Τα «καμπανάκια» Στουρνάρα

Στην καθημερινή ρουτίνα του Γιάννη Στουρνάρα έχουν μπει τα «καμπανάκια» προς κάθε κατεύθυνση. Δεν ξέρω τις βλέψεις του κεντρικού μας τραπεζίτη, αλλά τον τελευταίο καιρό τον βλέπω να έχει βάλει στο στόχαστρο και τις τράπεζες και την κυβέρνηση. Τις τράπεζες, επειδή καταλαβαίνει ότι μόνο με ορθολογικά κριτήρια δεν λειτουργούν και ότι προκαλούν το κοινό αίσθημα, επιμένοντας να τοκίζουν με το απόλυτο μηδέν τους καταθέτες σε περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και την ίδια στιγμή να χρεώνουν με 5%-6% τα δάνεια, κερδίζοντας δισεκατομμύρια από τη διαφορά. Τη δε κυβέρνηση, επειδή διακρίνει μια κάποια προβληματική κατάσταση -για να το θέσω κομψά- με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία η οικονομία ποντάρει πολλά, για να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

*Διαβάστε εδώ: Οι 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο, τα "στόματα" των χρηματιστών, ο πήχυς και οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας

Χθες τον άκουσα να ρίχνει τις «μπηχτές του», γιατί, ενώ η Ελλάδα είναι τέταρτη σε εκταμίευση πόρων από το Ταμείο με 41% από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ, εντούτοις οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Έχει διατεθεί μόλις το 15% στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ οι επενδύσεις, κόβοντας από τους ρυθμούς ανάπτυξης που καλείται να επιτύχει η χώρα. Αν έχω μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι τους κεντρικούς τραπεζίτες οι πολίτες και οι πολιτικοί καλό είναι να τους ακούνε περισσότερο.


Χαμός στη Ρουμανία με την Intrakat

Χαμός -με την καλή έννοια- γίνεται στη Ρουμανία για την Intrakat. Η δουλειά που κάνει η Άκτωρ -θυγατρική του ομίλου που διαπρέπει στα χέρια του πολύπειρου Αλέξανδρου Εξάρχου- στη χώρα για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov - Sighisoara (τμήμα του στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκού άξονα Ρήνου - Δουνάβεως) έχει ρίξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην εταιρεία. Η οποία εταιρεία ανοίγει στην κυριολεξία βουνά ολόκληρα και προχωρά ταχύτατα το υψηλής δυσκολίας έργο. Σε δηλώσεις του στα ρουμανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, κ. Εξάρχου, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό, διότι η τεχνική του δυσκολία το καθιστά μοναδικό στη Ρουμανία. Και πρόσθεσε ότι η επιτυχημένη εξέλιξή του επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της Άκτωρ στην ανάληψη και υλοποίηση σύνθετων και δύσκολων τεχνικών έργων, αλλά και την εμπιστοσύνη του Ομίλου Ιntrakat στις προοπτικές της χώρας, στην οποία υλοποιεί μέσω άλλης σύμβασης δύο ακόμη τμήματα του εν λόγω σιδηροδρομικού άξονα προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.


Παράθυρο ευκαιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

H βουβή διόρθωση σε χρόνο και τιμές που λαμβάνει χώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για σταδιακές τοποθετήσεις και προσεκτικό άνοιγμα ή αύξηση θέσεων σε εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον με θετικές αποδόσεις. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΔΕΗ, HelleniQ Energy, Cenergy, Biohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ είναι οι μετοχές που, όπως λένε αναλυτές, πρέπει να παρακολουθεί κανείς σε κάθε πισωγύρισμα.


«Καμιά σοβαρή αποκλιμάκωση τιμών στα ράφια»

Από ευχολόγια άλλο τίποτα. Από πράξεις «γιοκ». Δεν ακούστηκε καλά η πρόβλεψη του προέδρου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Αριστοτέλη Παντελιάδη, χθες ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να περιμένουν καμιά σοβαρή αποκλιμάκωση τιμών στα ράφια και παρά ταύτα ζήτησε να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια. Στο μόνο που συμφώνησε ο εκπρόσωπος των λιανέμπορων είναι ότι η λύση βρίσκεται στις αυξήσεις των μισθών, για να μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν τα ακριβά προϊόντα που τους πουλάνε τα σουπερμάρκετ και οι προμηθευτές τους. Ας κοιτάξουν πρώτα τα 400ευρα που πληρώνουν οι ίδιοι στους χιλιάδες που απασχολούν με τετράωρα, ενώ τους λείπουν και καμιά δεκαριά χιλιάδες εργαζόμενοι, κι ας μιλήσουν μετά για τις αυξήσεις των αποδοχών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 31/05/2024