Η ομιλία Παπασταύρου και ο Βουγιουκλάκης που έβαλε τα γιαλιά σε πολλούς

Σήμερα θα σας ξεκινήσω από τη Γλυφάδα της παραλιακής Αττικής. Εκεί, σε μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων της ΝΔ σε αυτή την εκστρατεία για τις ευρωκάλπες, ο διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, υποδέχθηκε την Ελεονώρα Μελέτη και τον υιό του Φρέντη Μπελέρη, Πέτρο εκφράζοντας την στήριξή του στην υποψηφιότητά τους. Ξεχωριστό στίγμα έδωσαν ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έλαβε δημόσιο βήμα μετά από πάρα πολύ καιρο και καταχειροκροτήθηκε από τους «γαλάζιου» ψηφοφόρους, ο αναπληρωτής υπουργός Υγειας Μάριος Θεμιστοκλεους και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχαρης. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, η βουλευτίνα Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιου, καθώς και μια σειρά γαλάζιων δημάρχων του Νοτίου Τομέα και αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη… Το γνωστό μαγαζί της Γλυφάδας που επελέγη για την εκδήλωση ήταν φίσκα, ενώ το κλίμα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο από την γενικότερη… χαλάρωση που επικρατεί με φόντο την 9η Ιουνιου…

Μητσοτάκης εξωτερικού μετά τις ευρωεκλογές

Και μιας και ξεκινήσαμε με τη Νέα Δημοκρατία, να σας μεταφέρω τι έχω μάθει για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά τις ευρωεκλογές. Όπως μου είπαν δεν θα κάτσει να χαλαρώσει αλλά δύο μέρες μόνο - την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη δηλαδή - θα έχει ουσιαστικά στη διάθεσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάνει μια ουσιαστική αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Και αυτό γιατί το πρόγραμμά του στη συνέχεια τον αναγκάζει να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι. Την Τετάρτη η Ιορδανία διοργανώνει διεθνές συνέδριο για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία του βασιλιά της χώρας Αμπντάλα Β', του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στη Νεκρά Θάλασσα, όπου θα γίνει το συνέδριο, όπως θα δώσει το παρών και στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου το Σάββατο διεξάγεται άλλο μεγάλο διεθνές συνέδριο, για την ειρήνη στην Ουκρανία. Επιστρέφοντας από την Ελβετία, ο Μητσοτάκης θα φύγει για τις Βρυξέλλες και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου.

Ο Παπαθανάσης πατάει το κουμπί για το Ταμείο Ανάκαμψης

Παραμένω στα ευρωπαϊκά και σας πάω στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου έμαθα ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης είναι με το δάχτυλο στο «send» του υπολογιστή του για να στείλει πιθανόν σήμερα ή την Παρασκευή, το αίτημα για την εκταμίευση της 4ης δόσης επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας. Το πρόβλημα με τα δύο ανεκπλήρωτα «ορόσημα» φαίνεται πως λύθηκε χάρη στις διευκολύνσεις που κάνει η Κομσιόν, κι έτσι το «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» και η υπογραφή των συμβάσεων για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού - Ελαιώνα στην Αθήνα, αντικαταστάθηκαν από άλλα δύο ορόσημα τα οποία έχουν ήδη εκπληρωθεί και προορίζονταν για την 5η δόση. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά λόγω γραφειοκρατικών και λοιπών αγκυλώσεων, ένα μεγάλο μέρος από τα ποσά που έχει πάρει, παραμένουν αναξιοποίητα στις τράπεζες οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να τα διοχετεύσουν στα επενδυτικά προγράμματα για τα οποία προορίζονται.

Βρέθηκε λύση για τη χρηματοδότηση του «Σπίτι μου ΙΙ»

Να σας πως επίσης πως οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν θα χρηματοδοτηθεί με επιχορηγήσεις αλλά από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό σημαίνει πως και λεφτά θα βρεθούν και δεν θα χρειαστεί να πεταχτούν έξω έργα που αναμένουν την ευρωπαϊκή επιδότηση για να προχωρήσουν.

Μυστική περιοδεία Χαρδαλιά για τη ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα

Ως άνθρωπος ειδικών αποστολών και έμπειρος ο Νίκος Χαρδαλιάς ρίχτηκε και στη μάχη για τις ευρωεκλογές. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της πρόσφατης εκδήλωσης στο Πεδίων του Άρεως για τους αυτοδιοικητικούς με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς «όργωσε» δήμους της βόρειας Ελλάδας, συνομίλησε με αυτοδιοικητικούς και έστειλε «ηχηρό» μήνυμα κατά της αποχής από την κάλπη. Εν συνεχεία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε την κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού. Επίσης, στην ομιλία του πρωθυπουργού, όπως ήταν φυσικό έδωσε το παρών και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας.  

