Οι τρεις υφυπουργοί που "κόβει" το Μαξίμου

Όπως σας υποσχέθηκα χθες, σήμερα δεν θα τα πούμε για τους υφυπουργούς που θα μείνουν, αλλά για εκείνους οι οποίοι θα φύγουν. Μαθαίνω λοιπόν ότι το μάρμαρο για το φιάσκο με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πολύ πιθανό να πληρώσει ο μοναδικός που αφενός δεν φταίει σε τίποτα και αφετέρου έχει ανταποκριθεί πλήρως -κατά κοινή ομολογία- στα καθήκοντά του. Ο λόγος για τον υφυπουργό, αρμόδιο για τα έσοδα, Χάρη Θεοχάρη, τον οποίο ο «πρέπει να στρίψουμε στο κέντρο» και ο «παραμένουμε πρώτοι και με διαφορά» Άκης Σκέρτσος, αλλά και κάνα δυο άλλοι βλέπουν ως το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα.

*Διαβάστε εδώ: Οι 6 βουλευτές της ΝΔ που μπαίνουν στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό και το τηλεφώνημα Ανδρουλάκη σε Χαρίτση για το πρωτοσέλιδο της "Απογευματινής"

Παράγων αναχαίτισης αυτής της βγαλμένης από το κακό παρελθόν της παράταξης αδικίας θα μπορούσε να είναι το σενάριο μετακόμισης του Νίκου Παπαθανάση στο Μέγαρο Μαξίμου. Βλέπετε δυο αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο θα ήταν too much, αν και τίποτα δεν αποκλείεται.

Κατά τ’ άλλα, σε δύσκολη θέση βρίσκονται τόσο η υφυπουργός Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, όσο και η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα. Η μεν πρώτη πήρε πολύ χαμηλό βαθμό σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στα κυβερνητικά κλιμάκια που περιόδευσαν προεκλογικά ανά την ελληνική περιφέρεια, ενώ η δεύτερη είχε προκαλέσει προ πολλού τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού στρατηγείου σε ό,τι αφορά τη στάση της σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.


Η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου μετανόησε

Και μιας και σας είπα για τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, να σας μεταφέρω μία πληροφορία από έγκυρη πηγή: Η υφυπουργός Μεταφορών είχε πάρει πρόσφατα μια δύσκολη για την ίδια απόφαση, καθώς ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις πιέσεις της τοπικής εκκλησίας, με την οποία διατηρεί διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις. Ακολούθησαν κάποια μικροεπεισόδια -φραστικά πάντα- σε ιερούς ναούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και ένα που δεν μαθεύτηκε:

Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, ενώπιον μελών του κλήρου, μαθαίνουμε ότι δήλωσε μετανοημένη για την ψήφο της στο επίμαχο νομοσχέδιο...


Ο Μητσοτάκης έβαλε "πάγο"

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στον «πάγο» την πώληση περαιτέρω μεριδίων που διατηρεί το Δημόσιο σε δύο-τρεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Και μια «πίκρα», για να το πω κομψά, τη σκόρπισε σε κάποιους επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Να, ας πούμε, υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον να εξαγοραστεί η Helleniq Energy αν αποφασίζονταν να πουλήσουν ικανά ποσοστά ο Λάτσης και το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, θα μου φαινόταν παράδοξο να προχωρούσε τώρα σε πώληση των ποσοστών του το Δημόσιο σε μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας η οποία «τρέχει» μαζί με την ExxonMobil το μεγάλο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου νότια της Κρήτης και αλλού και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλής γεωπολιτικής έντασης στη γειτονιά μας.

Για τη ΔΕΗ, η οποία επίσης διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και γεωστρατηγικο ρόλο λόγω της ηγετικής θέσης της στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης, το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη ότι το κράτος δεν θα πέσει κάτω από το 34% ήταν επίσης σαφές προς πιθανούς ενδιαφερόμενους. Όσο για την Εθνική Τράπεζα, γενικώς υπήρχε μια πρεμούρα να βγει άμεσα προς πώληση το 18% που διατηρεί το ΤΧΣ. Αλλά ποιος ο λόγος να βιαστεί η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι θα εισπράξει περισσότερα στο μέλλον και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί ως βασικός μέτοχος να ασκήσει και κάποιες έμμεσες πιέσεις για εξορθολογισμό των χρεώσεων στον τραπεζικό κλάδο; Γενικώς αυτό που εισέπραξα ως μήνυμα από τον πρωθυπουργό ακούγοντάς τον στο Bloomberg είναι ότι το κράτος έχει λόγους να παραμείνει ως «εγγυήτρια» δύναμη σε τρεις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Μέχρι νεωτέρας.


Ο Κασσελάκης ετοιμάζει διαγραφές με αλλαγές στο πειθαρχικό

Σας πάω τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως μαθαίνω- οι αλλαγές στην πειθαρχική διαδικασία του κόμματος που ετοιμάζει να καταθέσει από το συνέδριο του Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν φέρει μεγάλη αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί βλέπουν πίσω από αυτή την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόθεσή του να στείλει σπίτι τους όσους διαφωνούν μαζί του. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι από τους πρώτους που θα δουν την πόρτα εξόδου είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ειδικά αν συνεχίζουν να κάνουν κριτική με την ίδια σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να περάσουν από το συνέδριο οι αλλαγές στη διαδικασία του πειθαρχικού.


Αδιάβαστος ο Στέφανος

Παραμένω στον κ. Κασσελάκη για να σας πω ότι στα Παραπολιτικά 90,1 και στους καλούς συναδέλφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη είπε μεταξύ άλλων ότι το επόμενο διάστημα θα εστιάσει στην Αθήνα, ώστε να φτιάξει κομματικούς πυρήνες, για να «γυρίσει» από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική αυτή περιφέρεια. Ωστόσο, μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλά… διαβασμένος, καθώς η Α’ Αθηνών ίσως είναι η μόνη εκλογική περιφέρεια που όχι μόνο τα ποσοστά της ΝΔ δεν άλλαξαν και πολύ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ραγδαία πτώση. Συγκεκριμένα η ΝΔ πήγε από το 36% στο 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 23,8% στο 16,9%.


Συναντήσεις Τσίπρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες μέρες στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της εκδήλωσης που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, με την οποία κάνει επίσημη πρεμιέρα το Ίδρυμά του. Ο Ανδρέας Μπούσιος, που είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, μαθαίνουμε ότι απαντά ασταμάτητα σε τηλεφωνήματα συναδέλφων του δημοσιογράφων για τους προσκεκλημένους και άλλες λεπτομέρειες. Ενδιαφέρον έχει ότι την είσοδο του γραφείου στην Αμαλίας περνάνε και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνους που ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά, γι’ αυτό και συζητεί μαζί τους. Στην Κουμουνδούρου τα μαθαίνουν όλα αυτά και έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά πλέον…


Ο Χριστοδουλάκης έφερε τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρειά του

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως συνεχίζει να δυσκολεύεται πολύ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Προφανώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αστικά κέντρα ψηφίζουν πάντα με βάση τη «μεγάλη πολιτική εικόνα». Και εκεί το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε. Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Αττικής, το ΠΑΣΟΚ ήρθε μέχρι και 5ο, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Μοναδική εξαίρεση στην αραχνιασμένη αυτή εικόνα αποτέλεσε η Ανατολική Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση. Μάλιστα, η άνοδος των ποσοστών του κόμματος εκεί ήταν μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη πανελλαδική. Φαίνεται πως αυτό σε μεγάλο βαθμό το πιστώνεται ο ίδιος ο βουλευτής Αν. Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος προεκλογικά ίδρωσε τη φανέλα όσο λίγοι. Μοιάζει να απέδωσε…


Η συνδικαλιστική λογική

Είναι να απορεί κανείς με τη λογική ορισμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υγειονομικών της χώρας μας. Για παράδειγμα, οι ισχυρισμοί του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, σύμφωνα με τους οποίους οι δύο παθολογικές κλινικές του ιδρύματος λειτουργούν με πληρότητα της τάξης του 100% και δεν μπορούν να δεχθούν την προσωρινή συλλειτουργία τους με την πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου, γιατί, λένε, τότε θα αναπτυχθούν ράντζα. Κι όμως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, από τις συνολικά 29 κλίνες της Α' παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων ήταν το περασμένο Σάββατο καλυμμένες οι 21, με την πληρότητα να φθάνει μόλις το 72,4%. Αντίστοιχα, στη Β' παθολογική κλινική ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έφτανε τους 18, με το σύνολο των κλινών να είναι 29, υπήρχε δηλαδή πληρότητα της τάξης μόλις του 62,07%. Το αποκορύφωμα: Ποιο είναι το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών της πνευμονολογικής κλινικής, οι οποίοι επιμερίστηκαν ήδη από χθες όλοι τους στις δύο παθολογικές κλινικές του ιδρύματος; Μόλις τρεις...


Μπάχαλο στο δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής

Τα «πυρά» δέχεται ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, για το ζήτημα της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην Πλατεία Αγ. Τριάδος και Ψαρών. Το τι έγινε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο περιγράφεται μόνο με μία λέξη… μπάχαλο. Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες είναι κατά της απόφασης, που ναι μεν είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της δημοτικής Αρχής, όμως ξανασυζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, σε ιδιαίτερα έντονο και πολεμικό κλίμα.