Περί «πόθεν έσχες»

Στην πρώτη γραµµή της προεκλογικής ρητορικής της Ν.∆. επιστρέφει το θέµα του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη και το θολό τοπίο που συνεχίζει να επικρατεί γύρω από αυτή την υπόθεση. Και όλα αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, ότι η επίµαχη λίστα θα δινόταν στη δηµοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές. Προχθές έκαναν την αρχή οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ από βδοµάδα θα υπάρξει κλιµάκωση της σχετικής «γαλάζιας» επιχειρηµατολογίας. Ο υπουργός Επικρατείας µίλησε ανοιχτά για καχυποψία που προκαλείται από τη µη δηµοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, µε τον υπουργό Υγείας να διαµηνύει πως ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάτι... κρύβει. Στην εξίσωση µάλιστα θα µπει άµεσα, σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, και η περίπτωση του Τάιλερ Μακµπέθ ως νόµιµου συζύγου, καθώς και οι ατάκες για... τζάκια και Λουδοβίκους, την ώρα που η περιουσιακή κατάσταση παραµένει το µεγαλύτερο αίνιγµα στον δρόµο για τις κάλπες. Μένει να φανεί αν τελικώς ο Κασσελάκης τηρήσει την υπόσχεσή του και µάλιστα µε την απαιτούµενη αξιοπιστία ή αν η αντιπαράθεση αυτή θα πάρει ακόµη µεγαλύτερες διαστάσεις την τελευταία εβδοµάδα πριν από την εκλογική αναµέτρηση.

*Διαβάστε εδώ: Στέφανος Κασσελάκης: Επιλέγει την επίθεση στον Μητσοτάκη για την περιουσία του - Στην Κουμουνδούρου "βλέπουν" επιτυχία μετά την ανακοίνωση του "πόθεν έσχες - excel"


Ψίθυροι…

Μόνο απαρατήρητη δεν περνά από τη Χαριλάου Τρικούπη η στάση που κρατούν οι βουλευτές σε σχέση µε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Για παράδειγµα, είναι λογικό ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ή ο Παύλος Γερουλάνος να υποστηρίζουν τους «παπανδρεϊκούς» υποψήφιους, δηλαδή τον Νίκο Παπανδρέου και τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Αντιθέτως, αρκετούς ψιθύρους έχει προκαλέσει η συµπεριφορά του Μιχάλη Κατρίνη, του πλέον -κατά κοινή οµολογία- ευνοηµένου κοινοβουλευτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ από το σύστηµα του Ανδρουλάκη. Λεπτοµέρειες προσεχώς...


Η λίστα

∆εν υπάρχει πολιτικός αρχηγός που να µην έχει τις προτιµήσεις του και να µην προωθεί τους υποψήφιους της αρεσκείας του. Απλώς, σε αντίθεση µε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι υπόλοιποι προσπάθησαν να το κάνουν µε έναν κεκαλυµµένο τρόπο. Ως εκ τούτου, η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει στους κόλπους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς η απειρία του προέδρου Στέφανου και των συνεργατών του έχει δηµιουργήσει µεγάλη ενόχληση στην πλειονότητα των υποψηφίων. Κι αυτό γιατί η ηγεσία της Κουµουνδούρου προωθεί σκληρά µια συγκεκριµένη τετράδα. Πρόκειται για τη Σοφία Μπεκατώρου, τον (µπασκετµπολίστα) Νίκο Παππά, τον ∆ηµήτρη Παπαδηµητριάδη και τον Νάσο Παπαργυρόπουλο. Στη λίστα των «κοµµένων» της Κουµουνδούρου φιγουράρουν ψηλά τα ονόµατα των Κώστα Αρβανίτη και Γιώργου Τσίπρα.


Στοιχήματα…

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν µε τα ευρήµατα της εταιρείας Prorata, σύµφωνα µε τα οποία το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόµµα και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος. Η δηµοσιογραφική µου περιέργεια µε έκανε να αναζητήσω επιτελικό στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, ο οποίος είναι τόσο βέβαιος πως θα επιβεβαιωθεί η σχετική εκτίµηση, που βάζει µε όποιον θέλει στοίχηµα πως το άλλοτε κραταιό Κίνηµα θα είναι καθαρά δεύτερο. Μάλιστα, µου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχώς σε πτώση και ότι έχει υπάρξει τεράστια αποσυσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόµµατος. Σε µια εβδοµάδα από τώρα θα δούµε αν κέρδισε ή όχι το στοίχηµα, διότι µαθαίνω πως το έχει βάλει µε πολλούς ανθρώπους.


