Θλίψη για την απώλεια του Ηλία Τζαφέρη

Ξεκινώντας σήμερα θα ήθελα να ενώσω και εγώ την θλίψη μου με τα συναισθήματα στεναχώριας όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων για την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας «Καρφί», Ηλία Τζαφέρη, που έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 57 ετών.

Ο Ηλίας Τζαφέρης μετρούσε 34 χρόνια ενεργούς δημοσιογραφικής πορείας, ενώ είχε σημαντική εμπειρία σε όλα τα μέσα (τηλεόραση, εφημερίδες, sites, ραδιόφωνο), αναλαμβάνοντας καίρια πόστα όπου εργαζόταν. Υπήρξε, ακούραστος, δραστήριος και επαρκής δημοσιογράφος, με όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του να μιλούν για ένα καλοσυνάτο, εργατικό και αποτελεσματικό μέλος της δημοσιογραφικής κοινότητας της Αθήνας.

Το πόθεν έσχες Μητσοτάκη… έστειλε τον Τσίπρα στην ομιλία Κασσελάκη

Ο κακός χαμός γίνεται στην Κεντροαριστερή… πολυκατοικία με αφορμή την συζήτηση που ξεκίνησε για το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και έφτασε μέχρι το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά πόσο αυτό ελέγχθηκε επαρκώς επί διακυβέρνησης Τσίπρα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στον απόηχο, λοιπόν, των δηλώσεων του Θανάση Οικονόμου περί ενδεχόμενων συναλλαγών της τότε κυβέρνησης Τσίπρα με την ΝΔ όταν ελεγχόταν το πόθεν έσχες Μητσοτάκη, σας μεταφέρω ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Οικονόμου έγιναν με εντολή Κασσελάκη προκειμένου να χτυπηθεί η Νέα Αριστερά. Ο Νίκος Φίλης το πάει ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας ότι έγιναν προκειμένου να χτυπηθεί ο Τσίπρας που τότε ήταν πρωθυπουργός. Ίσως έτσι να εξηγείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να πάει στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση Κασσελάκη, λίγα 24ωρα πριν και με μεγάλη αμφιθυμία. Κύριος λόγος ήταν ότι δεν ήθελε να υπάρξουν περιθώρια για σενάρια περί υπονόμευσης Κασσελάκη από τον ίδιο…


Γκρινιάζουν για την Κεχαγιά χωρίς γνώση

Και μιας και έπιασαν τα Συριζαϊκά, να σας πω πως έμαθα ότι ο τομέας Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει… καζάνι που βράζει, καθώς λέγεται πως η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγια που έχει το γενικό πρόσταγμα έχει από ψυχρές ως και εχθρικές σχέσεις με όλους τους υπόλοιπους επικεφαλής τμημάτων του συγκεκριμένου τομέα. Προς το παρόν δεν θα σας πω ονόματα, αν και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν καλά ότι στις συσκέψεις που γίνονται οι σπόντες πάνε κι έρχονται.

Κι ολοι μαζί αναμένουν το βράδυ της Κυριακής όπου αναμένεται να αρχίσει ένα άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω και μια επιπλέον πληροφόρηση: Ότι όσοι γκρινιάζουν για την Βούλα Κεχαγιά, έμαθα πως είναι ψιλοάσχετοι με την επικοινωνία, οπότε η κριτική τους να μην έχει και πολύ βάση. Όπως και να έχει από Δευτέρα θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.


Ψήφισαν ήδη οι κόρες του Μητσοτάκη

Να σας πάω στην κυβερνητική πλευρά και να σας πως ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών ανοίγουν μεθαύριο, αλλά ήδη σχεδόν 180.000 έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο, κοντά δηλαδή στο 90% όσων είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη διαδικασία που κύλησε ομαλά και το πιστώνουν στην αρμόδια υπουργό εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, καθώς πάντα σε έναν πρωτόγνορο για τη χώρα μας θεσμό υπάρχει ο κίνδυνος κάτι να πάει στραβά ή να γίνει λάθος στην πορεία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιδία γνώση, αφού οι δύο του κόρες, Σοφία και Δάφνη, ψήφισαν επιστολικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κωνσταντίνος θα ψηφίσει «παραδοσιακά» στην κάλπη, μαζί με τον πατέρα του στην Κηφισιά την Κυριακή το πρωί.

Ο Θεμιστολέους μπήκε στη μέση και έλυσε την αντιπαράθεση

Ο ανασχηματισμός μπορεί να αργεί (;), αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σημαίνει ότι δεν σημειώνουν τις αποδόσεις των μελών της κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητά τους. Για παράδειγμα μαθαίνω ότι ένας από τους υφυπουργούς που έχει κάνει θετική εντύπωση είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Στα υπέρ του υφυπουργού Υγείας καταγράφεται η οριστική λήξη της έντονης αντιπαράθεσης, η οποία σοβούσε μέχρι πρότινος μεταξύ του νοσοκομείου Λαμίας και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, σχετικά με την κατασκευή του νέου ογκολογικού κέντρου στα όρια της διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Μάριου Θεμιστοκλέους στην περιοχή επισφράγισε την οριστική απόφαση για την κατασκευή του νέου ογκολογικού κέντρου στο νοσοκομείο Λαμίας, όπως προέβλεπε, άλλωστε, και ο αρχικός σχεδιασμός, και την λήξη της σχετικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, με τον υφυπουργό Υγείας να αποδεικνύει ότι έχει τις δυνατότητες να φέρνει σε πέρας ακόμη και τις πλέον δύσκολες από τις αποστολές, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί.


Ο Κουτσούμπας καλεί για ευρωπαϊκό απεριτίφ σε γνωστό μπαράκι

Σήμερα σας έχω και ένα ωραίο παρασκήνιο από το ΚΚΕ. Ο Περισσός, λοιπόν, εκσυγχρονίζεται σε διάφορα ζητήματα. Μετά τα δημοφιλή tik tok του Δημήτρη Κουτσούμπα, το ΚΚΕ καλεί τους δημοσιογράφους το Σάββατο το μεσημέρι για ένα (ευρωπαϊκό) απεριτίφ λόγω της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου. Και δεν το κάνει ούτε στην Καισαριανή ούτε σε κάποια από τα παραδοσιακά αριστερά στέκια, αλλά σε φημισμένο μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

Φυσικά το «παρών» θα δώσει και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είναι πάντα ανοιχτός σε αυτές τις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους. Και για να πούμε και τον καλό λόγο, είναι πάντα άψογη η συνεργασία των δημοσιογράφων με το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.


Δήμαρχος κατά του ΚΚΕ για αφισορύπανση

Στα «κάγκελα» είναι ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης με το ΚΚΕ. Ο Δήμαρχος καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι «είναι το μοναδικό κόμμα που γράφει τους νόμους στα παλιά του τα παπούτσια χωρίς να ορρωδεί για τις προβλεπόμενες κυρώσεις». Αυτό δε συνέβη για κάποιο δημοτικό ζήτημα αλλά για την... αφισορύπανση που έχει προκαλέσει το κόμμα λόγω των Ευρωεκλογών.

Μάλιστα ο κ. Χαρχαλάκης σημειώνει σε ανάρτησή του πώς: «Με λυπεί αφάνταστα αυτή η αδιανόητη ασυδοσία και κυρίως η ατιμωρησία αυτής της επαναλαμβανόμενης εξόχως αντικοινωνικής, αντιαισθητικής, αντιδημοκρατικής και αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς (τα κηρύγματα για τη Δημοκρατία και το περιβάλλον τους μάραναν...)».


Ο Φλωρίδης βάζει στοπ στις καθυστερήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Λίγες εβδομάδες πριν την επιλογή του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με επικρατέστερο όνομα που ακούγεται αυτό του αντιπροέδρου, Κωνσταντίνου Κουσούλη, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να κλείσει τις καθυστερήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση επιχειρείται μεταξύ άλλων ο περιορισμός των αναβολών, η επέκταση της προδικασίας, η ενίσχυση του ρόλου των εισηγητών, η συζήτηση στο ακροατήριο των σημαντικών υποθέσεων εφόσον είναι ώριμες, η διεύρυνση του ρόλου των συμβουλίων. Επιπλέον, όταν μία υπόθεση εισάγεται στο δικαστήριο θα χρεώνεται σε ένα δικαστή που θα την παρακολουθεί μέχρι τέλους. Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση των διαδικασιών. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή στο ΣτΕ εκκρεμούν 11.000 υποθέσεις.


Οι τράπεζες φέρνουν ανάσες αισιοδοξίας

Τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων προετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη χθεσινή μείωση από την ΕΚΤ έπειτα από 14 μήνες συνεχόμενων αυξήσεων και άλλους 9 παγωμένων επιτοκίων στο 4%. Οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από την μείωση κατά 0,25% (στο 3,75%) είναι όσοι έχουν κλείσει δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια καθώς η δόση τους θα μειωθεί έστω και κατά τι ενώ τα σταθερά δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Το σημαντικό είναι πως η μείωση έρχεται να δώσει μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες που φλερτάρουν με την ύφεση ή βρίσκονται σε στασιμότητα, και χρειάζονται φτηνό χρήμα για να κινηθούν.

Πάντως ο πρώτος «κούκος» της ΕΚΤ δεν θα φέρει την άνοιξη στην Ελλάδα μιας και μιλάμε για επιτόκια δανεισμού άνω του 5% για τα στεγαστικά και 6-7% για τα επιχειρηματικά. Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν στην πράξη είναι αν οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τη μείωση των επιτοκίων ώστε να βγάλουν στην αγορά φτηνότερα στεγαστικά δάνεια και πως θα τη διαχειριστούν σε σχέση με τα οριακά (0,5%) έως μηδενικά (0,03%) επιτόκια των απλών καταθέσεων.