Ελιγµός α λα Φώφη από τον... Stefanos

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, εφόσον µια τέτοια εκλογική διαδικασία συµφωνηθεί και από τα άλλα κόµµατα του προοδευτικού χώρου να διεξαχθεί µε πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε από το βήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ο Στέφανος Κασσελάκης. «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήµατα της δηµοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σηµείο συναίνεσης, τότε το τελευταίο πράγµα που θα ήταν εµπόδιο θα ήταν η δική µου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυµένο κόµµα, από τον µεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε, µε ταπεινοφροσύνη και αίσθηµα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο συγκεκριµένος ελιγµός του Κασσελάκη προσιδιάζει σε αυτό που είχε κάνει το 2017 η αείµνηστη Φώφη Γεννηµατά, όταν κάλεσε όλα τα κόµµατα και τις πολιτικές κινήσεις του προοδευτικού χώρου να συµµετάσχουν σε µια ανοιχτή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Αν θυµάστε, σε εκείνες τις εσωκοµµατικές εκλογές, την ηγεσία της Κεντροαριστεράς διεκδίκησαν -εκτός από τη Φώφη Γεννηµατά- ο πρόεδρος του Ποταµιού, Στ. Θεοδωράκης, ο πρώην δήµαρχος Αθήνας Γ. Καµίνης, υποστηριζόµενος από τη ∆ΗΜΑΡ, καθώς και άλλα έξι πρόσωπα. Η Γεννηµατά τούς κέρδισε τότε, φέρνοντάς τους στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ να δοκιµάσουν την τύχη τους. Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει και ο Κασσελάκης.


Ποιος Οδυσσέας;

Την ώρα που ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν αναγνωρίζει πια τις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη και θέτει θέμα αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στρέφει την προσοχή του σε πιο σοβαρές συζητήσεις με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και αξίας. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Stefan Löfven, στο πλαίσιο της διαβούλευσής του με τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων ενόψει της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιλογή της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας. Μάλιστα οι κύριοι Ανδρουλάκης και Löfven θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 18 Ιουνίου.

Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η απήχηση του Χάρη Καστανίδη στην ελληνική κοινωνία και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά σε κάθε περίπτωση του αναγνωρίζω ότι διαθέτει χιούμορ και είναι ατακαδόρος. Θέλοντας να καταδείξει πως η Κεντροαριστερά δεν έχει μέλλον με Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε με ειρωνικό ύφος: «Ο άλλος Ψηλορείτης» της πολιτικής.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και θα ζητήσει εκλογές

Μετά τον ανένδοτο αγώνα που κήρυξε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψιάζομαι πως θα ακολουθήσει και το αίτημά του για προκήρυξη εθνικών εκλογών, με το σκεπτικό πως η σημερινή κυβέρνηση έχει απολέσει την «κοινωνική δεδηλωμένη», γιατί οι κάλπες των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν μια ιδιότυπη δυσαρμονία ανάμεσα στην εκλογική απήχηση της ΝΔ και στη βούληση των πολιτών. Εμμέσως πλην σαφώς, το «επιχείρημα» αυτό το «πέταξε» στην ομιλία που εκφώνησε ο Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προφανώς «συμβουλευτεί» τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στο κομματικό ραδιόφωνο της Κουμουνδούρου, όπου -μεταξύ άλλων- δήλωνε: «Μεγάλη ηττημένη των ευρωεκλογών είναι η ΝΔ, συγκέντρωσε σε απόλυτο αριθμό ψήφων τους λιγότερους ψήφους από ποτέ σε οποιαδήποτε εκλογική μάχη στα 50 χρόνια της πολιτικής της ιστορίας, ενώ η δύναμή της είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον πήχυ του 33% (επίδοση των προηγούμενων ευρωεκλογών) που έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν δούμε ότι συγκέντρωσε 28%, μια πανωλεθρία, από το 40% των πολιτών που πήγε να ψηφίσει, μιλάμε για 12% του πραγματικού εκλογικού σώματος... με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτική νομιμοποίηση».


Ο παλιός ξέρει πολλά

Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, για να στείλει μήνυμα εναντίον εκείνων που βιάστηκαν να στήσουν στον τοίχο τον Ν. Ανδρουλάκη και να του χρεώσουν ευθύνες, επειδή το κόμμα δεν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Σε πρώτη φάση, ο Απ. Κακλαμάνης επιδιώκει με επιχειρήματα να τους κάνει «λιανά» το εκλογικό αποτέλεσμα, για να τους αποδείξει πως η φασαρία που έχουν κάνει είναι αδικαιολόγητη. Αλλά επειδή είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική και ξέρει τι ρόλο παίζει ο καθένας -εάν χρειαστεί-, θα επανέλθει, θέτοντάς τους άλλου τύπου ερωτήματα με αιχμές περί εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων συμφερόντων…!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/06/2024