Προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ σε σχέση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το κατά πόσον μπορεί να συνεχίσει στο αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήλη Big Mouth του Powergame.gr να επισημαίνει πως δεν είναι λίγοι όσοι της χρεώνουν την εκτίναξη της ακροδεξιάς, που φαίνεται πως «τράφηκε» συνεπεία των πολιτικών που ήθελε να εφαρμόσει ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον, την έμφαση στη χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας κλπ.

Για αυτό, φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν να αποδοθεί σε κάποιον με πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, με τους υποψήφιους που βολιδοσκοπούνται να είναι τρεις, όπως σημειώνει η στήλη: ο λόγος για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και για τους ομολόγους του από την Πολωνία και την Κροατία, Ντόναλντ Τουσκ και Αντρέι Πλένκοβιτς, αντίστοιχα.

Εφόσον προκριθεί μια τέτοια λύση, ο Τουσκ απομακρύνεται ως περίπτωση, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Κομισιόν στο παρελθόν, οπότε μένουν οι Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς, με το φαβορί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αν οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιωθούν, ένα μοιάζει δεδομένο: πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα νιώσουν πολύ άσχημα» αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πει όχι στην προοπτική ανάδειξής του στην προεδρία της Επιτροπής, επικαλούμενος και πάλι το κλασικό «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», που είχε πει και μερικούς μήνες πριν, πριν ακόμα αρχίσει να διαδίδεται ιδιαίτερα το εν λόγω σενάριο.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

Το υπαρκτό σενάριο για Κυριάκο, Τουσκ και Πλένκοβιτς
– Αν και είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα ρίξει χυλόπιτα σε όποιον τολμήσει να τον… πάρει από την Ελλάδα (μετά το «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», θυμήθηκα τους στίχους του άλλου τραγουδιού: «Όποιος τολμήσει να σε πάρει από μένα πρέπει καλά να το σκεφτεί»), οφείλω να σας μεταφέρω κάτι φρέσκιες πληροφορίες. Στα υψηλά κλιμάκια της Ευρώπης όντως υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κι όταν λέω έντονος, το εννοώ και με το παραπάνω, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που της χρεώνουν την εκτίναξη της ακροδεξιάς, εξαιτίας των πολιτικών για τα ηλεκτρικά, τα πράσινα και τα γκρι άλογα. Στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού, έχει πέσει η ιδέα για έναν πιο πολιτικό πρόεδρο της Κομισιόν. Κάπως έτσι προέκυψε και πάλι ο Μητσοτάκης, με τους Τουσκ και τον Κροάτη Πλένκοβιτς να βολιδοσκοπούνται επίσης. Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον προκριθεί μια τέτοια λύση, ο Τουσκ βγαίνει εκτός παιχνιδιού γιατί έχει διατελέσει πρόεδρος της Κομισιόν και μένουν ο Έλληνας και ο Κροάτης πρωθυπουργός. Σε μια τέτοια εξέλιξη, είναι περιττό να σας πω ποιος είναι το φαβορί. Και αντιλαμβάνεστε πόσο άσχημα θα νιώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν θα ακούσουν τον Μητσοτάκη να ερμηνεύει Βασίλη Καρρά και να τους λέει «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».