Mε εμμονή εδώ και καιρό το Big Mouth έγραφε ότι, παρά τα όσα λεγόντουσαν, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη μια δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, η στήλη του powergame.gr ανέφερε ότι κάπου εκεί (πάντα μετεκλογικά) θα πέσει και το όνομα του Μητσοτάκη, που μέχρι και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή φρόντισε να πει ότι ακόμη κι αν του προταθεί μια τέτοια θέση, θα ρίξει «άκυρο» σε αυτούς που θα του την κάνουν.

Δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Παρά ταύτα, επισημαίνεται ότι, όπως έγραψε χθες το Politico, δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» προκειμένου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Το έγκριτο περιοδικό εκτιμά ότι η σημερινή πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις συναινέσεις που απαιτούνται. Το Politico αναγνωρίζει μεταξύ των άλλων και τον κρίσιμο ρόλο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Υπενθυμίζεται ότι το Big Mouth έγραφε ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με την υιοθέτηση πολιτικών των ακραίων της Ευρώπης, όπως και μια γενικευμένη αμφισβήτηση, που θα σχετίζεται με το αποτέλεσμα, που μοιραία θα συνδέεται με τις πολιτικές που ακολούθησε η Φον ντερ Λάιεν. Κάπου εκεί εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «πλευρίζουν» και Έλληνα πρωθυπουργό, που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το Μαξίμου για οποιονδήποτε ρόλο στην Ευρώπη.

Πάντως, βλέποντας την έκρηξη της ακροδεξιάς, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν όνειρο απατηλό.

Πώς επηρεάζει τον Σχοινά

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πετάει τη σκούφια του σε σχέση με την ανανέωση της θητείας του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαργαρίτη Σχοινά, μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι μια κακή εξέλιξη σε σχέση με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν σχεδόν αυτόματα θα τον έθετε εκτός διεκδίκησης.

Βλέπετε, εκείνη που σχεδόν επιτακτικά έχει θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα μιας δεύτερης θητείας στην Κομισιόν του νυν επιτρόπου είναι η Ούρσουλα. Από τη στιγμή που η ίδια δεν θα υπάρχει, αυτομάτως δεν θα υπάρξει και ο Μαργαρίτης.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»

Η δύσκολη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα…

– Υποθέτω ότι θυμάστε πως με εμμονή εδώ και καιρό η στήλη σάς έγραφε ότι παρά τα όσα μας έλεγαν, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη μια δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, αν πάλι θυμάστε, σας έλεγα ότι κάπου εκεί (πάντα μετεκλογικά) θα πέσει και το όνομα του «δικού» μας Μητσοτάκη, που μέχρι και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή φρόντισε να πει ότι ακόμη κι αν του προταθεί μια τέτοια θέση, θα «χυλοπιτιάσει» αυτούς που θα του την κάνουν. Προσωπικά επηρεασμένος και από τη σχετική αγωνία της θείας μου από τα Χανιά, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να θεωρήσω ότι μπορεί αυτά που λέει προεκλογικά ο αρχηγός Κυριάκος να μεταβληθούν κάπως μετεκλογικά. Παρά ταύτα, επισημαίνω ότι, όπως έγραψε χθες το Politico, δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» προκειμένου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Το έγκριτο περιοδικό εκτιμά, αφού της εύχεται «καλή τύχη» στην προσπάθεια εξασφάλισης 361 ψήφων στην Ευρωβουλή, ότι η σημερινή πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις συναινέσεις που απαιτούνται. Το Politico αναγνωρίζει μεταξύ των άλλων και τον κρίσιμο ρόλο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι. Αυτά που γράφαμε (εμείς οι τρελοί του χωριού) εδώ και κάτι μήνες. Λέγαμε δηλαδή ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με την υιοθέτηση πολιτικών των ακραίων της Ευρώπης, όπως και μια γενικευμένη αμφισβήτηση, που θα σχετίζεται με το αποτέλεσμα, που μοιραία θα συνδέεται με τις πολιτικές που ακολούθησε (και αποδοκιμάστηκαν) η Ούρσουλα. Κάπου εκεί έχω την αίσθηση ότι θα αρχίσουν να… καμακώνουν και τον δικό μας, που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το Μαξίμου για οποιονδήποτε ρόλο (όσο μεγάλος κι αν είναι) στην Ευρώπη. Πάντως, μια και το ‘φερε η κουβέντα, φαντάζεστε να έβγαινε (έστω και στην Τσιμτσιλή) έξι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος Μητσοτάκης και να μας έλεγε ότι σκέφτεται να αποδεχτεί την πρόταση για την Κομισιόν, αν του γίνει; Προσωπικά δεν γνωρίζω τι (κι αν) θα κάνει ο πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση, απεναντίας, βλέποντας την έκρηξη της ακροδεξιάς, μπορούσα να εκτιμήσω με σχετική ασφάλεια ότι η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα ήταν όνειρο απατηλό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά το βράδυ της Κυριακής.

…και πώς επηρεάζει τον Σχοινά

– Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης δεν πετάει τη σκούφια του σε σχέση με την ανανέωση της θητείας του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαργαρίτη Σχοινά, αντιλαμβάνομαι ότι μια κακή εξέλιξη σε σχέση με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν σχεδόν αυτόματα θα τον έθετε εκτός διεκδίκησης. Βλέπετε, εκείνη που σχεδόν επιτακτικά έχει θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα μιας δεύτερης θητείας στην Κομισιόν του νυν επιτρόπου είναι η Ούρσουλα. Από τη στιγμή που η ίδια δεν θα υπάρχει, αυτομάτως δεν θα υπάρξει και ο Μαργαρίτης. Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, αν, λέω αν, η Ελλάδα πάρει την προεδρία της Κομισιόν, δεν θα έχουμε Επίτροπο.