Κλίμα ανασχηματισμού επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση, μετά τα αποτελέσματα στις κάλπες των ευρωεκλογών 2024, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει απανωτά ραντεβού στο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Ακη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μάκη Βορίδη, ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε στο Μαξίμου ο Αδωνις Γεωργιάδης.



Οι αποκαλύψεις του Πολιτικού Καφέ για πιεστικές (σχεδόν) εισηγήσεις για δομικό ανασχηματισμό

Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, πριν από τις ευρωπαϊκές κάλπες, είχε γίνει γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης μελετά εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγραψε ο Γιάννης Κουρτάκης στον Πολιτικό Καφέ των «Παραπολιτικών» το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με αυτά, ο πρωθυπουργός δέχεται πιεστικές (σχεδόν) εισηγήσεις προκειµένου να προχωρήσει σε δοµικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα. Επ’ αυτού, υπήρχαν δύο σχολές σκέψης.

Η πρώτη προέτρεπε τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που το ποσοστό της Ν.Δ. ήταν κάτω του 33% να προχωρήσει αµέσως µετά τις ευρωεκλογές σε ανασχηµατισµό, δείχνοντας ότι έλαβε το µήνυµα της κάλπης και άµεσα να δρομολογήσει αλλαγές στη δοµή της κυβέρνησης.

Και η δεύτερη σχολή θεωρούσε ότι από τη στιγµή που είχε θέσει τον πήχη στο 33%, εφόσον οι πολίτες τού δώσουν ένα ποσοστό κοντά σε αυτό, θα ήταν λάθος την εποµένη να ακυρώσει την εντολή επιδοκιµασίας προχωρώντας σε ανασχηµατισµό.


Από τη στιγμή που υπερίσχυσε το πρώτο σενάριο, οι πληροφορίες για ανασχηματισμό εντάχθηκαν από χθες αργά το βράδυ, καθώς τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν δεν ευνοούνται απο τυχόν καθυστερήσεις.

Τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ


Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των διαδικασιών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κομισιόν θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης κορυφής που έχει προγραμματισθεί για τις επτάμισι σήμερα το απόγευμα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΕΛΚ, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς, κατάφερε να ενισχύσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του κατά δέκα. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αύριο στις 10 το πρωί ο κ.Μητσοτάκης θα δεχθεί στο γραφείο του τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές με τη ΝΔ, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους. Η κυβέρνηση πάντως, αποτιμά με ψυχραιμία το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε κάτω από τον πήχη του 33%, που είχε θέσει ως εκλογικό στόχο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκατ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wi0jmu0xy9)

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολυπαραγοντικές. Αυτό σημαίνει πως βάσει του αποτελέσματος, άλλοι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, άλλοι ενοχλούνται από αυτό που εκλαμβάνεται ως «αλαζονεία» και ήθελαν εκ του ασφαλούς να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι να δείξουν ότι ενοχλούνται από τις επιλογές σε «ταυτοτικά» ζητήματα του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση, όσο αυτό είναι εφικτό, της εξίσωσης θα παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.