Κέλλας, Μπουκώρος, Μαρκόπουλος και άλλοι τρεις αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια

Σήμερα έχω σπαρταριστό ρεπορτάζ για τον ανασχηματισμό που θα πάει κατά πάσα πιθανότητα για την άλλη εβδομάδα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να έριξε την μπάλα στην εξέδρα σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη του στον Σρόιτερ, ωστόσο οι παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ, συνομολογούν (κρατώντας και μια πισινή αφού Κυριάκος είναι αυτός) ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών.

Ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της εικόνας ενός πρωθυπουργού που έλαβε για τα καλά το ηχηρό μήνυμα της κάλπης. Ως εκ τούτου θα κινηθεί στο τρίπτυχο ακρίβεια, δημόσια διοίκηση και οικογένεια, οπότε σε αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να αναμένουμε και τις… χειρουργικές κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει, αφού γι’ ακόμη μια φορά φαινεται να βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις εισηγήσεις για δομικές ανακατατάξεις. Όχι φυσικά, οτι αποκλείται να παρασυρθούν και κανα-δυο άλλοι τομείς, αλλά μέχρι εκεί…

Στον αντίποδα, φαίνεται ότι θα είναι πιο δραστικές οι παρεμβάσεις αναφορικά με τους υφυπουργούς, όπου αναμένονται σημαντικές είσοδοι, αλλά και έξοδοι. Για παράδειγμα μαθαίνω ότι οι Θεσσαλοί Χρήστος Κέλλας και Χρήστος Μπουκώρος είναι στα υπόψιν για την ανάληψη ενός χαρτοφυλακίου, όπως και οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ευθυμίου και Κώστας Γκιουλέκας… Αύριο θα σας πω και κανα - δυό που πιθανώς θα χαιρετίσουν… Βλέπετε, το παζλ των υφυπουργών είναι κι ένας από τους λόγους που καθυστερούν λίγο τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες…


Παραμένει ο Χατζηδάκης…

Και μιας και ξεκίνησα με τον ανασχηματισμό να σας πως πως αν θα στοιχημάτιζα σε κάτι, αυτό είναι ότι ο «τσάρος» της Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να αφήσει την ηλεκτρική καρέκλα που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός και ως τώρα τα πάει περίφημα με τη χώρα να έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αν συμβεί το «απροσδόκητο», θα είναι για να μετακινηθεί σε άλλη ηλεκτρική καρέκλα, ακριβώς λόγω της αποτελεσματικότητάς του.

Από τα λίγα που κατάλαβα, πάντως, χθες ακούγοντάς τον να υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών -ακόμη και αν το timing δεν ήταν το καλύτερο- είναι πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρωθυπουργός ορρωδούν μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, και ειδικά τέτοιες που επιφέρουν μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη ανεξάρτητα αν έχουν βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος.

Εκ του αποτελέσματος, βλέποντας τα στοιχεία ότι από τους 75.166 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο, άλλοι 37.943 είναι όσοι εμπίπτουν στο τεκμήριο, και μόλις 255 ή του 0,6% έσπευσαν να αμφισβητήσουν το φόρο που τους επιβλήθηκε, αντιλαμβάνομαι πως ο Κωστής Χατζηδάκης δικαιωμένος βγαίνει και μαζί του εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που αποτελούν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια. Κρατάω για το τέλος τη δήλωσή του ότι ζητούμενο δεν είναι η κυβέρνηση αν θα πάει αριστερά ή δεξιά αλλά να είναι αποτελεσματική, σοβαρή και να ακούει τους πολίτες στα προβλήματα της καθημερινότητας.


… αλλά θα γίνουν διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση

Η τεκμαρτή φορολόγηση εκτιμήθηκε, πάντως, ότι είχε επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον πρωθυπουργό να ανοίγει παράθυρο για διορθωτικές κινήσεις μετά το πέρας της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων που θα δώσει την δυνατότητα για μία συνολική επαναξιολόγηση του συστήματος. Ωστόσο, οι αλλαγές θα επικεντρωθούν στα σημεία με τις κατάφορες αδικίες που θα εντοπιστούν στην πορεία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον βασικό πυρήνα της μεταρρύθμισης.

Ο Ανδρουλάκης μίλησε με τον Χαρίτση για το πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής»

Μία δημοσιογραφική επιτυχία κατέγραψε χθες η εφημερίδα «Απογευματινή», σχετικά με την κυοφορούμενη συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Όπως έμαθα από έγκυρες πηγές με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, αλλά και μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν.

Οι διαρροές από τους εμπλεκόμενους ήταν χλιαρές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου και Αρκά, Γιώργου Κατσίγιαννη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε «πόλεμος» τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ, όσο και κατά της Νέας Αριστεράς, αφού  βλέπουν τι έρχεται… Και μέσα σε όλα αυτά, θα ήθελα να σας μεταφέρω μία ακόμα πληροφορία από έγκυρη πηγή που έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε, χθες, με τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση και τον διαβεβαίωσε ότι σε κάμία περίπτωση δεν υπήρξε κάποια διαρροή από την πλευρά του για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Αριστεράς.


Μετά την εκδήλωση του Τσίπρα ξεκινάνε τον «πόλεμο» στον Κασσελάκη

Μαθαίνω ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όταν δηλαδή θα έχει γίνει η μεγάλη εκδήλωση του Ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ξεκινήσουν τα όργανα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τα στελέχη που διαφωνούν με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν η εκδήλωση του Ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού να επισκιαστεί από τις εσωκομματικές τριβές και γι’ αυτό έχουν αποφασίσει οι οποίες αντιδράσεις στο πρόσωπο του Στέφανο Κασσελάκη να μετακινηθούν για αργότερα. Ετσι για την ώρα τα στελέχη αυτά συναντιούνται και συνομιλούν μεταξύ τους χαράσσοντας την τακτική της επόμενης μέρας, καθώς υποστηρίζουν ότι η περίοδος χάριτος γι’ αυτούς έχει τελειώσει…


Η πρόβλεψη Μαραντζίδη για Αλέξη

Συνεχίζω με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού έχω να σας πω ότι μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να παρουσίασε το λογότυπο του νέου του Ινστιτούτου και να προετοιμάζει την πρώτη του μεγάλη εκδήλωση, ωστόσο επιστροφή του στην πολιτική με ηγετική θέση δεν προβλέπεται. Ποιος το λέει αυτό; Ένα πρόσωπο-έκπληξη, ο Νίκος Μαραντζίδης.

Ο γνωστός καθηγητής πολιτικής επιστήμης είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2023. Σήμερα σε συζητήσεις του υποστηρίζει ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν συζητάει για επιστροφή του Τσίπρα σε ρόλο ηγέτη στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλο κόμμα. Τον έχρισε ουσιαστικά βετεράνο τον παλιό του φίλο ο κύριος καθηγητής...


Δεύτερη παραίτηση σε πέντε μήνες

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο... ένας δήμαρχος «έχασε» δύο στενούς του συνεργάτες σε μόλις πέντε μήνες θητείας. Συγκεκριμένα στον δήμο Νέας Ιωνίας, αποχώρησε για προσωπικούς λόγος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Αναλυτής. Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Μίλτου Καναβού, πάλι για προσωπικούς λόγους.

Παρόντα στελέχη της Νέας Αριστεράς

Πολιτικό χρώμα είχε το κοινό των αλληλέγγυων προσώπων στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου που βρέθηκε την Τρίτη στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου αναμένοντας την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο. Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν στελέχη της Νέας Αριστεράς μεταξύ των οποίων και ο Νάσος Ηλιόπουλος προκειμένου να στηρίξουν και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. Τελικά η απόφαση δεν εκδόθηκε προκαλώντας την αντίδραση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου η οποία φώναξε «μας κοροϊδεύετε δεν αντέχουμε άλλο». Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε πως η απόφαση δικαστών και ενόρκων θα εκδοθεί στις 10 Ιουλίου.

Απουσίασαν από τον αποχαιρετισμό του Τάσου Μπιρσίμ

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, όπως ο ίδιος επιθυμούsε τον σκηνοθέτη, Τάσο Μπιρσίμ που έφυγε λίγες ημέρες νωρίτερα σε ηλικία 83 ετών. Ωστόσο οι αρκετοί φίλοι και συνεργάτες του που έδωσαν το παρόν στην Ριτσώνα είδαν με μεγάλη πίκρα από την σύντομη τελετή να απουσιάζουν πρόσωπα, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ το οποίο με τόση αγάπη και πάθος βοήθησε ο Τάσος Μπιρσιμ. Ουδείς από την Χαριλάου Τρικούπη θεώρησε σκόπιμο να παραστεί για το ύστατο χαίρε σε έναν άνθρωπο που μεγαλούργησε τηλεοπτικά τόσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο όμως και για τους διαδόχους του και μάλιστα χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.

Άλλαξε γραμμή το υπουργείο Υγείας

Ήταν γνωστό ότι η ριζική αλλαγή στον τρόπο της εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, προκειμένου να εκλείψουν οι εικόνες ακραίου συνωστισμού των προσερχομένων ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), δεν ήταν στις απολύτως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Θα έπαιρνε μερικούς μήνες ακόμη για να αρχίσουν έστω οι πιλοτικές εφαρμογές ενός νέου συστήματος. Όλα αυτά άλλαξαν άρδην από την περασμένη Κυριακή των ευρωεκλογών. «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές όσο το δυνατόν πιο κοντά. Θα προσπαθήσουμε να τις εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα», μας λένε πλέον από το υπουργείο Υγείας και, ασφαλώς, δεν έχουν καθόλου άδικο.