυγόδικος Ν. Γκρούεφσκι (ο πραγματικός …VMRO) τα είπανε στη Χαλκιδική παρουσία Ρώσων αξιωματούχων.

Ο αδελφός του Κασσελάκη ελέγχει τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμπιστεύεται λίγους ελάχιστους στην Κουμουνδούρου είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο αδελφός του, Στέλιος Κασσελάκης βρίσκεται καθημερινά στην Κουμουνδούρου και μάλιστα στον 7ο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την επίβλεψη του είναι όλα τα θέματα που σε πρακτικό επίπεδο αφορούν τον πρόεδρο αλλά και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν εμπλέκεται στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα του κόμματος. Παρακολουθεί, ωστόσο, τα οικονομικά θέματα του κόμματος, καθώς ο νέος πρόεδρος όταν ανέλαβε βρήκε ένα ιδιαίτερα προβληματικό ταμείο.

Γκρίνια στο εσωτερικό του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι και ιδιαίτερα καλό το κλίμα μαθαίνουμε στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ για τον επικεφαλής του, Αδαμ Γιαννίκο. Όχι  για θέματα που έχουν σχέση με την συμπεριφορά του όσο με τον τρόπο που κάνει την δουλειά του και την ευκολία με την οποία μεταφέρει κάθε επιθυμία της Κουμουνδούρου στους εργαζόμενους για να την υλοποιήσουν στις εκπομπές τους. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η ανωθεν στήριξη που έχει είναι εξαιρετικά ισχυρή, κυρίως από την πρώην εκπρόσωπο Τύπου Δωρα Αυγέρη με την οποία έχει άριστες σχέσεις από την πρώτη στιγμή που εκείνη βρέθηκε στο πλευρό του Στεφανου Κασσελακη.

Πάει για πεντάδα ο Καρχιμάκης jr

Ένα από τα νέα πρόσωπα που πάνε για υψηλή «πτήση» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ παρά το ότι δεν μετριούνται δημοσκοπικά στις τρεις εκλόγιμες πρώτες θέσεις, είναι ο Λευτέρης Καρχιμάκης που δεν αποκλείεται να κλειδώσει ακόμα και στην πρώτη πεντάδα στο πράσινο ευρωψηφοδέλτιο. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και στηρίζεται επίσης από ένα σημαντικό μέρος του “δικτύου” στελεχών που βρίσκονται κοντά στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι η εκλογή Παπανδρέου και Σαχινίδη θα γείρει τις ισορροπίες στην ευρωβουλή υπέρ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η δυναμική Καρχιμάκη ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο αυτή την πτέρυγα. Δύσκολο σταυρόλεξο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ολοκληρώνεται η δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου

Με τη δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου για την υπόθεση των φρεγατών να οδεύει προς την ολοκλήρωση της, στο πλευρό του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στάθηκε ο άλλοτε στενός του συνεργάτης στο υπουργείο Άμυνας, Σπύρος Τραυλός. Ο τελευταίος μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε καθώς υπήρξε γενικός γραμματέας εξοπλισμών την επίμαχη περίοδο, κατάθεσε στη δίκη του πρώην υπουργού. Το πρώην επιτελικό στέλεχος του υπουργείου Άμυνας υπεραμύνθηκε της σύμβασης για τον εκσυχρονισμό των φρεγατών επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα πλοία  είναι εν ενέργεια ακόμα και σήμερα. «Προφανώς το ναυτικό ήθελε κάτι καλύτερο αλλά δεν είναι πάντα το εφικτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τραυλός ενώ μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου.

Κάτι κινείται για το λιμάνι της Καβάλας

Μέσα στον Ιούνιο θα κλείσει η υποπαραχώρηση του λιμένα της Καβάλας και συγκεκριμένα του προβλήτα «Φίλιππος» η χρήση και εκμετάλλευση του  οποίου  δόθηκε στη Σάρισα ΑΕ. Παράλληλα, όπως είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, κατά την επίσκεψή του στο Λιμάνι της Καβάλας, ξεκινά άμεσα η αξιοποίηση του κεντρικού λιμένα της πόλης, αλλά και του λιμένα της Νέας Περάμου που διοικητικά υπάγεται στον ΟΛΚ. Ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του master plan προκειμένου να υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησης του κεντρικού λιμένα της βορειοελλαδίτικης πόλης γιατί όπως είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, «ακόμη και λεφτά να υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές μελέτες όπως επίσης και οι σωστές αδειοδοτικές και χωροταξικές διευθετήσεις, τα οποιαδήποτε χρήματα δεν θα μπορούν να ξοδευτούν».

Λύσεις για τα οικονομικά τους ζητούν οι δήμαρχοι

Άμεσα μόνιμες λύσεις και όχι «πυροσβεστικές» κινήσεις ζητούν οι δήμαρχοι σχετικά με τα οικονομικά όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο. Όπως είπε το προεδρείο, οι αυξήσεις που έχουν δοθεί «εξανεμίζονται» τόσο λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων, όσο και λόγω των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και στο ενεργειακό κόστος. Σίγουρα οι δήμαρχοι βρίσκονται με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» και περιμένουν να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές για να αρχίσουν να «πυροβολούν».

Στο στόχαστρο της εφορίας οι γονικές παροχές

Φύλλο και φτερό κάνει η εφορία υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών σε χρήμα που έγιναν με την ευνοϊκή αλλαγή του νόμου το 2021. Οι πληροφορίες λένε ότι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν μπει χιλιάδες «ύποπτες» -για να το θέσω κομψά- υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από πρόσωπα που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν δικαιούνταν το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αλλά, παρά ταύτα πήραν το «ρίσκο» να μεταβιβάσουν τεράστιες περιουσίες. Στην ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάθος με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων διακίνησης μαύρου χρήματος και κρυφών εισοδημάτων μέσα από τις τριγωνικές μεταβιβάσεις χρημάτων με πρωταγωνιστές μπαμπάδες, μαμάδες, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά… Και έχουν βρεθεί αρκετοί που το φυσάνε και δεν κρυώνει καθώς καλούνται τώρα να πληρώσουν ακόμη και 200.000 ευρώ στην εφορία.