Μια «ανάσα» πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, η στήλη Big Mouth του Powergame.gr επαναλαμβάνει αυτό που κατά κανόνα κάνει στα τελευταία «μέτρα» της προεκλογικής κούρσας και αποκαλύπτει τα στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων που περιέρχονται στην κατοχή της.

Όπως αποκαλύπτει, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σημειώνουν μια μικρή πτώση στα ποσοστά τους: η γαλάζια παράταξη κινείται στην πρόθεση ψήφου στο 29%, με την εκτίμηση να δείχνει ότι κινείται μεταξύ του 32,5%-33%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, καταγράφει 14,5% και στην εκτίμηση ψήφου πηγαίνει στο 17%. Από εκεί και πέρα, σημαντική άνοδος καταγράφεται για το ΠΑΣΟΚ, που στην πρόθεση ψήφου κινείται στο 11,8% και στην εκτίμηση στο 14%.

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να αισιοδοξεί για την πορεία του κόμματος την 9η Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με τη στήλη, διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή για να αντλήσει αναποφάσιστους, με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε αυτό που θα «ρίξουν» στην κάλπη να έχουν περισσότερο... ΠΑΣΟΚογενή χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που περιήλθαν σε γνώση της στήλης, το 8% απαντά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το 11% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, καλά νέα λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και από την Αττική, που φαίνεται να ξεπερνά το 10%, ενώ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχε φτάσει στο 7%. Εκτιμήσεις δε των οποίων αποδέκτης γίνεται η στήλη αναφέρουν πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι 580.000 ψηφοφόροι της Χαριλάου Τρικούπη από τους 615.000 που είχαν ψηφίσει το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

«Εδώ και κάτι χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ανταμώσαμε από τούτο εδώ το μετερίζι, σας έχω συνηθίσει λίγο πριν από τις εκλογές να σας δίνω στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Από αυτά που συνέλεξα προκύπτει μια μικρή πτώση των ποσοστών της ΝΔ, η οποία στην πρόθεση ψήφου κινείται στην περιοχή του 29%, πράγμα που σημαίνει ότι στην εκτίμηση βρίσκεται στο 32,5%-33%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση καταγράφει 14,5%, που στην εκτίμηση πηγαίνει στο 17%. Το αξιοσημείωτο των ευρημάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι η πτώση (έστω και μικρή) των ποσοστών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τα δύο κόμματα, οι έρευνες καταγράφουν μια σημαντική άνοδο στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πρόθεση κινείται στο 11,8% και στην εκτίμηση στο 14%. Το σημαντικότερο εύρημα στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους δείχνει να έχει ΠΑΣΟΚογενή χαρακτηριστικά. Για να καταλάβετε τι εννοώ, στο ερώτημα «ανάμεσα σε ποια κόμματα ταλαντεύεστε;», το 8% απαντά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το 11% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος Νίκος διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή για να αντλήσει αναποφάσιστους.

Ένα δεύτερο στοιχείο που ενισχύει την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ είναι η δυναμική που φαίνεται ότι αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο Αττικής. Εκεί που ήταν στο 7% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τώρα έχει πλασαριστεί στις δημοσκοπήσεις στο 10% και βάλε. Με δεδομένο ότι όσο μικραίνει το εκλογικό σώμα, και αναφέρομαι στην αποχή, κάνουν καριέρα οι μηχανισμοί, από κάτι εκτιμήσεις που κάνει ένας έμπειρος φίλος μου ερευνητής προκύπτει ότι από τους 615.000 που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάνε και να το ψηφίσουν οι 580.000».