Μια τρύπα στο νερό από την αντιπολίτευση

Περί όνου σκιάς αποδείχθηκε πως ήταν τελικά η αλλοπρόσαλλη αντικυβερνητική ατζέντα που έθεσαν προεκλογικά τα κόµµατα της αντιπολίτευσης για τη µάχη της 9ης Ιουνίου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν συγκινήθηκε από τα δραµατικά διαγγέλµατά τους να στείλουν µήνυµα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας τους πάντες απέναντί του, κράτησε τη Ν∆ όρθια και στην πρώτη θέση των προτιµήσεων του εκλογικού σώµατος. Αποδείχθηκε πως δεν έχασε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη βάση της αντικυβερνητικής διάστασης που πήγαν να προσδώσουν στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά οι δυνάµεις της «γαλάζιας» παράταξης υποχώρησαν, επειδή πολλοί ψηφοφόροι της Ν∆ δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κινητοποιηθούν στην παρούσα φάση, επειδή ακριβώς δεν αξιολογούσαν ως σοβαρή την απειλητική ατζέντα που έθετε η αντιπολίτευση. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που απείχαν από τις κάλπες ήταν σίγουροι ότι δεν θα χάσει την πρωτιά η Ν∆. Οπότε δεν είχαν το άγχος της ήττας. Το πρόβληµα δεν το έχει η Ν∆ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που πήγαν για µαλλί και βγήκαν κουρεµένοι. ∆ιότι µετέτρεψαν τις ευρωεκλογές σε µια εκλογική διαδικασία για να πάρουν τη ρεβάνς από τις εθνικές εκλογές και στο τέλος έκαναν µια τρύπα στο νερό.

Δημιουργική λογιστική της Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετράνε όπως τους συμφέρει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές τα συγκρίνουν με αυτά που πήρε στις εθνικές εκλογές, ενώ τα δικά τους δεν τα μετράνε με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ -ενώ βρίσκεται καμιά δεκαριά μονάδες κάτω, εκλέγοντας λιγότερους ευρωβουλευτές- πάει να βγει και από πάνω. Αλλά και σε επίπεδο εθνικών εκλογών, ενώ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3%, και πάλι επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην «εξέδρα».

Την είδε δυνάμει κυβερνήτης της χώρας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον καθιστά ηγέτη της πατριωτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Τι λένε οι αριθμοί για τον Ανδρουλάκη

Επειδή κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μπορεί να πυροδοτήσουν εσωτερικές εξελίξεις με αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η απάντηση που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη είναι η εξής: «Το ΠΑΣΟΚ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφει σταθερή αύξηση των ποσοστών του. Έσπασε τον “γαλάζιο” χάρτη στο Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όντας πρώτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 Εκλογικές Περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει σαφή υστέρηση, τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 όσο και σε σχέση με τον χαμηλότερο πήχυ, που η ίδια επικαλούνταν, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 Περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα- συν 6 Εκλογικές Περιφέρειες, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία)».

Πέταγε χαρταετό ο Γερουλάνος

Αν πρέπει κάποιος να απολογηθεί για το γεγονός ότι στην Εκλογική Περιφέρεια της Α΄ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ μέχρι αργά χθες το βράδυ ερχόταν τέταρτο κόμμα, αυτός δεν είναι άλλος από τον εκλεγμένο βουλευτή του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος Παύλο Γερουλάνο. Ο τελευταίος ανήκει στην κατηγορία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που, αντί να δίνουν σκληρή μάχη υπέρ της αύξησης των ποσοστών του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται ότι «πέταγαν χαρταετό» και δεν πήραν σβάρνα τις γειτονιές της πρωτεύουσας για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν λέμε πως αδιαφόρησε εντελώς, αλλά σίγουρα δεν έδωσε τα ρέστα του. Επίσης, πρέπει να απαντήσει αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ζητούσε από εταιρείες δημοσκοπήσεων να κάνουν μετρήσεις ποιος θα διαδεχθεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή