Ο δεδομένος ανασχηματισμός και ο... Δαράκης του Μαξίμου

Ξεκινάω με το αγαπημένο μου θέμα, τον ανασχηματισμό! Ο δεδομένος, για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο Μαξίμου, ανασχηματισμός στον οποίο θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χρόνο που θα κρίνει ο ίδιος (δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν τις κυβερνητικές αλλαγές του Αυγούστου του 2021) όχι μόνο θα έχει δομικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του στο παρελθόν, αλλά θα έχει και σαφές κοινοβουλευτικό πρόσημο. Ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά το κομμάτι των υφυπουργών.

Ως εκ τούτου, όπως μου λένε, εδώ και πολύ καιρό οι «γαλάζιοι» βουλευτές που κατέχουν αντίστοιχα χαρτοφυλάκια, αλλά κι εκείνοι που βρίσκονται... εν αναμονή, αξιλογούνται διαρκώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και γενικότερα με βάση τη δημόσια παρουσία τους. Ένα από τα μέτωπα που θα κρίνουν την τύχη των προαναφερθέντων είναι φυσικά και ο κομματικός πατριωτισμός που επιδεικνύουν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Για παράδειγμα, κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει το γεγονός ότι κάποιοι που νομίζουν ότι θα έρπεπε να έχουν πάρει το χαρτοφυλάκιο από τα αποδυτήρια, προκειμένου να καταδείξουν την δυσαρέσκειά τους, αντομετωπίζουν με χαλαρόητα, ενόιτε και αδιαφορία την ευρωκάλπη. Εσχάτως, εκείνοι που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία έχουν λάβει άμεσα ή έμμεσα το μήνυμα από τους αρμοδίους, με τον συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, να σημειώνει σαν άλλος... Δαράκης στην κόρη μου τη Σοσιαλίστρια (με την καλή έννοια όμως και για να μην υπάρξουν αδικίες) δράσεις και συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων του πρωθυπουργού ανα την περιφέρεια και όχι μόνο...


Το «δώρο» του Μητσοτάκη στον Μακρόν που βλέπει την Πέμπτη

Και συνεχίζω με ένα σπαρταριστό παρασκήνιο που έμαθα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, που ώς γνωστόν είχαν ταραχθεί τους τελευταίους μήνες. Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν μοιάζει να έχει αναθερμανθεί - απόδειξη το διπλό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γαλλία (Λοριάν και Νορμανδία) αυτή την Πέμπτη, τρεις μόλις μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Μετά τις κάλπες, ωστόσο, όπως έμαθα, ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει ουσιαστικά ένα σημαντικό «δώρο» στον Γάλλο πρόεδρο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών και των δύο κυβερνήσεων: Η μεγάλη αντίπαλος του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτιάχνοντας έναν πολιτικό σχηματισμό που θα περιλαμβάνει από τον Βίλντερς μέχρι τον Όρμπαν και μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να της χαλάσουν τα σχέδια, εφόσον η προσέγγιση με την Τζόρτζια Μελόνι αποδώσει και η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμμαχήσει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απομακρυνόμενη από τον υπό διαμόρφωση υπερδεξιό σχηματισμό της Λεπέν.


Ακραία σενάρια περί συνεργασίας Χαρίτση με ΠΑΣΟΚ

Πραγματικά δεν ξέρω ποιοι κυκλοφορούν αυτή την φήμη, αλλά εμένα τουλάχιστον για την ώρα μου φαίνεται με παραμύθι επιστημονικής φαντασίας. Στην δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορεί ότι ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα πάρει το καπελάκι του και θα πάει στο ΠΑΣΟΚ. Και επειδή το έψαξα λόγο, έμαθα ότι τα σενάρια αυτά προέρχονται κυρίως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να δείξουν ότι το κόμμα τους έχει δυναμική.

Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κρύψει την εκτίμηση του στα στελέχη της Νέας Αριστεράς και μάλιστα στον Αλέξη Χαρίτση. Όπως επίσης και κάποιοι από τους πρώην Συριζαίους λένε ότι θεωρητικά κάποια στιγμή θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Από αυτό ωστόσο μέχρι οτι ο Αλέξης Χαρίτσης θα αφήσει σύξυλους τους συντρόφους του απέχει πολύ.


Ο στενός πυρήνας του Κασσελάκη «στολίζει» τον Τσίπρα

Και μιας και έπιασα τα ωραία της Κεντροαριστεράς, να σας πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί γίνεται πανηγύρι μεταξύ των Κασσελακικών και των Τσιπρικών. Το τι ακούγεται τις τελευταίες ημέρες για τον Αλέξη Τσίπρα στους πάνω ορόφους της Κουμουνδούρου κυριολεκτικά δεν λέγεται. Κι έχει να κάνει με την πλήρη και απόλυτη αποχή του πρώην πρωθυπουργού από οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με την μορφή μιας απλής παρουσίας ή δήλωσης.

Τα πιο φαρμακερά σχόλια ακούστηκαν με την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του, παρέα με ΓΑΠ και Θεόδωρο Ρουσσόπουλο στο Όσλο με την αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έβλεπαν παρέα τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Φιορεντινα. «Ελπίζουμε να μας κάνει την…τιμή στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Στέφανου και μια δήλωση για τα μάτια του κόσμου» λένε χαρακτηριστικά στον περίγυρο του κ. Κασσελάκη.


Ο Κατρίνης κάνει πόλεμο στον Σπυρόπουλο

Απέναντι, στο ΠΑΣΟΚ, γίνεται ο κακός χαμός με τη μάχη των υποψηφίων για την ευρωβουλή. Όχι μόνο γιατί είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός για τις (λογικά) τρεις έδρες που θα εκλέξει η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και γιατί -όπως μου λένε- οι πιο μυημένοι συνδέουν τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τις ενδεχόμενες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μόνο απαρατήρητος δεν περνά ο πόλεμος που κάνει ο Μιχάλης Κατρίνης στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Μάλιστα, όπως μαθαίνω, ο βουλευτής Ηλείας έκανε και μάζωξη φίλων του την περασμένη Τετάρτη και εκεί άφηνε να εννοηθούν διάφορά σε σχέση με την στάση που ο ίδιος θα κρατήσει στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κινηθεί κάτω από το 13%. Απλώς για την ιστορία, να θυμηθούμε ότι ο Ανδρουλάκης είχε τοποθετήσει τον Κατρίνη πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά το κλασικό ρητό ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος…


Ο Καιρίδης απέτρεψε τους «αλληλέγγυους»

Συζητάμε για όλα τα άλλα θέματα εκτός από το μεταναστευτικό. Σαφώς η κατάσταση είναι βελτιωμένη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ξανά πιέσεις. Θυμάστε τις μέρες που κάποιοι “αλληλέγγυοι” όπως αυτοπροσδιορίζονταν συνόδευαν μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας; Ανήκουν στο παρελθόν. Όμως όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης κάποιοι από τους “αλληλέγγυους” πριν από λίγες ημέρες προσπάθησαν ξανά να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας στήνοντας πρόχειρα “τσαντίρια” όπως τα χαρακτήρισε ο Υπουργός. Ευτυχώς η επιχείρηση δεν ολοκληρώθηκε και σε αυτό συνέβαλλε και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Άραγε γιατί κάποιοι θέλουν την επιστροφή αυτών των εικόνων;


Ετοιμάζουν την αίθουσα για την δίκη για το Μάτι

Μία νέα αίθουσα ετοιμάζεται στο Εφετείο της Αθήνας για την εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων. Όσοι επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες στο δικαστικό μέγαρο της οδού Λουκάρεως διαπίστωσαν πως ετοιμάζεται με ταχύτατες διαδικασίες μία νέα αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου, ανάμεσα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου εκδικάζεται αυτήν την περίοδο η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πιθανότατα η νέα αίθουσα που όπως όλα δείχνουν θα είναι από τις μεγαλύτερες του δικαστικού μεγάρου ετοιμάζεται με ταχύτατες διαδικασίες για να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την έναρξη μέσα στο Καλοκαίρι της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Και δεν είναι μόνο αυτή η υπόθεση καθώς με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται η εκδίκαση και άλλων σοβαρών και πολύκροτων υποθέσεων στο Εφετείο της Αθήνας.


Η εικόνα της Intralot

Πέρυσι ήταν το Μαρόκο και η Μάλτα, φέτος είναι η Αργεντινή που επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του ομίλου Intralot. Στο α’ τρίμηνο του έτους, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4,3% στα 85,1 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από την αγορά της Αργεντινής, αλλά και τη επιβάρυνση των ισοτιμιών συναλλάγματος. Από την άλλη πλευρά σημειώθηκε μικρή βελτίωση στα έσοδα της Τουρκίας, αλλά η αύξηση αυτή δεν ήταν ικανή να αποσοβήσει την μείωση των εσόδων σε ενοποιημένο επίπεδο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επίσης μειώθηκαν κατά 10,7% στα 30,1 εκατ. ευρώ -μείωση την οποία απέδωσε η εταιρεία στις αρνητικές συναλλαγματικές ισοτιμίες της Αργεντινής και στο μειωμένο αντικείμενο του συμβολαίου στο Μαρόκο.


Ο Άδωνις έλυσε το πρόβλημα

Τα είδαμε κι αυτά… Δεν είχε προλάβει την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να ανακοινώσει ότι συνεχίζονται κανονικά και απρόσκοπτα από σήμερα όλα τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας “Π. και Α. Κυριακού” και είχαν προλάβει να κάνουν την εμφάνισή τους οι… καλοπροαίρετοι εκείνοι, οι οποίοι μας «πληροφορούσαν» ότι η παιδοαναισθησιολόγος του νοσοκομείου παίδων Πεντέλης, η οποία μετακινείται, με απόφαση του διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Παναγιώτη Στάθη, στο Π. και Α. Κυριακού, δεν αποδέχεται την μετακίνησή της. «Έθεσε βέτο», μας έλεγαν, με μία ακατανόητα υποχθόνια χαρά… Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Η παιδοαναισθησιολόγος του παίδων Πεντέλης ξεκινά σήμερα την εργασία της κανονικά στο Π. και Α. Κυριακού και όλα βαίνουν ακριβώς όπως τα περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης.


Ο Κωνσταντάτος προκαλεί πονοκέφαλο

Μετά την άκρως επιτυχημένη πορεία του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, κλείνει αυτός ο κύκλος για τον Γιάννη Κωνσταντάτο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, αφήνοντας πίσω του όμως σπουδαία παρακαταθήκη. Όμως και ο διάδοχός του στον ΣΠΑΥ, Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας έχει δώσει τα δικά του αυτοδιοικητικά διαπιστευτήρια, οπότε το μέλλον του Συνδέσμου προμηνύεται λαμπρό. Ωστόσο, ο Γιάννης Κωνσταντάτος συνεχίζει στο νέο του «παιδί», το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών πόλεων που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κι όπως μαθαίνουμε έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε αυτοδιοικητικούς και μη!


Η ΔΕΗ και θέλει και μπορεί

Είδες η ΔΕΗ; Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, όπως συνέβη τον Ιούνιο με τα τιμολόγια ρεύματος, ο πιο δυνατός βάζει το χέρι στα κάρβουνα και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εκπτώσεις που πέρασε στο πράσινο τιμολόγιο (38% παρακαλώ, οι μεγαλύτερες από ποτέ) περιορίζουν τις αυξήσεις στο κόστος ρεύματος μόλις στο +12-13% για τους οικιακούς πελάτες της που είναι αριθμητικά οι περισσότεροι καθώς αντιστοιχούν σε επτά στα δέκα νοικοκυριά. Για να φέρω ένα παράδειγμα, αν κάποιος κατανάλωσε 500 κιλοβατώρες τον Μάιο πλήρωσε στη ΔΕΗ 53 ευρώ. Τον Ιούνιο θα πληρώσει μόλις 6 ευρώ περισσότερα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις άλλων προμηθευτών, το κόστος θα είναι ακόμη και 30-35 ευρώ υψηλότερο από τον προηγούμενο μήνα! Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί μόνο η ΔΕΗ -ή για να είμαι δίκαιος, κυρίως αυτή- απορρόφησε το μεγάλο μέρος της αύξησης 35% που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ άλλοι προμηθευτές έκαναν ακόμη και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με τη χονδρική.