Παπανδρέου και Δούκας μαζί με τον Τσίπρα

Και σας πάω τώρα σε μία πληροφορία που αφορά την Διάσκεψη του Τσίπρα που τόσο…. προσδοκούν οι συνεργάτες του Κασσελάκη. Η εκδήλωση, λοιπόν, του Ινστιτούτου Τσίπρα έχει κλειδώσει για μια βδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Μαζί με αυτή όμως έχουν κλειδώσει και δύο παρουσίες που θα συζητηθούν πολύ και θα αναθερμάνουν τα σενάρια στην Κεντροαριστερά. Πρόκειται για τον δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα που θα μιλήσει για την κλιματική κρίση στη διάσκεψη και για τον πρώην πρωθυπουργό και πρωην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου που θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Και οι δύο διατηρούν διαύλους θεσμικούς με τον Αλέξη Τσίπρα, διαύλους, όμως, που φέρνουν αναστάτωση στον Νίκο Ανδρουλάκη που εδώ και καιρό αναρωτιέται για τις κινήσεις Τσίπρα.

Ο Αλέξης πάει Σύνταγμα για να ακούσει τον Κασσελάκη

Για τον Τσίπρα σας έχω άλλη μία πληροφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να βρθεί στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα σήμερα το βράδυ όπου θα μιλήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εμφάνισή του στην εκδήλωση αυτή δεν εμπεριέχει κανένα μήνυμα, καμία σημειολογία, ούτε φυσικά κάποιο συμβολισμό.  Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται από πολλούς αυτονόητη, καθώς είναι ο ιδρυτής του κόμματος και φυσικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί μαζί με τους άλλους  βουλευτές του κόμματος κάτω από την κεντρική εξέδρα και θα παρακολουθήσει την ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που όλα δείχνουν ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Κουμουνδούρου διαπιστώνει απουσία της Δούρου

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη έχει περάσει από τα ραντάρ της Κουμουνδούρου η απουσία της Ρένας Δούρου από την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (γιατί η αλήθεια είναι ότι συμμετέχει με περιοδείες στελεχών του κόμματος σε όλη τη χώρα). Η ίδια το προηγούμενο διάστημα επικαλείτο την αναμονή της απόφασης της δίκης για το Μάτι που όμως έχει βγει καιρό τώρα. Κι όμως ακόμα κι αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα η μοναδική της εμφάνιση  τουλάχιστον ως τα μέσα της ήταν στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ένα τηλεοπτικό παράθυρο για δείγμα.

Ο Λαλιώτης παίρνει τηλέφωνα για τον Λευτέρη Καρχιμάκη

Μαθαίνω, πως μια ισχυρή πολιτική στήριξη απολαμβάνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι τον γιο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει σθεναρά ο Κώστας Λαλιώτης. Ο Λαλιώτης που δεν έχει λείψει ούτε μια μέρα από την Χαριλάου Τρικούπη παίρνει προσωπικά τηλέφωνα και ζητάει από τους φίλους του σε όλη την Ελλάδα να ψηφίσουν αλλά και βοηθήσουν τον νεαρό υποψήφιο. Το ίδιο κάνει και άλλο ένα ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ο Χρήστος Παπουτσής, καθώς εκτός των άλλων ο Καρχιμάκης είναι ανιψιός του.

Έρχεται εθελούσια έξοδος δικαστικών λειτουργών

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την κατάρτιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίου εθελουσίας εξόδου δικαστικών λειτουργών από το σώμα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο και αναμένεται η έγκριση του από το υπουργείο Οικονομικών καθώς θα δοθούν οικονομικά και συνταξιοδοτικά κίνητρα σε όσους αποχωρήσουν. Επιπλέον, τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Την ύπαρξη του σχεδίου επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωριδης, σε πρόσφατη συνάντηση του με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ξεκαθαρίζοντας πως η εθελουσία έξοδος θα αφορά και τη διοικητική δικαιοσύνη.

Τι τραβάει η Ματίνα Παγώνη

«Ή εμείς η αυτοί», ήταν η γνωστή, ακραία διχαστική φράση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την οποία χρησιμοποίησε την περασμένη Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Όλγα Κοσμοπούλου, κατά τη διάρκεια της πολύ μικρής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία σε χώρο του νοσοκομείου της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού».  Η Όλγα Κοσμοπούλου, μάλιστα, προερχόμενη από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «κατηγόρησε» την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, επειδή, λέει, η τελευταία τηλεφώνησε στην πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο «Π. και Α. Κυριακού», προκειμένου να της ζητήσει «να μην τραβάνε το σχοινί στα άκρα». Μεγάλη αμαρτία… Τι τραβάει και αυτή η Ματίνα Παγώνη.