Από γκάφα σε γκάφα ο πρόεδρος Stefanos

∆εν ξέρω ποιο «τσακάλι» απ’ το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουµουνδούρου δίνει συµβουλές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φέρνει στα µέτρα του την ιστορία της δηµοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς, µπαίνοντας και ο ίδιος στο κάδρο της, µε κουτοπόνηρες συγκρίσεις και συναισθηµατικές εξάρσεις, αλλά καλό θα είναι αυτό το «κόλπο» να σταµατήσει, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί. Με τη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 FM και στους καλούς συναδέλφους, ∆. Τάκη και Χ. Κοραή, ο Κασσελάκης ακολούθησε αυτή την τακτική, αναφερόµενος στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Νίκο Μπελογιάννη.

Σε σχέση µε τον Παπανδρέου άφησε κάτι υπονοούµενα του τύπου πως και αυτός, όταν ήρθε από την Αµερική και έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη µάχη που έδωσε απέναντι στη Ν∆ δεν είχε πάρει καλό αποτέλεσµα. Λίγα λεπτά αργότερα, ερωτηθείς αν σκοπεύει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική εφηµερίδα της Αριστεράς, δηλαδή την «Αυγή», αφού έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, δηλώνοντας συγκινηµένος επειδή ένα τέτοιο ιστορικό έντυπο το κράτησε στα χέρια ο άνθρωπος µε το γαρίφαλο, ο Νίκος Μπελογιάννης, δεν αντελήφθη πως µε αυτό που είπε υπέπεσε σε µια τεράστια γκάφα. Γιατί ο Μπελογιάννης είχε «αποχαιρετήσει» τον µάταιο τούτο κόσµο πριν από την πρώτη έκδοση της «Αυγής» τον Αύγουστο του 1952. Το ακόµη πιο ωραίο ήταν ότι ο Κασσελάκης, πέραν του ότι θέλησε να δείξει πως -ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ- φέρει τεράστια ευθύνη να µην κλείσει η «Αυγή», επειδή υποτίθεται τη διάβαζε ο Μπελογιάννης, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πού ακριβώς είναι το µουσείο που έχει ιδρυθεί προς τιµήν του. «Κάπου στην Πελοπόννησο», είπε. ∆εν θυµόταν πως είναι στην Αµαλιάδα, η οποία όµως διοικητικά δεν ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά στη ∆υτική Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς… άντεξε

Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη στις κάλπες των ευρωεκλογών «δεν νίκησε, όμως άντεξε, γιατί είναι στη δεύτερη θέση και εξακολουθεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση». Αναφορικά με τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει στον προοδευτικό χώρο, η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης». «Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μάς δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό τον δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό», αναφέρει.

Πολλοί «αρχηγοί», λίγοι «στρατιώτες»

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι πως παράγει περισσότερους «αρχηγίσκους» απ’ όσους μπορεί να στηρίξει και να εμπιστευτεί η κοινωνική του βάση. Είναι ένα κόμμα που εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου «κυνηγάει» την ουρά του και όσο συρρικνώνεται βρίσκουν πεδίον δόξης λαμπρόν να παριστάνουν τους «παραγονταραίους» οι «μέτριοι» και οι «ασήμαντοι». Όλοι κοιτάνε πώς θα γίνουν «αρχηγοί» σε έναν χώρο που πνέει τα λοίσθια και κανένας τους δεν έχει την υπομονή έπειτα από μια αλλαγή ηγεσίας να «κάτσει στα αυγά του» και να δώσει τη μάχη για να πάει το κόμμα καλά, ακόμη και αν αυτός που βρίσκεται στο τιμόνι μπορεί και να κάνει λάθη. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς σε αυτή την «αυτοκαταστροφική» τακτική που ακολουθούν είναι πως δεν τους ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η πάρτη τους. Και μετά αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύεται τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη.

Εάν θέλει να κρατήσει όρθια τη ΝΔ στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης καλό θα είναι να μη ζητά την γνώμη του Α. Δοξιάδη για να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά να πάρει κανένα τηλέφωνο την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Ν. Κακλαμάνη, τον Ε. Μεϊμαράκη και άλλους κομματικούς.


Μπορεί να βάλει γκολ ο Τεμπονέρας;

Σαν αυγό θα τον καθαρίσει τον Διονύση Τεμπονέρα ο Στέφανος Κασσελάκης, εάν συνεχίσει να του πηγαίνει κόντρα. Και μπορεί να το κάνει, επειδή τον έχει ζυγίσει και δεν τον θεωρεί επικίνδυνο. Αλλά έναν ευθυνόφοβο «φωνακλά» που υποδύεται τον επιδραστικό παράγοντα και ο οποίος, όταν στριμωχτεί και ζοριστεί, αυτομάτως «μαζεύεται» σαν τα κουτάβια, όταν τα μαλώνουν τα αφεντικά τους. Αν ο Τεμπονέρας αυτό δεν το έχει αντιληφθεί, στο χέρι του είναι να αποδείξει πως είναι σε θέση να «παίξει μπάλα» και να βάλει γκολ στις ζυμώσεις της Κεντροαριστεράς. Εμείς απλώς του μεταφέρουμε πώς τον βλέπει ο Κασσελάκης, που δεν τον θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, μεταξύ άλλων, τον θεωρεί «θαυμαστή» και «κολλητό» της Έφης Αχτσιόγλου.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή