Τροποποιήσεις στον νόμο Κεραμέως από Λιβάνιο
-Από μια καλή κυβερνητική πηγή πληροφορούμαι ότι δεν αποκλείεται κατά το αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξουν κάτι καλοκαιρινά μερεμέτια στον νόμο που είχε ψηφίσει (προσφάτως) η τέως υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με τον τρόπο επιλογής των προέδρων, των διοικητών Οργανισμών και όλων όσων καλούνται να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο, εξαιρουμένων των υπουργών που τους επιλέγει ακόμη ο πρωθυπουργός. Ο νέος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, που θεωρείται από τους πιο ικανούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά, έχοντας φυσικά την άνωθεν εντολή, να προχωρήσει σε κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις του νόμου της υπουργού Νίκης. Άλλωστε ουδείς παραβλέπει ότι αυτό (δηλαδή οι αλλαγές) αποτελούν κυρίαρχο αίτημα όλων (σχεδόν) των υπουργών. Γι’ αυτό λοιπόν προβλέπω άμεσα τα μερεμέτια του Λιβανίου.


Η «σπασμένη» θητεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Politico, το οποίο επικαλούνταν κάτι ωραία που λέει ο Σαρλ Μισέλ, σχετικά με την προοπτική της ανάληψης ευρωπαϊκού ρόλου από τον πρόεδρο Μητσοτάκη, έμαθα τα εξής. Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν γίνει μετά των κεντροδεξιών και των σοσιαλιστών, η πενταετής θητεία του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι «σπασμένη» στα δύο. Τα πρώτα δυόμιση χρόνια θα τα «τρέξουν» οι σοσιαλιστές και τα αλλά δυόμιση οι κεντροδεξιοί. Και μιλάμε για τη θέση που κατέχει σήμερα ο Μισέλ. Θα μου πείτε και γιατί μας το γράφεις; Όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, άλλωστε για όσους αρέσκονται στις πονηράδες, ο πρόεδρος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανταποκριθεί σε καμία τέτοια πρόταση, ούτε τώρα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ!!!


Το αρχηγικό σύνδρομο των δημάρχων
-Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν σας κρύβω ότι το μυαλό μου επέστρεψε στο παρελθόν. Σε εκείνο που Μπέης, Αβραμόπουλος, Ντόρα και Καμίνης, όντας δήμαρχοι της Αθήνας, άρχισαν να σκέφτονται να γίνουν αρχηγοί στα κόμματά τους. Νομίζω ότι είναι περιττό να σας πω ότι και οι τέσσερις τελικώς έκαναν μια τρύπα στο νερό. Το επισημαίνω αυτό αντιλαμβανόμενος ότι ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας, έχει προσβληθεί από τον παραδοσιακό ιό των ομολόγων του και ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό το Σαββατοκύριακο είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με δημοτικούς συμβούλους και άλλους παράγοντες της πιάτσας. Ό,τι έκαναν δηλαδή και οι προκάτοχοί του και στο τέλος «έγλειψαν» τον πάτο.

Ο στρατηγός Πρωτόπαπας
-Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Ο πρόεδρος Ανδρουλάκης πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είχε αφήσει δημοσιογράφο για δημοσιογράφο, που να μην τον πάρει τηλέφωνο, ζητώντας του να γράψει ένα καλό σχόλιο για τον «άγνωστο» μέχρι τότε εκλεκτό του Δούκα, που του έδινε το χρίσμα του υποψηφίου για την Αθήνα. Στη συνέχεια έκανε και κάτι άλλο. Μετά την αναπάντεχη εκλογή του, τότε που κοιμήθηκαν οι δεξιοί και το επιτελείο του Μπακογιάννη, για να τον βοηθήσει στο έργο του, έστειλε να τον συνδράμει τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που τον είχε στη Χαριλάου Τρικούπη. Και τώρα ο Πρωτόπαπας εμφανίζεται θιασώτης της υποψηφιότητας του Δούκα για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Για να ακριβολογώ είναι ο άνθρωπος που κινεί σχεδόν όλα τα νήματα στο παρασκήνιο για λογαριασμό του δημάρχου Δούκα. Σκεφτόμουν όμως, πόσο φρόνιμο είναι για έναν φιλόδοξο πολιτικό να έχει δίπλα του, έναν τύπο που ανήκει στο χθες και ζει με τις αναμνήσεις του. Κάτι τέτοια βλέπει ο Λαλιώτης και θα αρχίσει να ελπίζει ότι μαζί με τον Λιάνη και τον Δημήτρη τον Παπακωνσταντίνου θα μπορέσουν να κατακτήσουν την Τριπολιτσά του ΠΑΣΟΚ.


! Επίσης ποιος εγκέφαλος εισηγήθηκε στον Δούκα, ότι η κεντροδεξιά Καθημερινή, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να ξεδιπλώσει τους προβληματισμός και μετέπειτα τα σχέδιά του για το μέλλον της κεντροαριστεράς; Είναι σαν να πάει στην Εφημερίδα Συντακτών ο Μητσοτάκης να μιλήσει για το πώς οραματίζεται το μέλλον της κεντροδεξιάς.

Ο Ανδρουλάκης θα αποφύγει τις εκλογές
-Από αίσθηση και από κάτι ψιλά που έχω μαζέψει σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορώ να σας πω ότι προβλέπω εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, να δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Η ίδια αίσθηση με κάνει να πιστεύω ότι μπλοφάρει με τα όσα λέει κι ότι στο τέλος θα πάει στα όργανα, τα οποία και θα αποφασίσουν για τα περισσότερα, ακόμη και για το γεγονός ότι δεν θα προσφύγει στην κομματική ετυμηγορία.


Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος του ΠΑΣΟΚ
-Μιας και ασχολήθηκα με τα του ΠΑΣΟΚ να σας πω ότι από έναν τύπο που διατείνεται ότι συνομιλεί με τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, πληροφορήθηκα ότι τελεί υπό παραίτηση ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Για να ακριβολογώ μου είπε (ο συνομιλητής του προέδρου Νίκου) ότι έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του κι ότι εκείνο που μένει είναι απλώς να δημοσιοποιηθεί. Απολύτως λογική εξέλιξη αφού ο Σπυρόπουλος εδώ που τα λέμε όφειλε να είχε παραιτηθεί από την ημέρα που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής. Για τους δικούς του λόγους δεν το έκανε με αποτέλεσμα στο πρόσωπό του, να καταγράψει μια σχετικά (συμπαθητική) ήττα και ο αρχηγός του κόμματος. Γιατί όταν κατεβαίνει υποψήφιος ο εν ενέργεια γραμματέας και δεν καταφέρνει να εκλεγεί, ένα κομμάτι της αποτυχίας το χρεώνεται ο φορέας, δεδομένου ότι αυτός που έχασε είναι το δεύτερο όνομα στη μαρκίζα.

Το καρφί του Στέφανου για τα αγγλικά του Αλέξη
-Στον λαιμό του έχει κάτσει του Στέφανου το… ποδαρικό στο νέο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Παρά τις δημόσιες φιλοφρονήσεις, ο νυν πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τον πρώην σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία κινήσεων. Εκτός όμως από την πολιτική κόντρα, ο Stefanos φρόντισε, σε συνομιλητές του, να ρίξει το δηλητήριό του για τον Αλέξη, λέγοντας πως τα αγγλικά του είναι χάλια και πως δεν πάει έτσι πουθενά στο εξωτερικό. Επίσης στους ίδιους συνομιλητές είπε πως από άποψη διεθνών επαφών ο ίδιος με το ίδρυμα που θα φτιάξει λίαν προσεχώς θα βρίσκεται πολύ μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαφές στις ΗΠΑ, όσο και αν ο τελευταίος προσπαθήσει να εμφανιστεί «πολίτης του κόσμου». Όλα αυτά την ώρα που ο Τσίπρας στο intsipras.gr έκανε αναφορές για την έφοδο της ακροδεξιάς, λίγα 24ωρα αφού ο Στέφανος προανάγγειλε την συγκρότηση ιδρύματος ενάντια στην… ακροδεξιά. Ο πόλεμος μεταξύ τους άρχισε-και δεν είναι υπόγειος…

Τα χαμηλά ποσοστά σε Ηράκλειο και Πειραιά
-Εκνευρισμό στον πρόεδρο Μητσοτάκη προκάλεσαν τα χαμηλά ποσοστά που απέσπασε η ΝΔ σε δυο εκλογικές περιφέρειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές, συγκρινόμενα με τα ποσοστά (πάντα) των επίσης πρόσφατων βουλευτικών. Αναφέρομαι στο Ηράκλειο και την Α’ Πειραιά. Παρά το γεγονός ότι οι δυο περιοχές είχαν τεράστια κυβερνητική εκπροσώπηση, όχι μόνο δεν διατήρησαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα την εκλογική επιρροή της ΝΔ, αλλά απεναντίας το κυβερνών κόμμα, σχεδόν καταβαραθρώθηκε στις δυο αυτές περιφέρειες. Αυτό είχε ως συνέπεια (όχι μόνο αυτό) να δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση οι Αυγενάκης και Σενετάκης από το Ηράκλειο και η Δόμνα Μιχαηλίδου από τον Πειραιά. Ενώ δεν εισήλθε στην κυβέρνηση ο Κώστας Κατσαφάδος, που σύμφωνα με τα όσα έφταναν στ΄ αυτιά μου, είχε λάβει σχετική υπόσχεση από τον πρωθυπουργό.

Το λάθος της Παρασκευής του Αυγενάκη
-«Σήμερα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος. Θέλω να εκφράσω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ! Κλήθηκα με τους συνεργάτες μου να διαχειριστούμε προκλήσεις αλλά και ζητήματα που φάνταζαν δυσεπίλυτα. Χάρη στην εργατικότητα όλων, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση καταφέραμε να κάνουμε πολλές υπερβάσεις! Από σήμερα εγκαινιάζεται ένα νέο κεφάλαιο. Το επόμενο διάστημα που ακολουθεί είναι κρίσιμο, με πολλά πιεστικά ζητήματα. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και προσωπικά στον καλό φίλο και συνάδελφο Κώστα Τσιάρα που με διαδέχεται!». Τα ως άνω ανέφερε σε ανάρτησή του την Παρασκευή, ο τέως (πλέον υπουργος) Λευτέρης Αυγενάκης. Υποθέτω ότι δεν βρίσκετε κάτι περίεργο. Ωστόσο υπάρχει και μάλιστα επισημάνθηκε δεόντως και στον πρωθυπουργό. Ο Νεοδημοκράτης βουλευτής, που έγινε ουσιαστικά Νο2 επί αρχηγίας Μητσοτάκη και ακολούθως είχε αδιάλειπτη παρουσία στην κυβέρνηση, έκρινε σκόπιμο να μην αφιερώσει ούτε μια ευχαριστήρια λέξη προς τον πρωθυπουργό. Προφανώς ενοχλημένος από την απόφαση του αρχηγού Κυριάκου να του δείξει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Γνωρίζοντας τον άνδρα (και αναφέρομαι στον πρωθυπουργό) έχω την αίσθηση ότι η επιλογή που έκανε ο Αυγενάκης δεν ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη.

Ο Μηταράκης και η «φωτογραφία» Σαμαρά
-Άκουσα τον αξιολάτρευτο πολιτικά πάντα, Νότη Μηταράκη, που μέχρι και την Παρασκευή τα ξημερώματα (ως γνωστόν κοιμάται νωρίς και ξυπνάει ακόμη πιο νωρίς το πρωί) περίμενε πώς και πώς την επιστροφή του στην κυβέρνηση, με κάτι σαν άτι που ονειρεύονταν στην Αστυνομία, να ανοίγει θέμα προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι αναφέρομαι στον ίδιο Νότη (άλλωστε έναν τον έχουμε) που και εσείς υποθέτω πως έχετε λατρέψει. Είπε λοιπόν ο πρώην υπουργός ότι η ΝΔ διαθέτει πολλά στελέχη που θα μπορούσε ένα εξ αυτών (όχι όλοι μαζί) να διαδεχτούν την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στον προεδρικό θώκο. Είμαι σίγουρος ότι αν ο Νότης, είχε γίνει υπουργός την Παρασκευή ότι το τελευταίο που θα τον απασχολούσε το πρωί του Σαββάτου, είναι ποιον θα προτείνει ο Μητσοτάκης για πρόεδρο. Επί τη ευκαιρία και με δεδομένο (πλέον) ότι ο Νότης παραμένει απλός βουλευτής Χίου, θυμήθηκα με αφορμή τα όσα υποστήριξε και τη στενή σχέση που διατηρεί διαχρονικά και σταθερά με τον πρόεδρο της καρδιάς μας, Αντώνη Σαμαρά. Παρόλα αυτά είμαι σίγουρος ότι ο Μεσσήνιος δεν επικοινώνησε με τον Νότη, όπως έκανε με κάτι άλλους, που περίμεναν να υπουργοποιηθούν και δεν υπουργοποιήθηκαν. Όπως δεν πιστεύω ότι ο Νότης, όταν έλεγε ότι η παράταξη διαθέτει πολλούς και ικανούς για να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας, δεν είχε στο μυαλό του τον πρόεδρο Αντώνη. Σε κάθε περίπτωση εσείς κρατήστε ότι μετά τον ανασχηματισμό άνοιξε η κουβέντα για την προεδρική εκλογή και δη από έναν βουλευτή (έστω και πικραμένο, όχι τον Παναγιώτη) που ανήκει στη σαμαρική (εσωκομματικά) πτέρυγα.

Καταψηφίζουν τη Σακελλαρόπουλου
-Δεν σας κρύβω ότι η πρωινή αναφορά του Νότη, με έβαλε σε σκέψεις. Άρχισα λοιπόν να τηλεφωνώ σε κάτι φίλους που έχω και στο ευρύτερο περιβάλλον Σαμαρά. Από αυτούς του φίλους κατάλαβα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Αντώνης, δεν υπάρχει μία (μα ούτε μια), πιθανότητα στο δισεκατομμύριο, να ψηφίσει τη σημερινή Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου εφόσον ο πρόεδρος Κυριάκος, αποφασίσει να την ξαναπροτείνει. Μάλιστα, θυμίζει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός με την ιδιότητα του βουλευτή της ΝΔ, δεν είχε ψηφίσει την προτεινόμενη από τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Όμως αν κατάλαβα καλά από τον φίλο μου τον σαμαρικό, εκτός από τον ίδιο τον Μεσσήνιο πολιτικό, υπάρχουν και καμία 25αριά μέχρι στιγμής Νεοδημοκράτες βουλευτές που στις κατ΄ ίδιαν συζητήσεις τους, ξεκαθαρίζουν (προκαταβολικά) ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη Σακελλαρόπουλου.

