Στα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 εξελέγη η Ελλάδα. Πρόκειται περί μιας μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας, καθώς μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που είναι συνέπεια σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, τόσο του νυν υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, όσο και του προκατόχου του, Νίκου Δένδια.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Μάλιστα, αν και η ψηφοφορία ήταν μυστική, σύμφωνα τόσο με τα όσα προκύπτουν από τα πηγαδάκια της Νέας Υόρκης, όσο και από την ανταποκρίτρια της Miliet στον ΟΗΕ, ανάμεσα στις χώρες που μας ψήφισαν ήταν και η Τουρκία. Όπως υπενθυμίζει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, επ’ αυτού είχε δεσμευτεί ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου στον Δένδια τον Μάρτιο του 2023.

Ο ρόλος του Γεραπετρίτη

Την ώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα η Ελλάδα καταχειροκροτήθηκε, μια σκηνή που συγκίνησε την ελληνική αποστολή και δη τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε αλλεπάλληλες επαφές με ομολόγους του, θέλοντας να διασφαλίσει το μέγιστο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε, πάντως, και ένα μικρό παράπονο. Βλέποντας πώς αντιμετωπίζουν τα ελληνικά media την εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μάλλον απογοητεύτηκε.

Η προετοιμασία από τον Δένδια

Κατά μεγάλο μέρος η χθεσινή εθνική επιτυχία οφείλεται στις επαφές και τα άπειρα ταξίδια του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Ο τελευταίος είχε «οργώσει» όλον τον πλανήτη, επισκεπτόμενος πάνω από 80 χώρες, σε 18 από τις οποίες πήγε Έλληνας ΥΠΕΞ για πρώτη φορά, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 120 δεσμεύσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»

Η εκλογή της Ελλάδας στον ΟΗΕ…

Στα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 εξελέγη η Ελλάδα, η υποψηφιότητα της οποίας υπερψηφίστηκε από 182 χώρες των Ηνωμένων Εθνών. Αν και μ’ αυτά δεν μας αρέσει να ασχολούμαστε και τόσο, νομίζω ότι είναι περιττό να σας πω ότι πρόκειται περί μιας μεγάλης (διπλωματικής) επιτυχίας. Και μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που είναι συνέπεια σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, τόσο του νυν ΥΠΕΞ, Γεραπετρίτη, όσο και του προκατόχου του, Νίκου Δένδια. Η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Μάλιστα, αν και η ψηφοφορία ήταν μυστική, σύμφωνα τόσο με τα όσα προκύπτουν από τα πηγαδάκια της Νέας Υόρκης (που ήταν πολλά), όσο και από την ανταποκρίτρια της Miliet στον ΟΗΕ, ανάμεσα στις χώρες που μας ψήφισαν ήταν και η Τουρκία. Για όσους διαθέτουν ασθενή μνήμη, επ’ αυτού είχε δεσμευτεί ο Tσαβούσογλου στον Δένδια τον Μάρτιο του ’23. Τότε η συμφωνία ήταν: εμείς τους στηρίζουμε για τη θέση του γγ στον ΙΜΟ και εκείνοι για Συμβούλιο Ασφαλείας.

…ο ρόλος Γεραπετρίτη…

Την ώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα η Ελλάδα καταχειροκροτήθηκε, μια σκηνή που συγκίνησε την ελληνική αποστολή και δη τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε αλλεπάλληλες επαφές με ομολόγους του, θέλοντας να διασφαλίσει το μέγιστο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε, πάντως, και ένα μικρό παράπονο, ομολογώ όχι αδικαιολόγητο. Βλέποντας πώς αντιμετωπίζουν τα ελληνικά media την εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μάλλον απογοητεύτηκε.

…και η προετοιμασία από Δένδια

Επειδή έχω μάθει να αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οφείλω να παραδεχτώ ότι κατά μεγάλο μέρος η χθεσινή εθνική επιτυχία οφείλεται στις επαφές και τα άπειρα ταξίδια του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Ο τελευταίος είχε «οργώσει» όλον τον πλανήτη, κάνοντας 1 εκατ. 200 χιλ. χιλιόμετρα, επισκεπτόμενος πάνω από 80 χώρες, σε 18 από τις οποίες πήγε Έλληνας ΥΠΕΞ για πρώτη φορά, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 120 δεσμεύσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας! Και μακάρι η δουλειά που έγινε και έπιασε τόπο να γίνει και για τις δύο άλλες υποψηφιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη, για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης.