Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη συναντήθηκε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Ανδρέας Ζαμπούκας. Συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για την υποστήριξη από την Ε.Ε. της πορείας της Ελλάδας προς την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και για τη διαχείριση υδάτων και τον νεοσύστατο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, και συζητήσαμε εκτενώς για την πορεία της Ελλάδας προς την πράσινη μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η Ελλάδα μπήκε δυναμικά στο χώρο της πράσινης μετάβασης από το 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ παρουσίασε τη δέσμευση για εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, όπως η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η διάδοση των ΑΠΕ, η προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ηλεκτροκίνησης, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και το εθνικό σχέδιο για τις αναδασώσεις.

Η Ελλάδα έχει θέσει συγκεκριμένους, μετρήσιμους και φιλόδοξους στόχους έως το 2030, αλλά και πιο μακροπρόθεσμους, σε άμεση σύνδεση με την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. Έχει δε στη διάθεσή της δύο πανίσχυρα εργαλεία για να κάνει πράξη αυτούς της τους στόχους: το νέο ΕΣΠΑ, όπου το 30% των κονδυλίων προβλέπει πράσινες δράσεις, και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το 40% των δανείων υποχρεωτικά αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης.

Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε εκεί. Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα απαιτούνται, για να πετύχουμε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους μας, πράσινες επενδύσεις που θα προσεγγίζουν το ύψος ενός ΑΕΠ, περί τα 192 δισ. ευρώ έως το 2030. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα!

Ως Θεσσαλός, δεν θα μπορούσα να μη συζητήσω με τον Υπουργό και την πορεία του σχεδιασμού για τη θωράκιση της Θεσσαλίας από ακραία φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, τη δρομολόγηση των απαιτούμενων έργων, αλλά και τα νέα δεδομένα που φέρνει η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ένα βήμα εκσυγχρονισμού, ένα βήμα ευρωπαϊκό για να διαχειριζόμαστε τα ύδατα της Θεσσαλίας ολοκληρωμένα, με σύγχρονα εργαλεία, και αποτελεσματικά.

Η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια. Στο Ευρωκοινοβούλιο θα χρειαστούν πρόσωπα που μπορούν να κατανοήσουν τις προκλήσεις και απαιτήσεις, και να συμβάλλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση πολιτικών προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης, των εθνικών οικονομιών και των πολιτών.»