Ποιοι υπουργοί χρεώθηκαν τις “κακές” περιφέρειες

Μπορεί απο χθες το βράδυ, μετά το αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να ακούγεται έντονα στα «γαλάζια» παρασκήνια η λέξη «ανασχηματισμός», ωστόσο ταυτόχρονα μαθαίνω πως ακούγεται έντονα και η λέξη «ευθύνες». Γιατί, όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να ξεπεράσει ή ακόμα και να φθάσει το 33%, όπως είχε τεθεί ως κεντρικός στόχος, αλλά σε αρκετές περιοχές πήρε ποσοστό χαμηλότερο από το 28,3% που συγκέντρωσε τελικά στην  επικράτεια. Και εδώ ορισμένοι… κακεντρεχείς θυμίζουν τη λίστα υπουργών που είχαν αναλάβει ο καθένας και μία περιφέρεια για να «τρέξει» τον γαλάζιο εκλογικό αγώνα.

Έχουμε, λοιπόν και λέμε, την Δυτική Μακεδονία είχε αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, την Κεντρική Μακεδονία ο Νίκος Δένδιας, την Θεσσαλία ο Κωστής Χατζηδάκης, την Πελοπόννησο ο Μάκης Βορίδης, το Νότιο Αιγαίο η Δόμνα Μιχαηλίδου, την Κρήτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τα Ιόνια Νησιά η Όλγα Κεφαλογιάννη, την Στερεά Ελλάδα η Σοφία Ζαχαράκη, την Ήπειρο ο Κώστας Σκρέκας, το Βόρειο Αιγαίο ο Δημήτρης Καιρίδης, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Σταϊκούρας και την Δυτική Ελλάδα ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Και βλέποντας τα καλύτερα και χειρότερα αποτελέσματα της ΝΔ μπορούμε να καταλάβουμε και σε ποιους στρέφνται οι αιχμές… Τα υψηλότερα ποσοστά της ΝΔ - άνω του 30%- τα κατέγρασε σε δύο νομούς της Πελοποννήσου, Λακωνία, Αρκαδία, σε τέσσερις περιφέρειες της Αττικής (Βόρειο Τομέα, Ανατολική Αττική, Α’ Πειραιώς, Α’ Αθηνών), στη Χίο (Βόρειο Αιγαίο), σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα (Νότιο Αιγαίου), στην Καρδίτσα, (Θεσσαλία), στη Φωκίδα (Στερεά Ελλάδα), στην Πρέβεζα (Ήπειρος), στις Σέρρες (Κ. Μακεδονία) και στην Καστοριάς (Δ. Μακεδονία). Τα χαμηλότερα, όμως, ποσοστά -κάτω από 25%- τα έλαβε σε: 
Ροδόπη, Ξάνθη, (Θράκη), Δυτικό τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, (Αττική), Αχαϊα, (Δυτική Ελλάδα), Α’ Θεσσαλονίκη, (Κ. Μακεδονία), Κέρκυρα, Κεφαλληνία, (Ιόνια Νησιά), Βοιωτία (Στερεά Ελλάδα) και Ηράκλειο (Κρήτη).


Τα υψηλότερα ποσοστά του Λοβέρδου στη Μεσσηνία του Σαμαρά

Και μιας και αναφέρομαι σε ποσοστά θα ήθελα να σας πάω μέχρι τη Μεσσηνία, όπου στα πολιτικά πηγαδάκια της Καλαμάτς δεν συζητούν μόνο την ραγδαία πτώση της ΝΔ από το 43% των τελευταίων εθνικών εκλογών στο 30% χθες, αλλά στα ποσοστά του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου. Να σας πω, λοιπόν, ότι στη Μεσσηνία οι Δημοκράτες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό τους στην Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, έλαβαν 2,4%, πολύ πάνω από το συνολικό ποστό τους (1,4%).  Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εντύπωση και ήδη στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα μιλούν για επιβεβαίωση των πρόσφατον ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», αλλά και του ρεπορτάζ του bigmouth του powergame.gr παρί στήριξης του Αντώνη Σαμαρά στον Ανδρέα Λοβέρδο.



Η απουσία του Καραμανλή από την ομιλία Μητσοτάκη

Απαρατήρητη πέρασε η απουσία του Κώστα Καραμανλή από την κεντρική προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο ο ίδιος έκανε μια προσπάθεια να κρατήσει τα προσχήματα αφού φρόντισε να μην βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Για την ακρίβεια ταξίδεψε για την Θεσσαλονίκη όπου χθες άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Βεβαίως αεροπλάνα για Θεσσαλονίκη είχε και το Σάββατο αλλά πιθανότατα δεν… έβρισκε θέση. Εκτός αν άλλη είναι η εξήγηση της απουσίας του για πρώτη φορά από κεντρική προεκλογική ομιλία του κόμματος του οποίου υπήρξε ο μακροβιότερος ως τώρα πρόεδρος.



“Μαύρισαν” τον Σπυρόπουλο για τον Ανδρουλάκη

Πάμε, τώρα, στο ΠΑΣΟΚ γιατί θέλω να σας ενημερώσω ότι έρχεται αναμπουμπούλα που έγινε ευδιάκριτη από δηλώσεις όπως αυτή της Νάντιας Γιαννακοπούλου που είπε ότι οφείλουμε να τα συζητήσουμε όλα, ερωτηθείσα για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας μετά την απώλεια της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.

Ο πραγματικός λόγος, όμως, που θα πολλαπλασιαστούν τα μηνύματα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη εντός και εκτός κόμματος, είναι η αποτυχία του Γραμματέα της πράσινης παράταξης Ανδρέα Σπυρόπουλου να εκλεχθεί ευρωβουλευτής.

Το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται ευθύ και καθαρό μήνυμα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελεί τον πιο στενό του συνεργάτη. Με λίγα λόγια την πλήρωσε ο Σπυρόπουλος την δυσαρέσκεια για τον Ανδρουλάκη… Ο οποίος όχι μόνο δεν εξελέγη αλλά κατετάγη και 7ος με εκλόγιμες θέσεις να είναι οι τρεις πρώτες.



Γκρίνια από τους αποτυχόντες του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναμένεται να περάσει ήρεμες ημέρες, καθώς οι τρεις μονάδες που έχασε το κόμμα του φαίνεται ότι θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου και θα φέρουν γκρίνια, μετά από μία περίοδο νηνεμίας. Παράλληλα, ψυθιρίζεται στην Κουμμουνδούρου ότι πρόσθεσε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και του αποτυχόντες να εκλεγούν ευρωβουλευτές. Δηλαδή τους Δώρα Αυγέρη, Γιώργο Τσίπρα, Μάριο Κατσή και Παναγιώτα Δριτσέλη.


Πάει για ανάβάθμιση το Πανόπουλος

Πάντως, μαθαίνω ότι ο Κασσελάκης, από αύριο αναμένεται να πάει στο σπίτι του στις Σπέτσες για να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να σκεφθεί από που να αρχίσει τις αλλαγές στο κόμμα του.

Σε μία αλλαγή, όμως, έχει ψιλοκαταλήξει. Μου μεταφέρουν ότι θα ήθελε να ενταχθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πανόπουλος, ο οποίος μπορεί να απέτυχε να εκλεγεί, αλλά συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 20.000 σταυρούς και όπως αναφέρουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «τα λέει καλά».

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Κασσελάκης δεν θα έβλεπε αρνητικά να τοποθετήσει τον Πανόπουλο σε κάποια κομβική θέση στον τομέα επικοινωνίας, ώστε να βγαίνει και στα κανάλια εκπροσώπντας τον ΣΥΡΙΖΑ.



Στη Νίκη ήθελαν τον Μεταλληνό

Γκρίνιες μαθαίνω πως αναμένονται και στη Νίκη, καθώς μπορεί να εξελέγη ευρωβουλευτής το μοντέλο και παρουσιαστής Νίκος Αναδιώτης, αλλά η ηγεσία του κόμματος άκουσα ότι ήθελε και πριμοδοτούσε την εκλογή του Δημήτρη Μεταλληνού, ο οποιος βγήκε δεύτερος με απόσταση 10.000 ψήφων από τον πρώτο.  
 


Πρωτόγνωρη διαδικασία με την επιστολική

Μία πρωτόγνωρη διαδικασία έλαβε χώρα χθες στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου με την συμμετοχή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων για την καταμέτρηση της επιστολική πως ψήφου, θεσμού που για εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στις 12 εφορευτικές επιτροπές, αφού πρώτα ξεχώριζαν και διαπιστώναν τη γνησιότητα των φακέλων της επιστολικής ψήφου, στη συνέχεια τις ταξινομούσαν ανάλογα με το εκλογικό κέντρο και τις λεγόμενες ειδικές κάλπες. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων έγινε με το κλείσιμο της κάλπης από τις επτά το απόγευμα. Η διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα.



Η εκδήλωση της Τσέτη για τον ΣΕΒ

Μία όμορφη και λαμπρή δημόσια εκδήλωση, μία ενημερωτική συζήτηση με θέμα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 2024, διοργανώνει σήμερα η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, στις 7:30 μ.μ. Σκοπός της Ιουλίας Τσέτη, στην εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο των εγκαταστάσεων της φαρμακευτικής εταιρείας του ΟΦΕΤ, InterMed, στην Κάτω Κηφισιά, είναι η ίδια, η οποία είναι μέχρι σήμερα γενική γραμματέας του ΣΕΒ, να ανοίξει μία τολμηρή δημόσια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ΣΕΒ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.


Νέα κόντρα Ψυρρόπουλου με Χατζηδάκη για ένα απορριμματοόρο

Νέο επεισόδιο γράφτηκε στην κόντρα του Δημάρχου Ηλιούπολης Μάριου Ψυρρόπουλου με τον τέως δήμαρχο Γιώργο Χατζηδάκη, αυτή τη φορά για ένα απορριμματοφόρο. Σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο το απορριμματοφόρο βρισκόταν, σε ακινησία για 5 χρόνια, επειδή δεν ήταν επιχειρησιακά κατάλληλο το όχημα και η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να το βγάλει με την μετατροπή που έγινε, σε λίγες ημέρες στον δρόμο. Ο τέως δήμαρχος, ναι με χαιρέτησε αυτή την επιλογή αλλά από την άλλη κατηγόρησε τον κ. Ψυρρόπουλο για «νέο επικοινωνιακό σόου».

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έθεσε και τα ερωτήματα, προς τη νέα διοίκηση: «Πότε θα αξιοποιήσετε τα 6 νέα απορριμματοφόρα που εξασφάλισε η διοίκηση μας και έχετε πλέον στη διάθεση σας; Πότε θα αξιοποιήσετε το νέο πλυντήριο κάδων που καταφέραμε να αποκτήσουμε και εδώ και μήνες είναι ακινητοποιημένο;» Η διοίκηση του Μάριου Ψυρρόπουλου θα σηκώσει… το γάντι και θα απαντήσει;