Ανεβοκατεβάζουν τον πήχυ των εκλογικών ποσοστών

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβοκατεβάζουν τον πήχυ των εκλογικών επιδόσεων του κόµµατος στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Τη µία λένε πως θα ξεπεράσουν το 20%, την άλλη ότι θα είναι καλό αποτέλεσµα και το 15% και πάει λέγοντας. Το µόνο που τους ενδιαφέρει πλέον δεν είναι τι ποσοστό θα πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσες µονάδες θα χάσει η Ν.∆., για να ισχυριστούν πως ηττήθηκε στις κάλπες επειδή δεν ξαναέφτασε στο 41%.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, µιλώντας πρόσφατα στον Σκάι, χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους» τις εκτιµήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να µην είναι δεύτερο κόµµα στις κάλπες. «Μην έχετε καµία αµφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία θα είναι δεύτερος στις ευρωεκλογές που θα έχουµε την επόµενη Κυριακή. Ο στόχος είναι η µείωση των ποσοστών της Νέας ∆ηµοκρατίας, που πιστεύουµε ότι θα είναι µεγάλη και υψηλή και θα καταγραφεί ένας κλυδωνισµός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που σε συνδυασµό µε την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δηµιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό». Σύµφωνα µε την κ. Κεχαγιά, «ανατροπή σηµαίνει όµως µια αλλαγή σελίδας, δηλαδή το 41% δεν θα είναι πλέον 41%. ∆εν µιλάµε για απονοµιµοποίηση µιας εκλεγµένης κυβέρνησης πέρυσι, θα ήµασταν φαιδροί αν ισχυριζόµασταν κάτι τέτοιο, λέµε όµως ότι θα έχει γκρεµιστεί και τσακιστεί η αλαζονεία του 41% της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».

∆υσαρέσκεια µε την τακτική

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, ο οποίος προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ ως µέλος των δυνάµεων της Προοδευτικής Συµµαχίας επί προεδρίας Α. Τσίπρα, δεν δείχνει και τόσο ενθουσιασµένος τις τελευταίες ηµέρες µε την τακτική της ηγεσίας του κόµµατος. Οπως σηµειώνει χαρακτηριστικά, γίνεται επιτακτική η ανάγκη λίγες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές να αντικατασταθεί το «φαίνεσθαι» του lifestyle και της µεταπολιτικής µε το «είναι» της πολιτικής, που πρέπει να ξαναγίνει εργαλείο κοινωνικών προβληµάτων. Μόνο έτσι, συνεχίζει ο Χ. Τσιόκας, ο πολίτης θα απορρίψει την αποχή. Επίσης, στην παρέµβασή του αφήνει αιχµές για τον «εξουσιοδοτισµό» του Στ. Κασσελάκη. «Χρειάζεται να αποτραπεί ο εξουσιοδοτισµός και η πλαγιοκόπηση συλλογικών λειτουργιών και να ξαναγίνει η λαϊκή θέληση διαµορφωτής των κοινωνικοπολιτικών διεργασιών», αναφέρει, εκφράζοντας τη διαφωνία του επειδή ο εκλογικός πήχυς της Κουµουνδούρου φτάνει µέχρι το 17% των εθνικών εκλογών. «∆εν µπορεί να παρουσιάζεται ως θετικό αποτέλεσµα για τον προοδευτικό χώρο η προσέγγιση εκλογικών αποτελεσµάτων των προηγούµενων εθνικών εκλογών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αφήνει εκτός τον Κασσελάκη

Τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηµατισµού, µε τη συµµετοχή όλων των προοδευτικών δυνάµεων, πλην του σηµερινού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη, φωτογράφισε ως λύση για την εξουδετέρωση της κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.∆. ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου. Σύµφωνα µε τον κ. Κούλογλου, ο οποίος µίλησε στο δηµοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, «στις ευρωεκλογές πρέπει να δώσουµε ένα µήνυµα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να υπάρξει µια πραγµατική δηµοκρατική λύση και µια πραγµατική αριστερή δύναµη. ∆ιότι µε την πορεία που έχει πάρει ο κ. Κασσελάκης δεν συγκροτεί πλέον αριστερή δύναµη ο ΣΥΡΙΖΑ». Για να εξηγήσει στη συνέχεια πώς βλέπει τη διαδικασία της επόµενης ηµέρας: «Χρειάζεται ένα κόµµα το οποίο θα λειτουργήσει µετά τις εκλογές ως µαγιά για να γίνει συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάµεων, ώστε να φτιάξουν ένα πρόγραµµα απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα παντού».

Ο Κουτσούµπας σε νησί µε τον Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Alpha και στον συνάδελφο Αντ. Σρόιτερ ο γενικός γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας (φωτ.), ρωτήθηκε για µια αναφορά του Κ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του. Πριν πάµε στα πολιτικά, να σας βάλω και σε καλοκαιρινή διάθεση. Σας παραθέτω αυτούσιο τον απολαυστικό διάλογο που είχε µε τον Αντ. Σρόιτερ:

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε σήµερα, µε ποιον πολιτικό αρχηγό θα ήθελε να βρεθεί σε ένα εγκαταλελειµµένο νησί να αποκλειστεί εκεί και διάλεξε εσάς. Είπε: Με τον κ. Κουτσούµπα, για να µου εξηγήσει πώς είναι δυνατόν κάποιος στις µέρες µας να είναι κοµµουνιστής.

∆. Κουτσούµπας: Του το εξηγώ κάθε µέρα, αλλά πού να καταλάβει. Αλλά τώρα να βρεθούµε σε νησί, ερηµικό, αποµονωµένοι, ξέµπαρκοι εκεί, σηµαίνει ότι κάποιο ναυάγιο έγινε, οπότε η γκαντεµιά πάει σύννεφο εδώ. Τώρα ποιος είναι και πώς θα βρεθούµε εκεί, δεν ξέρω.

Α. Σρόιτερ: ∆εν σας το εύχοµαι.

∆. Κουτσούµπας: Ούτε εγώ το εύχοµαι στον εαυτό µου, τέτοια τραγωδία.

Τηλεφωνήµατα στη Ζωή για τις Πανελλαδικές

Πολλά τηλεφωνήµατα από µαθητές που τη ρωτούν ποια θέµατα θα πέσουν κατά τη γνώµη της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αποκάλυψε ότι δέχεται η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με την ίδια να τους λέει: «∆εν ξέρω ποια θέµατα θα πέσουν, ξέρω όµως ότι υπάρχει ένα θέµα που πέφτει καθηµερινά στη ζωή µας κι αυτό το θέµα είναι σηµαντικό να το απαντάµε καθηµερινά: ΠΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;». Προφανώς για να της τηλεφωνούν ακόµη έχουν κρατήσει το αριθµό του κινητού της τηλεφώνου από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν η ίδια το είχε δώσει στη δηµοσιότητα, καλώντας τον κόσµο σε µια απευθείας επικοινωνία µαζί της.