Επί δύο µήνες -τόσο κράτησε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος- τα επικοινωνιακά επιτελεία της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει φωτιά. Μικρές, κλειστές οµάδες στην Πειραιώς και στην Κουµουνδούρου, µε τη βοήθεια επαγγελµατιών, µελετούσαν τα γκάλοπ, προετοίµαζαν βιντεάκια για το YouTube και το TikTok και ασχολούνταν γενικά µε όλα όσα αφορούσαν την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέφανου Κασσελάκη. Από τα επιτελεία αυτά, δύο άνθρωποι συγκέντρωσαν τα φώτα της προσοχής και συζητήθηκαν ευρέως, ο Σταν Γκρίνµπεργκ από τη Ν.∆. και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ζωή µάλιστα τα έφερε έτσι και πριν από 25 χρόνια ο ένας συµβούλευε τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς στη Μεγάλη Βρετανία και ο άλλος τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Την άνοιξη του 2024 ήταν και οι δύο στην Αθήνα, αλλά για πρώτη φορά στην καριέρα τους είχαν µεταπηδήσει επαγγελµατικά στον ανάποδο πολιτικό χώρο.

«Στρατηγό», µε την κλασική πολιτική έννοια του όρου -ή campaign manager, όπως ονοµάζεται στις ΗΠΑ-, δεν είχε η προεκλογική εκστρατεία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Υπήρχε όµως ένας άνθρωπος ο οποίος, όπως και στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023, συγκέντρωνε τα στοιχεία από τις δηµοσκοπήσεις, από τα focus groups και από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, µελετούσε µαζί µε τους δύο στενούς του συνεργάτες τα δεδοµένα και τα παρουσίαζε στον πρωθυπουργό, από κοινού µε τα δικά του συµπεράσµατα.

Ο λόγος για τον Αµερικανό Στάνλεϊ Γκρίνµπεργκ, παλιό σύµβουλο του Μπιλ Κλίντον και του Τόνι Μπλερ, που είτε αυτοπροσώπως είτε µέσω zoom, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έδινε τις δικές του συµβουλές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιµένοντας ότι ο ίδιος πρέπει να είναι το κεντρικό πρόσωπο της καµπάνιας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Το διακύβευµα της πολιτικής σταθερότητας µετρήθηκε και δεν «περπάτησε» και έτσι σύντοµα, από τα µέσα Μαΐου, αντικαταστάθηκε ουσιαστικά µε το κεντρικό µήνυµα της ισχυρής Ελλάδας στην Ευρώπη, µέσα από την ανάλυση των σηµαντικών επιτευγµάτων της κυβέρνησης. Εξ ου και το µότο της καµπάνιας «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ο Σταν Γκρίνµπεργκ µάλλον πρέπει να χαµογέλασε όταν είδε το αντίστοιχο µότο του ΣΥΡΙΖΑ, «Καλύτερη ζωή τώρα». Πριν από τρεις δεκαετίες, στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Νέλσον Μαντέλα, το κόµµα του Νοτιοαφρικανού ηγέτη υιοθέτησε -ακολουθώντας τη συµβουλή του Γκρίνµπεργκ- το µότο «Καλύτερη ζωή για όλους».

Ο Αµερικανός λάτρης της στατιστικής και της ανάλυσης δεδοµένων φέρεται να είχε συµβουλεύσει επί µακρόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να µην ασχολείται στον δηµόσιο λόγο του µε τον Στέφανο Κασσελάκη και να εστιάζει στο θετικό αφήγηµα της κυβέρνησης, θέση την οποία µετρίασε τις τελευταίες εβδοµάδες πριν από τις κάλπες για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και µόνο.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους µύθους που περιβάλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πως έχει συγκροτήσει ένα κρυφό επιτελείο, µε το οποίο λαµβάνει τις βασικές του αποφάσεις. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, όπως έχει γίνει γνωστό, ένας από τους βασικούς συνοµιλητές του κ. Κασσελάκη είναι εδώ και περίπου δυο µήνες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο πρώην υπουργός του Κώστα Καραµανλή έτρεχε καθ' όλο το διάστηµα της προεκλογικής περιόδου τα περίφηµα focus groups. Και ενηµέρωνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν από αυτούς που θεωρούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να προσεγγίσει το 20%. Η εκτίµηση αυτή δεν ήταν ωστόσο η τελική, αλλά περίπου έως τα τέλη του Μαΐου. Το τελευταίο δεκαήµερο, λένε οι πληροφορίες, έβλεπε την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και την απέδωσε κυρίως σε δύο ζητήµατα. Το ένα είναι αυτό του «πόθεν έσχες» του κ. Κασσελάκη, το οποίο ενόχλησε µια σηµαντική µερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται, δε, πως σε αυτά τα κοινά αποδίδεται η αύξηση των ποσοστών του ΜέΡΑ25. Το άλλο είναι αυτό µε την παρουσία του συζύγου του κ. Κασσελάκη στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα και η εµφάνισή του πάνω στην εξέδρα, σε συνδυασµό µε το σκυλάκι, που ενόχλησε συντηρητικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην περιφέρεια. Αναφέρουµε τα δύο γεγονότα, καθώς είναι αυτά στα οποία ο Αρης Σπηλιωτόπουλος απέδωσε την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδοµάδες.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών