Η λογική και η απάντηση του Παύλου Γερουλάνου

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Παύλος Γερουλάνος αναφορικά µε το εάν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία σε περίπτωση που ο Ν. Ανδρουλάκης σηκώσει το γάντι της πρόκλησης και στήσει κάλπες «εδώ και τώρα». Ο ίδιος στις τελευταίες του συνεντεύξεις επισηµαίνει πως «ό,τι έχω να πω θα το πω θεσµικά στα όργανα, γιατί θεωρώ πως η δηµόσια κριτική οδηγεί στον διχασµό, ενώ η διατύπωση εµπεριστατωµένης κριτικής εντός οργάνων µάς κρατά ενωµένους. Αυτό έχει µεγαλύτερη σηµασία από το να πάρει κανείς δύο πόντους επικοινωνιακά». Οσο για το εάν ενδιαφέρεται να εισέλθει στην κούρσα της διαδοχής, η απάντηση που δίνει είναι η εξής: «Το τελευταίο πράγµα που µε απασχολεί είναι η κούρσα διαδοχής. Αυτό που πρωτεύει είναι η ουσία, να πείσουµε δηλαδή τους πολίτες ότι µπορούµε να δώσουµε λύση στην οικονοµική και κοινωνική ανισότητα, πως έχουµε τις λύσεις γι’ αυτό. Αν δεν πείσουµε γι’ αυτό και µιλάµε µε στοιχήµατα ονοµάτων, δεν θα κάνουµε τίποτα».

«∆εν πρόκειται να ρίξω νερό στον µύλο της εσωστρέφειας»

«Οταν µπαίνεις στις εκλογές, το κάνεις για να κερδίσεις. Θέλαµε το ΠΑΣΟΚ να πάει όσο ψηλότερα γίνεται και ο στόχος της δεύτερης θέσης δεν ταιριάζει µε το DNA µιας παράταξης που είναι για να κυβερνήσει. ∆εν είµαστε κόµµα διαµαρτυρίας», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης στον ραδιοφωνικό σταθµό «Αθήνα 9,84». Σύµφωνα µε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το εκλογικό αποτέλεσµα στέλνει µηνύµατα σε όλους. «Εµείς δεν έχουµε κλειστά αυτιά και µάτια. Πρέπει να κάνουµε µεγάλη αυτοκριτική και, φυσικά, αυτό δεν µπορεί να γίνει µε όρους δηµoσιότητας, µέσω συνεντεύξεων στα ΜΜΕ. Είναι παράλληλοι µονόλογοι, που στο τέλος της µέρας εκνευρίζουν τους πολίτες. Αυτή την εύλογη στενοχώρια, επειδή δεν ήρθαµε δεύτεροι, έχουµε τον κίνδυνο να τη µετατρέψουµε σε οργή», υπογράµµισε χαρακτηριστικά. Ο Π. Χρηστίδης δεν έχει πρόβληµα να συζητηθούν τα πάντα, αλλά στα όργανα και όχι στα κανάλια. «Πρέπει να τα συζητήσουµε όλα και κυρίως τις πολιτικές που παίζουν ρόλο και στη συνέχεια να δούµε τον σχεδιασµό που θα µας κάνει ακόµα καλύτερους. Να τα δούµε όλα. Ο,τι έχω να πω θα το καταθέσω στο Πολιτικό Συµβούλιο στις 19 Ιουνίου και δεν πρόκειται να ρίξω νερό στον µύλο της εσωστρέφειας. Θέλει ψυχραιµία, νηφαλιότητα και να προχωρήσουµε µε γενναία αυτοκριτική και γενναίες πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Ο διάλογος του Ζαχαριάδη

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, µέσα από την ανάπτυξη διαλόγου µεταξύ των κοµµάτων του προοδευτικού τόξου, διαδραµατίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Εξηγώντας πώς θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος και ποια θα πρέπει να είναι τα βήµατα, ο Κ. Ζαχαριάδης αναφέρει: «Πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν συζητήσεις. Συζήτηση ο καθένας µέσα στο κόµµα του και συζητήσεις µεταξύ των κοµµάτων, στις οποίες θα συµµετάσχουν όσοι το επιθυµούν, να υπάρξει µια προγραµµατική συµφωνία σε κάποια βασικά σηµεία, ώστε να συγκροτηθεί σιγά σιγά ένα πρόγραµµα». Σύµφωνα µε το µέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει υπάρξει δύσκολο εκλογικό αποτέλεσµα για όλους, οι διαδικασίες πρέπει να πάνε παράλληλα. «Θα συζητούνται και τα εσωτερικά των κοµµάτων και παράλληλα θα γίνονται συζητήσεις για συνεργασία. Να συµφωνήσουµε πρώτα σε ένα πρόγραµµα και όποιος θέλει να µπει στη συζήτηση είναι ευπρόσδεκτος να έρθει. Ενα βήµα τη φορά πρέπει να κάνουµε, όπως λένε και οι Αµερικάνοι. Εάν κάνουµε πολλά βήµατα, θα πέσουµε», σηµειώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

Η ερώτηση µέσω της... Σάτι

Για ποιον λόγο καθυστερεί η ίδρυση µουσουλµανικού νεκροταφείου στην Αθήνα ζητούν να πληροφορηθούν µε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, µε επικεφαλής την Ελενα Ακρίτα. Το θέµα ήρθε στην επικαιρότητα από τη Μαρίνα Σάττι, που αποκάλυψε πως δεν µπόρεσε να θάψει εδώ τον µουσουλµάνο πατέρα της, αλλά αναγκάστηκε να µεταφέρει τη σορό του εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά, στην Κοµοτηνή, επειδή η Αθήνα δεν διαθέτει µουσουλµανικό νεκροταφείο. Στην ερώτηση επισηµαίνεται ότι, παρότι για τον σκοπό αυτό, µε πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, είχαν γίνει παραχωρήσεις έκτασης από την Εκκλησία στο διαδηµοτικό νεκροταφείο Σχιστού και είχε εξασφαλιστεί χρηµατοδότηση από την τότε Περιφέρεια Αττικής, µέχρι σήµερα δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Χατζηδάκη

Συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την οικονοµία πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, µε επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία να γίνει δηµόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως προς το δηµοσιονοµικό τους κόστος. Οπως τονίζει, µε τον τρόπο αυτόν και τη δηµοσιότητα που συνεπάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενηµερωθεί αδιαµεσολάβητα για το πραγµατικό κόστος των µέτρων που προτείνει ο κ. Κασσελάκης. Στην πρωτοβουλία του κ. Χατζηδάκη ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του τοµεάρχη Οικονοµικών, Ν. Παππά, ο οποίος χαρακτήρισε την πρότασή του «καλοδεχούµενη». Πάντως, στη δήλωσή του ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «εµείς ζητάµε από τη Ν.∆. -και µετεκλογικά- να πάµε µαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξέταση των µέτρων µας». Επίσης, υπενθύµισε το αίτηµα να συζητήσουν δηµόσια οι κ. Μητσοτάκης και Κασσελάκης γι’ αυτά και άλλα ζητήµατα.