Η υποψηφιότητα Τασούλα, ο Πικραμένος και η επιθυμία Παπαχελά
Με δεδομένο ότι προς τα τέλη του χρόνου ο πρόεδρος Μητσοτάκης, θα πρέπει να λύσει και τον συγκεκριμένο γρίφο, είναι λογικό να έχει ξεκινήσει σιγά, σιγά η συγκεκριμένη συζήτηση. Άλλωστε εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο πρόεδρος Σαμαράς, αλλά και κάτι σκληροί καραμανλικοί, αντιμετωπίζουν την προεδρική εκλογή ως χρυσή ευκαιρία για να ζορίσουν (εσωκομματικά) τον πρωθυπουργό. Ωστόσο έχω την αίσθηση ότι εν προκειμένω λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην περίπτωση μας, είναι ο αρχηγός Κυριάκος. Το επισημαίνω αυτό, γιατί θεωρώ ότι μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, περιορίζονται οι πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία της σημερινής προέδρου. Απεναντίας, πολλαπλασιάζονται τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται κάτι πιο μετριοπαθές δεξιό. Στο πλαίσιο αυτής της κουβέντας κυκλοφορούν δυο ονοματεπώνυμα. Του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου. Το κοινό χαρακτηριστικό των δυο είναι η διαχρονική σχέση που διατηρούν με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Βλέπετε ο Τασούλας προέρχεται από την ίδια πολιτική μήτρα των αβερωφικών, από την οποία έχει προέλθει και ο πρώην αρχηγός της ΝΔ. Σε σχέση τώρα με τη φημολογούμενη δεύτερη σκέψη που αφορά τον Πικραμένο, να σας επισημάνω για όση αξία έχει, την διαχρονική φιλία που τον συνδέει με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Κι όταν αναφέρομαι σε φιλία, δεν μιλάω για κάτι τυπικό, αλλά για κάτι original με γερές ρίζες και κυρίως με αντοχή στον χρόνο. Επίσης να επισημάνω ότι ο Πικραμένος έχει εξαιρετική σχέση και με τον υπουργό Επικράτειας Άκη Σκέρτσο.

Η συνάντηση του Alfiere
-Στο Alfiere της Σέκερη στο Κολωνάκι εντόπισε άνθρωπος της στήλης τον εκδότη του καλού site iefimerida Χρήστο Ράπτη, να συζητά με δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Δεν θα μείνω στο γεγονός της συνύπαρξης των δυο βουλευτών που μέχρι πρότινος δεν θα έλεγα ότι είχαν τις καλύτερες σχέσεις, όσο στο άλλο κορυφαίο γεγονός, ότι ο σοφός Ράπτης, φαινόταν να κάνει σοβαρή κουβέντα με τους συγκεκριμένους (δυο) Πασόκους. Η αλήθεια είναι, όπως μου μετέφερε ο πληροφοριοδότης μου, ότι στο μισάωρο ο γνωστός δημοσιογράφος άρχισε να χασμουριέται και προφανώς δεν ήταν ματιασμένος, αφού όντας κάτοικος της Τήνου, τον συνοδεύει σταθερά η ευλογία της Μεγαλόχαρης. Το επικρατέστερο που προκάλεσε το χασμουρητό του Ράπτη, είναι τα όσα άκουγε από τον Οδυσσέα και τη Νάντια, που ως γνωστόν κινούνται πέριξ του δημάρχου Δούκα.

Έχει νεύρα ο Κυριακού του ΑΝΤ1
-Από μια σχετικώς καλή πηγή (από αυτές που αναβλύζουν αξιοπιστία) πληροφορούμαι ότι εσχάτως ο Θοδωρής Κυριακού του ΑΝΤ1 έχει νεύρα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι πολλά (τα νεύρα πάντα). Οι ίδιοι μάλιστα διαδίδουν ότι εκτός από το Μαξίμου το αφεντικό του ΑΝΤ1, δείχνει σαν να έχει κάτι κακό και με κάτι τραπεζίτες και δη κεντρικούς. Ωστόσο δεν κατάφερα να μάθω περισσότερα γι’ αυτό θα μείνω στο γεγονός ότι έχει νεύρα.

Θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία
-Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, επηρεάζει (λέει) τις ορέξεις των Τούρκων. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ένα ιδιαιτέρως θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία και αν καταλαβαίνω καλά, δεν εστιάζουν στις αυξημένες θερμοκρασίες του υδραργύρου.

