Μουδιασμένοι εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την πτώση των ποσοστών του κόμματος, περίπου κατά 3 μονάδες, από το 17,8% στο 14,9% στις ευρωεκλογές και την απώλεια πάνω από 300.000 ψηφοφόρους. Σε αυτό το κλίμα εσωκομματικά έχει ξεκινήσει ένα blame game και στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι εκλογικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστά κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του (14,9%), οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τις 30.

Σε πολλές από αυτές το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται με κάποιον βουλευτή, είτε γιατί δεν  κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, είτε γιατί οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ… πέρασαν στην Νέα Αριστερά, μετά την πρόσφατη διάσπαση.

Ο Κασσελάκης ρίχνει ευθύνες στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών απευθυνόταν στον Αλέξη Χαρίτση. «Δεν πρέπει να κάνουμε πολιτική για την καρέκλα και τις προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει να το κάνουμε για να υπηρετήσουμε το λαό μας και την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. Ακολούθησε σήμερα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των αποσχισθέντων γεννά μία τεράστια πολιτική απαξία. Υπό το φως του αποτελέσματος, που είναι κάτω από το όριο της εκλογικής εκπροσώπησης, πρέπει σαφέστατα να επιστραφούν οι έδρες».

Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Μεσσηνίας, Φλώρινας, Ξάνθης, Ροδόπης.   

Οι περιφέρειες με απουσία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης, σε 18 εκλογικές περιφέρειες το κόμμα της Αριστεράς δεν έχει καταφέρει να εκλέξει βουλευτής από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα η υποεκπροσώπησή του να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην τέταρτη θέση σε αρκετές περιπτώσεις. Όπως σε Έβρο, Ημαθία,  Καβάλα,  Λέσβο, Πιερία,  Σέρρες. Ή στην τρίτη θέση σε Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Καρδίτσα, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμο, Χίο, Λακωνία. Επίσης σε Δυτική Αττική και Κυκλάδες δεν εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στις περιφέρειες τους το κόμμα πήρε κάτω από 14,9%

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι και οι περιφέρειες που ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται με δυναμικούς βουλευτές, τα ποσοστά του κόμματος είναι απογοητευτικά. Για παράδειγμα στην Α’ Θεσσαλονίκης που εκλέγονται βουλευτές οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέγραψε ποσοστό 14,43%, λαμβάνοντας μόλις 2.000 ψήφους παραπάνω από την Ελληνική Λύση.  

Επίσης στην Ανατολική Αττική, που εκλέγεται η Γιώργος Καραμέρος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 14,68%, στην Αρκαδία, που εκλέγεται ο Γιώργος Παπαηλιού συγκέντρωσε 14,44% και κατετάγη τρίτο κόμμα -μετά το ΠΑΣΟΚ- με μόλις 5.700 ψήφους, στην Αργολίδα που εκλέγεται ο Γιώργος Γαβρήλος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 14,18% και κατετάγη τρίτο κόμμα μετά το ΠΑΣΟΚ, στην Κοζάνη, που εκλέγεται η Καλλιόπη Βέττα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 13,14% και κατετάγη και εκεί τρίτο κόμμα, στην Χαλκιδική, που εκλέγεται η Κυριακή Μάλαμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 12,01% και κατετάγη τέταρτο κόμμα, μετά την Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ, στη Δράμα, που εκλέγεται ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατετάγη επίσης τέταρτο κόμμα με 12%, στην Πέλλα, που έχει βουλευτή τη Θεοδωρά Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη επίσης τέταρτο κόμμα με 11,87%, μετά την Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ και στη Β’ Θεσσαλονίκη, που εκλέγεται ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη τρίτο κόμμα, μετά την Ελληνική Λύση με ποσοστό 11,34%, ενώ και στο Κιλκίς, που εκλέγεται ο Πέτρος Παππάς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 10,82%, μετά την Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ.