Ο Γκρίνμπεργκ είχε προτείνει να μην ασχολείται η ΝΔ με τον Κασσελάκη

Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο από τις εισηγήσεις του Αμερικανού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, η συνεργασία του οποίου με τη ΝΔ, ολοκληρώθηκε, όπως μας ενημέρωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Ο κ. Γκρίνμπεργκ, ήταν με σύμβαση η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη ΝΔ και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης, αλλά δεν μάθαμε αν η συνεργασία αυτή έληξε λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων που δεν ενθουσίασαν το Μαξίμου… Να σας πω, λοιόν, ότι Αμερικανός στρατηγικός αναλυτικής είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να τεθεί ως βασικό μήνυμα της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, καθώς δεν «περπατούσε». Γι’ αυτό και από τα μέσα Μαΐου αντικαταστάθηκε ουσιαστικά με το κεντρικό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας στην Ευρώπη. Βέβαια, ορισμένα από τα στελέχη της ΝΔ συνέχιζαν να υπερτονίζουν την σημασία της σταθερότητας της κυβέρνησης. Ο κ. Γκρίνμπεργκ επίσης φέρεται να είχε συμβουλεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ασχολείται στο δημόσιο λόγο του με τον Στέφανο Κασσελάκη και να εστιάζει στο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης. Ωστόσο, ούτε αυτό δεν τηρήθηκε με συνέπεια.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κασσελάκης τα έκανε "μούσκεμα" - Η αμήχανη στιγμή που ρίχνει ποτήρι με νερό στη Βουλή

Ο Σπηλιωτόπουλος έβλεπε την πτώση των πσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Και μιας και πιάσαμε τους συμβούλους των αρχηγών να σας μεταφέρω και σε ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, λοιπόν, ήταν από αυτούς που θεωρούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει το 20%. Η εκτίμηση αυτή δεν ήταν ωστόσο η τελική, αλλά περίπου έως τα τέλη του Μαίου. Το τελευταίο δεκαήμερο, λένε οι πληροφορίες, έβλεπε την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και την απέδωσε κυρίως σε δυο ζητήματα. Στην συζήτηση για το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη και στην υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής. Τα έλεγε, λοιπόν, ο Άρης, αλλά ποιος τον άκουγε…

Και αίτημα στην Συρεγγέλα να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Να σας πως ότι έμαθα πως δεν είναι ο Μάριος Σαλμάς και ο Νικήτας Κακλαμάνης τα μόνα στελέη της ΝΔ που ζήτσαν έκτακτη σύγκληση κομματικού οργάνου (της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκεκριμένα) για να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως μαθαίνουμε στα χέρια της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής Μαρίας Συρεγγέλα έφτασε και επιστολή μέλους της Π.Ε. που επίσης ζήτησε  να συνεδριάσει άμεσα το συγκεκριμένο όργανο «ώστε να γίνει μία εκτενέστερη συζήτηση  για το εκλογικό αποτέλεσμα για τη χάραξη της πορείας της παράταξης με νέα δεδομένα».

Ο Παππάς δεν «κατέβασε» τα μολύβια

Δεν κατέβασε λεπτό …τα μανίκια. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς ήταν ο πρώτος από την κυβέρνηση που κράτησε ψηλά τον νομοθετικό πήχη… αφού παρέμεινε στα υπουργικά έδρανα από τις 10 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα που ψηφίστηκε η κύρωση παραχώρηση του Λιμενα της Καβάλας. Μάλιστα έμαθα πως θετική εντύπωση έκανε προς το Μαξίμου η αναφορά του « το μήνυμα των πολιτών που επέλεξαν την αποχή έχει ληφθεί από την κυβέρνηση» τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που κάποιος δεν είδε τι έγινε αυτές τις ημέρες η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα με διαφορά».

Πέφτει στην «παγίδα» ο Κασσελάκης

Κάτι μου λέει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα πέσει στον λάκκο με τα φίδια που ο ίδιος άνοιξε με το αίτημα του να αξιολογηθεί και να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε αυτό που η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ το κοστολόγησαν σε 40 δισ. ευρώ. Το υποψιάζομαι γιατί ακούγοντας χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη μου πέρασε από το μυαλό ότι η Ν.Δ πάει να του στήσει παγίδα κανονική, διότι αν κατάλαβα καλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής ώστε να γίνει και η σχετική αξιολόγηση των προτάσεων για τις αυξήσεις των μισθών, τις δαπάνες στην Υγεία κλπ, αλλά και αναλυτική συζήτηση επί των αριθμών, των υπολογισμών κλπ. Κανονικό οικονομοτεχνικό «κοστούμι» ράβουν στον ΣΥΡΙΖΑ που τον έχουν μάθει από τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και… δημόσια διαπόμπευση αν τα νούμερα πράγματι βγαίνουν στα δυσθεώρητα επίπεδα που εκτιμουν στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης.

Ο Δούκας θέλει να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος

Ούτε εξάμηνο δεν έχει κλείσει στο τιμόνι του Δήμου της Αθήνας ο Χάρης Δούκας αλλά η αξιόπιστη πηγή μου στο δημαρχείο, με πληροφορεί ότι είναι έτοιμος να μπει στο χορό της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα συνεργάτες του στο ερώτημα πως μπορεί να έχει και τα δύο καρπούζια (του δήμου και της ηγεσίας) στη μια μασχάλη, απαντούν ότι έχει συμβεί ξανά και επικαλούνται ως παράδειγμα τον Φρανσουά Μιτεράν. Τώρα μη με ρωτήσετε τι σχέση έχει ο Δούκας με τον Μιτεράν, όση έχω εγώ με τον Michael Jordan. Κρατήστε πάντως ότι ένας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έθεσε θέμα ηγεσίας έχει αποφασίσει να στηρίξει Δούκα!

Απομένουν μόνο οι υπογραφές για τα απογευματινά ιατρεία

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, όλες οι αναγκαίες υπογραφές εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών της Κομισιόν έχουν τεθεί στο έγγραφο, με το οποίο εγκρίνεται το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, για τη διενέργεια 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στη χώρα μας. Εκείνο το οποίο απομένει και είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα είναι η τελική αποστολή της σχετικής έγκρισης για δημοσίευση.

Οι δήμαρχοι αγχώνονται για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Άμεσα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον πόροι ώστε κανένα παιδί που δικαιούται voucher να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά από τις 119.646 αιτήσεις έλαβαν voucher έλαβαν 56.815 παιδιά ενώ λόγω ανεπαρκούς  χρηματοδότησης έμειναν εκτός  62.831 παιδιά, εξ αυτών 6.702 παιδιά βρίσκονται κάτω του ορίου φτώχειας. Η ΚΕΔΕ ζητά να διασφαλιστεί το επιπλέον ποσό των 83.565.230 ευρώ ωστέ να καλυφθεί το σύνολο των 62.831 παιδιών.

Στα άκρα οι δικηγόροι για το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα

«Κλείνουν» οι δικηγόροι τα δικαστήρια τη Δευτέρα 17 Ιουνίου καθώς πραγματοποιούν καθολική αποχή από τα καθήκοντα τους και την ίδια ώρα καταθέτουν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Ταυτόχρονα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς. Η καθολική αποχή των δικηγόρων αφορά την εκδίκαση πάσης φύσεως υποθέσεων και κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια  ενώ άδειες θα χορηγούνται μόνο σε περίπτωση παραγραφών και λήξης των 18μήνων της προσωρινής κράτησης.