Κυρίαρχο ζήτημα στις συζητήσεις που έπονται των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών είναι το timing που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με τις αποφάσεις να πηγαίνουν «από βδομάδα», όπως σημειώνει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, μετά και τα όσα ανέφερε σχετικά με το θέμα ο πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του στον Alpha.

Οι διαβουλεύσεις βέβαια έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με τη στήλη να επισημαίνει - επικαλούμενη πηγές της - πως ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε αλλαγές ουσίας, αλλά και συμβολισμού, στο κυβερνητικό σχήμα, με τα θέματα της ακρίβειας και της Δημόσιας Διοίκησης να είναι ψηλά στην ατζέντα. Άρα, οι υπουργοί των εν λόγω χαρτοφυλακίων (Κώστας Σκρέκας και Νίκη Κεραμέως) φαίνεται πως θα αλλάξουν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι μεταβολές στην κυβέρνηση θα σταματήσουν εκεί, καθώς οι... καμπάνες φαίνεται πως ηχούν και για άλλα τρία ονόματα: αυτά των Λευτέρη Αυγενάκη (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης), Δημήτρη Καιρίδη (υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Γιώργου Φλωρίδη.

Στο σημείο αυτό, φαίνεται πως θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές, μολονότι η στήλη τηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς το κατά πόσον θα είναι αυτές και αν πράγματι ο ανασχηματισμός θα είναι όντως σε τέτοιο βάθος, όσο φημολογείται.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth 

Ανασχηματισμός των δύο συμβολισμών

Από το βράδυ της Κυριακής είναι αλήθεια ότι το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις που γίνονται είναι πότε ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα τραβήξει από το συρτάρι του το χαρτί του ανασχηματισμού. Αν και όλοι προεξοφλούσαν ότι θα το έκανε σήμερα, το αργότερο αύριο, μετά την απάντηση που έδωσε μιλώντας στον Σρόιτερ, μάλλον πηγαίνει από βδομάδα. Φυσικά, δεν σας κρύβω ότι δεν θα περίμενα, ακόμη κι αν το είχε αποφασίσει, να το προαναγγείλει στον Alpha. Εκτός κι αν ήθελε να πρωτοτυπήσει και σε αυτό, δεδομένου ότι αρέσκεται στα πρωτότυπα και κυρίως τα εναλλακτικά, όπως, για παράδειγμα, ο νόμος για την ισότητα στον γάμο, που, όπως παραδέχτηκε (χλιαρά), μάλλον ήταν ένα από τα απειροελάχιστα λάθη που έχει κάνει ο αρχηγός Κυριάκος. Με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται από τη Δευτέρα σε μια ιδιότυπη διαβούλευση, αποφάσισα να σας δώσω δυο-τρεις πληροφορίες, απ’ αυτές που αλιεύω απ’ αυτήν τη δευτεροκλασάτη κυβερνητική πηγή. Έμαθα, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας, που θα είναι συμβατές με το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα επικεντρωθεί στο θέμα της ακρίβειας και της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε να αλλάζουν ο Κώστας Σκρέκας από το υπουργείο Ανάπτυξης και η Νίκη Κεραμέως από το Εσωτερικών.


Οι αλλαγές σε Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης

Πέραν των δύο συμβολικών αλλαγών σε Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ο πρόεδρος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Λευτέρη Αυγενάκη, από το Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δημήτρη Καιρίδη και από το Δικαιοσύνης του Γιώργου Φλωρίδη. Και κάπου εδώ αρχίζει και σχεδόν τελειώνει, αν κατάλαβα καλά, ο πολυσυζητημένος δομικός ανασχηματισμός. Πάντως, έχοντας παρακολουθήσει (γιατί με γοητεύει να τον παρακολουθώ) τον αρχηγό Κυριάκο, δεν σας κρύβω ότι ακόμη και σ’ αυτά που έμαθα (από τη γνωστή περιφερειακή πηγή) κρατώ μικρό καλάθι, αφού, αν κάτι μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία του συγκεκριμένου ηγέτη, είναι ότι οι ανασχηματισμοί και γενικώς οι αλλαγές δεν είναι στα ατού του χαρακτήρα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνουμε στον ανασχηματισμό που έκαναν χθες τα κανάλια!