Ψάχνει άλλον

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις του προέδρου Kασσελάκη µε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάµελλο. Για τους µυηµένους, το σχετικό κλίµα είχε διαφανεί από την εποµένη του συνεδρίου όταν ο Stefanos δεν τον συµπεριέλαβε στον άτυπο πρωινό καφέ που συγκρότησε, έστω κι αν ο Φάµελλος είχε ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Παππά, προκειµένου να µην περάσει η πρόταση Τσίπρα για εκ νέου προσφυγή σε εσωκοµµατικές κάλπες. Οχι ότι συνεδρίασε και ποτέ το εν λόγω άτυπο όργανο, αλλά από κάθε άποψη είναι πολιτικά παράλογο να µη µετέχει σε αυτό ο άνθρωπος που σε εκπροσωπεί στη Βουλή. Εσχάτως, λοιπόν, έχουν φουντώσει οι σχετικές συζητήσεις για αντικατάσταση του Φάµελλου, κάτι που προϋποθέτει δύο πράγµατα. Το ένα είναι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, κάτι που φαίνεται κοµµατάκι δύσκολο, δεδοµένης της απουσίας προσώπων ανάλογης εµπειρίας, αλλά και να ψηφιστεί χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα από τα υπόλοιπα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Παρεµπιπτόντως, κάπου πήρε το αυτί µου πως ο Νίκος Παππάς ενδιαφέρεται σφόδρα γι’ αυτή τη θέση.


Ο Σαμαράς, ο Νέζης, ο Πτωχός, ο Βορίδης και στη μέση η Περιφέρεια Πελοποννήσου…

Σας έχουµε µιλήσει για τον πονοκέφαλο που έχει δηµιουργήσει σε Μαξίµου και Πειραιώς η κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία µε φόντο την… απάθεια, στην καλύτερη περίπτωση, µε την οποία αντιµετωπίζει την προσεχή ευρωκάλπη ο Αντώνης Σαµαράς. Εσχάτως, το θέµα παίρνει όλο και πιο σοβαρές διαστάσεις, αφού την ώρα που το πράγµα δείχνει να «ισιώνει» για τη Ν.∆. στη δύσκολη -λόγω Βελόπουλου και Νίκης- Βόρεια Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην Κεντρική και τη ∆υτική Μακεδονία, που αποτελούσαν τα µεγαλύτερα στοιχήµατα), παρατηρείται µια σχετική αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόµµατος στην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού. Την κατάσταση σπεύδει να συµµαζέψει ο επίσης Μεσσήνιος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, ενώ προ των ευθυνών του τίθεται και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ∆ηµήτρης Πτωχός (δεξιά στη φωτ.), γέννηµα-θρέµµα του νοµού, αλλά και πολιτικό τέκνο του Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλε την υποψηφιότητά του, αντί του προκατόχου του Παναγιώτη Νίκα. Στο µικροσκόπιο της «γαλάζιας» ηγεσίας βρίσκεται και η Αρκαδία, όπου και εκεί υπάρχει ζήτηµα συσπείρωσης, σύµφωνα µε τις µετρήσεις των τελευταίων ηµερών, µε τη διάθεση, αλλά και τη δραστηριότητα του σαµαρικού βουλευτή Κώστα Βλάση. Για την ιστορία, να σας πούµε ότι στις εν λόγω περιοχές περνάει από κόσκινο η δυναµική που καταγράφουν οι ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, στους οποίους ορισµένοι δεν κρύβουν την προσωπική τους συµπάθεια… Το κλίµα που διαµορφώνεται στην Πελοπόννησο ενεργοποιεί ακόµη περισσότερο στην τελική ευθεία για την κάλπη τον υπουργό Επικρατείας και αρµόδιο για τη µάχη των εκλογών σε επίπεδο περιφέρειας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος δίνει ρέστα για τη βελτίωση αυτής της εικόνας…


Το… σποτ µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή και η επιχείρηση συσπείρωσης

Τι σου κάνει αυτή η επιχείρηση συσπείρωσης του «γαλάζιου» παραδοσιακού κοινού... Μέχρι και ολόκληρο σποτ αφιέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αείµνηστο Κωνσταντίνο Καραµανλή και την ευρωπαϊκή του παρακαταθήκη, στο παρά πέντε του στησίµατος των καλπών. Το λέµε αυτό γιατί στο παρελθόν (πλην ορισµένων εξαιρέσεων, όπως τα «γαλάζια» συνέδρια) οι αναφορές στον Εθνάρχη δεν ήταν τόσο... φανατικές, σε αντίθεση µε άλλους ιστορικούς άνδρες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον οποίο ο πρωθυπουργός επικαλείται σταθερά και σε κάθε ευκαιρία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 2/06/2024