Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να υποβάλει με νόμιμο τρόπο την δήλωση «πόθεν έσχες» ως αρχηγός κόμματος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η σχετική πλατφόρμα παραμένει κλειστή, με την πλευρά της κυβέρνησης να δηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του και θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα ήταν και παραμένει ανοικτή για τις αρχικές δηλώσεις. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με νέα ανάρτησή του επανέλαβε πως η πλατφόρμα για την κατάθεση πόθεν έσχες είναι κλειστή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να του επαναλαμβάνει ότι αυτό δεν ισχύει για τις αρχικές δηλώσεις. 

Ο ισχυρισμός του Στέφανου Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες

«Χθες παρουσίασα όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία για το 2023. Σε excel, αναγκαστικά, γιατί η πλατφόρμα είναι κλειστή. Καλώ τον Πρωθυπουργό, που έχει να καταθέσει πόθεν έσχες από το 2021, να κάνει το ίδιο. Η ακόμα καλύτερα: Να ανοίξει τώρα την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να πάμε αύριο το πρωί να καταθέσουμε και οι δύο τα πόθεν έσχες μας για το 2023. Γιατί δεν την ανοίγει;», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Δείτε το βίντεο:




Ωστόσο, αν κάποιος ανατρέξει στη σχετική ιστοσελίδα για την κατάθεση του Πόθεν Έσχες θα διαβάζει την προβλέψη για τις αρχικές δηλώσεις που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν για το 2023.

Δείτε τι αναφέρεται στην εφαρμογή για τις αρχικές δηλώσεις

pothen-esxes-dilosis



Ο κ. Κασσελάκης, στον πίνακα-γράφημα για την περιουσιασκή του κατάσταση που δημοσιοποίησε περιγράφει τις αποκτήσεις του κατά το έτος 2023, χωρίς, όμως, να δηλώνει την προέλευση των χρημάτων.

Ωστόσο κάθε υπόχρεο πρόσωπο (πολιτικό ή μη) που υποβάλει για πρώτη φορά στη ζωή του «αρχική δήλωση» περιουσιακής κατάστασης, θα όφειλε να το κάνει εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητός του (εν προκειμένω ως αρχηγού πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση).

Αυτό για τον κύριο Κασσελάκη έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2023. Και παρά τους ισχυρισμούς του ότι «η πλατφόρμα μένει κλειστή έως 30 Ιουνίου για όλους» τίποτα δεν τον εμπόδιζε να το πράξει αφού οι αρχικές δηλώσεις μπορούσαν να γίνουν μέσω της παλιάς πλατφόρμας με βάση προηγούμενο νόμο. 

Στην περίπτωση Κασελάκη που δεν έχει υποβάλει ακόμα ούτε καν την αρχική δήλωση, τίποτα δεν θα εμπόδιζε να το πράξει ακόμα και σήμερα. Γιατί παρότι επικαλείται πως η πλατφόρμα pothen.gr παραμένει κλειστή για υποβολές (ετήσιων) δηλώσεων λόγω της παράτασης, για τις «αρχικές» που υποβάλλει όποιος δεν έχει καταθέσει ποτέ καμία άλλη πιο πριν, η πλατφόρμα είναι ανοικτή και τις δέχεται κανονικά.

Πηγές ΝΔ: Η κλειστή πλατφόρμα «Πόθεν Έσχες» που λέει ο Κασσελάκης είναι ανοικτή για αρχικές δηλώσεις!

Για «νέα ψέματα» που είπε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης «λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του μονοσέλδιου excel» μιλούν και κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν ότι είναι ψέματα ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή του πόθεν έσχες.

«Ψέμα. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Ο ίδιος όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η υπάρχουσα πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει ακόμη και σήμερα», επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέλυσε την θέση της κυβέρνησης για αυτό το θέμα. «Ψέμα πρώτο: Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει δήλωση Πόθεν έσχες τώρα, γιατί δεν λειτουργεί η πλατφόρμα. Ψέμα. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Ο ίδιος όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η υπάρχουσα πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει ακόμη και σήμερα. Ψέμα δεύτερο: Είπε στη συνέχεια, «ανοίξτε την πλατφόρμα και θα τα καταθέσω άμεσα». Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι του λείπουν έγγραφα από την IRS (την αμερικανική φορολογική αρχή). Πως γίνεται να ισχύουν και τα δύο;», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.