Μεγάλο κάζο για τη Vivartia
Πάνω από 45 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του Δημοσίου (με την ευρύτερη έννοια) προς το σχήμα που μετέχει η εταιρεία Vivartia και το οποίο σχήμα, δραστηριοποιείται στα συσσίτια των μεταναστών. Και ενώ ο Θανάσης Παπανικολάου διαφήμιζε προς τους εμπλεκόμενους τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με το Μαξίμου, από τον Οκτώβριο οι συμμετέχουσες εταιρείες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Προφανώς και ο έξυπνος Αλέξανδρος Φωτακίδης, έχει κατανοήσει ότι ο Θανασάκης (όχι του Αρκά) έχει κάνει απίστευτες γκάφες. Γι’ αυτό και σιγά σιγά έχω την αίσθηση ότι προσπαθεί να τον ωθήσει προς την έξοδο.

Πωλείται μεγάλο site
-Κινητικότητα και δη μεγάλη καταγράφω στον χώρο των media. Εκτός από ένα κανάλι και ένα ραδιόφωνο, εσχάτως φτάνει στ΄ αυτιά μου ότι πωλείται και ένα μεγάλο (σχετικώς) site, εναλλακτικού χαρακτήρα. Για την ακρίβεια ο ιδιοκτήτης του μέσου, έχει βγει στην αγορά και ψάχνει κάνα δυο εκατομμύρια σε ευρώ.

Η βάπτιση της Αλεξάνδρας της Κύρας και του Χρήστου
-Πάντως δεν ήταν ο μόνος χώρος που ο Ράπτης, έπεσε πάνω σε πληροφοριοδότη μου, αφού το απόγευμα του Σαββάτου, ένας άλλος (πληροφοριοδότης) τον εντόπισε στο προαύλιο του ναού που τελέστηκαν τα βαφτίσια της θυγατέρας του Χρήστου Ζωγράφου και της Κύρας Κάπη, να συζητά με τον υπουργό Άδωνι και τον επικοινωνιολόγο Θωμά Βαρβιτσιώτη. Αν κρίνω από το βλέμμα του τελευταίου προς τον συναγωνιστή Ράπτη, κάτι θεάρεστο ανέλυε στους δυο ο εκδότης του iefimerida. Αφήνω τα θεοσεβούμενα του Χρήστου και την εικόνα του αποσβολωμένου Θωμά, για να σας γράψω δυο τρεις κουβέντες για το γεγονός που προκάλεσε τη συνεύρεση των τριών της φωτογραφίας. Τη βάπτιση της νεοφώτιστης Αλεξάνδρας, της θυγατέρας των δυο αγαπημένων (και εξαιρετικών παιδιών) συνεργατών του προέδρου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ο άνθρωπός μου, διέκρινε τον ξάδερφο της Κύρας, Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ παρούσες ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από κει και πέρα εντόπισα τους υπουργούς Σκέρτσο, Κεραμέως, Ζαχαράκη, Μυλωνάκη, Μαρινάκη, Κοντογεώργη, Λυτρίβη τον Κώστα Μπακογιάννη με τη σύζυγο του Σια Κοσιώνη, τον Θανάση Νέζη, τον Γιάννη Σμυρλή, τον Στέλιο Κονταδάκη, τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, τον Νίκο Ρωμανό, τον Γιώργο Ευθυμίου, τον Έρικ Παρκς, τον Χάρη Χατζηχαραλάμπους, την ευρωβουλευτίνα Ελεονώρα Μελέτη, τη γραμματέα του πρωθυπουργού Ιουλία Ζαχαράκη. Επίσης ανάμεσα στους προσκεκλημένους ο πληροφοριοδότης μου διέκρινε τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη, τον δημοσιογράφο Γιάννη Τρουπή και τον γενικό γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο. Στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η δεξίωση, για κάνα μισάωρο, οι καλεσμένοι απόλαυσαν live τον Πασχάλη. Νονοί της Αλεξάνδρας ήταν η Μαρίλια Πευκιανάκη και ο Δημήτρης Παπαμήτσος φωτογράφος του Μητσοτάκη. Αν και αποφεύγω τις ευχές, θα κάνω μια εξαίρεση και θα ευχηθώ στη νεοφώτιστη να μοιάσει στους γονείς της.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Χρήστο Ράπτη και τον Θωμά Βαρβιτσιώτη στα βαφτίσια της κόρης της Κύρας Κάπη και του Χρήστου Ζωγράφου
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Χρήστο Ράπτη και τον Θωμά Βαρβιτσιώτη στα βαφτίσια της κόρης της Κύρας Κάπη και του Χρήστου Ζωγράφου
Πλησιάζει η ώρα των μερισμάτων
-Πλησιάζει η ώρα των μερισμάτων από τις τράπεζες. Στις 28 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, οι μέτοχοι θα ακούσουν ότι το μέρισμα θα καταβληθεί στις 16 Ιουλίου, με τους δικαιούχους να ορίζονται στις 11 Ιουλίου, αφού την προηγουμένη θα είναι η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος. Στις 23 Ιουλίου θα ακολουθήσει η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank . Η αποκοπή του δικαιώματος λήψης μερίσματος ορίστηκε για τις 25 Ιουλίου, 26 Ιουλίου θα οριστούν οι δικαιούχοι στη λήψη μερίσματος, ενώ την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα αρχίσει η καταβολή. Στις 31 Ιουλίου, τόσο η Eurobank, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2024.

Θα ιδρώσουν τη φανέλα
-Τριήμερη περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, πληροφορούμαι ότι ξεκινάει σήμερα η Διοίκηση της Eurobank, με επικεφαλής τον CEO Φωκίωνα Καραβία και τους τρεις Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, Σταύρο Ιωάννου, Κώστα Βασιλείου και Ιάκωβο Γιαννακλή. Η Διοίκηση θα ιδρώσει τη φανέλα (κυριολεκτικά γιατί στην περιοχή αναμένονται σχεδόν σαραντάρια από θερμοκρασία), συναντώντας φορείς της Θεσσαλίας, πελάτες και προσωπικό στα καταστήματα και τα business centers της Eurobank. Σήμερα, μαθαίνω, ο Φωκίων Καραβίας θα εγκαινιάσει και το phygital κατάστημα της Eurobank στη Λάρισα. Ενώ αύριο Τρίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδήλωση με πελάτες και παράδοση – παραλαβή της αίθουσας συσκέψεων της 1ης Στρατιάς, καθώς η Eurobank ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος ανακαίνισης.

Όλοι θα βγουν κερδισμένοι
– Μιλώντας για τη Eurobank, η στήλη είχε επισημάνει τη μεγάλη επιτυχία της αναβάθμισής της από τη Moody΄s με rating υψηλότερο (κατά δύο βαθμίδες) από αυτό του ελληνικού Δημοσίου, λέγοντας ότι ευνοημένες εκτός από τη Eurobank θα είναι και οι άλλες τράπεζες. Πώς θα γίνει αυτό; Απλά, γιατί εκεί που τέσσερις τράπεζες απευθύνονταν στους ίδιους επενδυτές για άντληση ρευστότητας μέσω των ομολογιακών τους εκδόσεων, τώρα η Eurobank ανεβαίνει όροφο και χτυπάει την πόρτα άλλων επενδυτών. Αφήνει έτσι μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστού για τις άλλες τρεις τράπεζες και η ίδια μπορεί να απευθύνεται σε ακόμη πιο… high επενδυτές (μεγάλα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία), αυξάνοντας τα ποσά των εκδόσεών της και πληρώνοντας χαμηλότερα επιτόκια.

! Μελέτη για τους λόγους των ανατιμήσεων, θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον θεσμικό συμβουλευτικό ρόλο που έχει για την εκάστοτε κυβέρνηση. Μιλώντας σε συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το 80% της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο και το 20% αποτέλεσμα στρεβλώσεων της εγχώριας αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξουν οι πύλες του ανταγωνισμού.

Η επίσκεψη Τζεντιλόνι
-Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι για να παραστεί στη 13:30 μ.μ. στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ. Ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε συζήτηση πάνελ με τίτλο «Πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι θα έχει επισκεφθεί προηγουμένως το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο Αττικής, το οποίο ανακατασκευάζεται με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ.