Με τι εκνευρίστηκε ο Μητσοτάκης

Σήμερα θα ξεκινήσω βεβαίως-βεβαίως, με τα του επικείμενου ανασχηματισμού και να σας ενημερώσω ότι τα θέματα που δυσαρέστησαν τους πολίτες και ενόχλησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της δίμηνης σχεδόν προεκλογικής περιόδου ίσως παίξουν καταλυτικό ρόλο στα πρόσωπα που θα φύγουν στον ανασχηματισμό.

Όλα βέβαια αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο κι ένας ανασχηματισμός είναι πάντα αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγραφεί η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον άτσαλο χειρισμό σε σχέση με τα ακαθάριστα οικόπεδα και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, όπου εμπλέκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και αποζημιώσεις αγροτών και για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ευρωπαϊκή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την εντελώς άστοχη διαρροή παραμονές των εκλογών περί νέας παράτασης στην υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», που φέρεται να προήλθε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και για άλλα επιμέρους γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα.


Θα μείνει ή θα φύγει ο Άδωνις απο το Υγείας;

Και μπορεί οι όποιες αλλαγές να εξαρτώνται από τις σχετικές αποφάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ωστόσο σε κάθε υπουργείο συζητούνται σενάρια επί σεναρίων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο υπουργείο Υγείας, όπου αναρωτιούνται αν θα παραμείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου σχολιάζουν ότι το πιο βασικό ερώτημα είναι εάν επιθυμεί ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης να παραμείνει σε ένα υπουργείο το οποίο γεννά καθημερινές 
και ενίοτε σφοδρές αντιπαραθέσεις, έστω και με μειοψηφίες συνδικαλιστών υγειονομικών. Τροφή για σκέψη.

Αγχώνονται σε τρία υπουργεία

Μια μικρή αναστάτωση επικρατεί από χθες στα τρία βασικά οικονομικά υπουργεία ενόψει του αναμενόμενου (;) ανασχηματισμού. Ειδικά σε δύο από τα τρία διαπίστωσα προβληματισμό, για να μην το πω ανησυχία. Από όσα μπόρεσα να μάθω, επικρατεί μια αγωνία ότι κάποιος ή κάποιοι υπουργοί μπορεί να θυσιαστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Είδε κόσμο ο Μητσοτάκης

Σχεδόν όλους τους κορυφαίους υπουργούς είδε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου. Ανεξαρτήτως της σύνδεσης του συγκεκριμένου γεγονότος με το ισχυρότατο ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, ένας εξ αυτών δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί εκεί διά παντός. Ελάτε, εύκολο είναι… Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση επικράτησης του συγκεκριμένου σεναρίου δεν θα μιλάμε για επιστροφή… καταστροφή!

Ο λάθος τρόπος του Σκέρτσου

Είναι η πρώτη φορά αυτή την πενταετία που ο Κυριάκος Μητσοτακης φαίνεται να χρεώνει κάτι στον Σκέρτσο. Όχι τις προεκλογικές εισηγήσεις και προβλέψεις του Άκη, που έπεσαν στο κενό, αλλά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το κλίμα που επιχειρεί να περάσει ο ίδιος, ο κορυφαίος υπουργός του δείχνει να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μάλιστα με τον λάθος τρόπο. Και το τελευταίο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση αυτόν τον καιρό είναι να δημιουργήσει υπόνοιες ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα… Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τι εννοούμε, ας ρίξει μια ματιά στη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Επικράτειας στο Mega.

! Λέτε ο Γιάννης ο Σμυρλης να ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του στη γενική διεύθυνση της ΝΔ, Μπρατάκου και Παπαθαναση;


Αναλύσεις επί αναλύσεων

Στον χθεσινό πρωινό καφέ του Μαξίμου άρχισαν πάλι οι γνωστές αναλύσεις για ανοίγματα στο Κέντρο, τη Δεξιά, τη Δύση, την Ανατολή ή δεν ξέρω κι εγώ πού αλλού. Προφανώς ελάχιστοι κατάλαβαν ότι σε απόλυτο αριθμό ψήφων η ΝΔ βρέθηκε πιο κάτω και από το 18% του Μαΐου του 2012.

Κι όχι τίποτα άλλο, αυτό ήταν το βασικό και απολύτως λογικό επιχείρημα που αντέτειναν ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του κάθε φορά που ο Σαμαράς εξέφραζε την εκ των πραγμάτων λανθασμένη άποψη περί απόλυτης προσήλωσης του κυβερνώντος κόμματος στο δεξιό κοινό! Ναι, η ΝΔ μεγάλωνε μόνο όταν ανοιγόταν στο Κέντρο, με αποκορύφωμα τις περσινές εθνικές κάλπες. Όμως τώρα τι θα απαντήσει κανείς στον Μεσσήνιο, όταν κατά πάσα βεβαιότητα εκείνος επαναφέρει το θέμα;


Στην Κεντροαριστερά ψάχνουν τον Έλληνα… Μιτεράν

Να αφήσω λίγο τα κυβερνητικά και να σας πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται… πανηγύρι. Από διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει, το σχέδιο που προωθούν για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς παραπέμπει στο μοντέλο «Επινέ» της Γαλλίας και την αναζήτηση ενός ηγέτη όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, που στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κατάφερε να ηγηθεί όλων των προοδευτικών δυνάμεων και να καταστήσει κυρίαρχη δύναμη το σοσιαλιστικό κόμμα στην Πόλη του Φωτός. 

Το 1969 στο Επινέ, ένα προάστιο στα βόρεια του Παρισιού, ο Φ. Μιτεράν πήρε το «χρίσμα» του ηγέτη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς στο πρόσωπό του βρέθηκε η ενωτική λύση του κατακερματισμένου σοσιαλιστικού κόμματος. Το σκηνικό κρίσης που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο ηγεσίας στην εγχώρια Κεντροαριστερά παρουσιάζει αντίστοιχες ομοιότητες με αυτό της γαλλικής σοσιλαδημοκρατίας της δεκαετίας του 1960. Το ερώτημα είναι ποιο μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα επωμιστεί τον ρόλο του Έλληνα Φρανσουά Μιτεράν.


Χρεώνουν στον Τσίπρα μέρος του κακού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ

Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε όσο καλά προσδοκούσε στις ευρωεκλογές, έμαθα πως κάποια στελέχη στην Κουμουνδούρου έλεγαν ότι ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη πάνω από την κάλπη.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε από διακριτικότητα, χωρίς να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Όπως επισήμαιναν, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε δύο φορές μέσα στην προεκλογική περίοδο, και τις δύο κρατώντας χαμηλούς τόνους, ενώ απέφυγε με επιμέλεια να εμπλακεί με την όλη διαδικασία.


Ο Ανδρουλάκης έτοιμος να πάει σε πρόωρες (εσωκομματικές) εκλογές

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με βάση το καταστατικό του κόμματος είναι το φθινόπωρο του 2025. Ωστόσο, με δεδομένη την αμφισβήτηση που δέχεται ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης, με βουλευτές και στελέχη του κόμματος να του αποδίδουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εμφανίζεται έτοιμος να σηκώσει το γάντι, αν συνεχίσουν, πηγαίνοντας νωρίτερα σε εκλογές για την ηγεσία.

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολη είναι η θέση του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, μετά την 7η θέση που πήρε στις ευρωεκλογές, με αρκετά στελέχη του κόμματος να λένε ότι μετά από αυτό δεν μπορεί να σταθεί στον ρόλο. Και πρόωρες εκλογές ηγεσίας και αλλαγή γραμματέα στο τραπέζι, μεγάλη αναταραχή…


Προβλήματα και γκρίνιες έφεραν οι ευρωεκλογές σε ένα μικρό κόμμα

Προβλήματα στο εσωτερικό τους δεν έχουν μόνο τα μεγαλύτερα κόμματα, αλλά και κάποια από τα μικρότερα που κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο της εισόδου στην Ευρωβουλή. Γνωστό πρόσωπο που δεν κατάφερε να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο ενός από τα κόμματα αυτά σκέφτεται πολύ σοβαρά να τα βροντήξει, καθώς θεωρεί ότι η μη εκλογή του ήταν αποτέλεσμα «άνωθεν» παρεμβάσεων, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός του στο Ευρωκοινοβούλιο προς όφελος άλλου προσώπου. Κι ότι όλο αυτό έγινε μεθοδευμένα μέσω «γραμμής» που δόθηκε σιωπηρά μεν, αποτελεσματικά δε. Μένει να δούμε αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.

Το Χρηματιστήριο δεν ανησυχεί

Αν ισχύει ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, η χθεσινή ανάδυση του Γενικού Δείκτη στην αγορά της Αθήνας από το -1,2% σε θετικό κλείσιμο, κόντρα στις ισχυρές πιέσεις άλλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ότι τα σενάρια περί «πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης» στη χώρα λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωκάλπες αποδεικνύονται φληναφήματα όσων σπεύδουν να καταστροφολογήσουν πριν αξιολογήσουν.

Το σχόλιο ενός επιχειρηματία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Πόση σημασία, όμως, να δώσεις σε έναν ευμετάβλητο δείκτη που ανεβοκατεβαίνει; Οπότε θα πω ότι επιχειρηματίας με βαρύ όνομα και εμπειρία δεκαετιών, με πολύ μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα στην Ελλάδα, σχολίαζε αστειευόμενος συνομιλώντας με τη στήλη ότι δεν μπορεί να σταθεί σε καμία ορθολογική προσέγγιση το επιχείρημα περί «διασάλευσης της πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης» όταν υπάρχουν μπροστά τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς εκλογές, με μια κυβέρνηση η οποία έχει λάβει το μήνυμα της απογοήτευσης, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον καλύτερο εαυτό της, χωρίς εναλλακτική και οικονομική πρόταση απέναντί της.  

Στα δικαστήρια η Βάσια Λόη

«Εμφάνιση»-έκπληξη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων έκανε μία παλιά δόξα της μικρής οθόνης, που τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο. Ο λόγος για την πρώην παρουσιάστρια Βάσια Λόη, η οποία επί σειρά ετών παρουσίαζε εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης.

Από το 2011 και μετά ωστόσο έχει αφιερωθεί στην οικογενειακή ζωή και τους δύο γιους της. Η παρουσιάστρια βρέθηκε στα δικαστήρια συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, τον εφοπλιστή Νίκο Μαδιά, για προσωπική τους υπόθεση. Η παραμονή της στα δικαστήρια ήταν σύντομη, ωστόσο αρκετοί την αναγνώρισαν από την προηγούμενη τηλεοπτική της παρουσία.


Τα σχέδια του Βασίλη Ξυπολυτά και το φαβορί Ισίδωρος Μάδης

Σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για όλα τα τεκταινόμενα στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Όπως μαθαίνουμε, όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη, μετά τις εκλογές στον Σύνδεσμο, έχουν πέσει από πάνω με φρέσκες ιδέες και όρεξη, ώστε να τον ανανεώσουν. Τόσο ο νέος πρόεδρος, Βασίλης Ξυπολυτάς, όσο και οι δήμαρχοι που τον στήριξαν, όπως ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ποντάρουν πολλά στον φορέα, τόσο για την αντιπυρική περίοδο όσο και για τον χειμώνα. Έτσι, μαθαίνουμε πως έρχεται συγκεκριμένο πρόσωπο για να ενισχύσει τον ΣΠΑΠ.

Την ίδια ώρα, στον ΣΠΑΥ ετοιμάζονται για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου, που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή. Επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου, μετά την παραίτηση του Γιάννη Κωνσταντάτου, εμφανίζεται ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.