Για το πολιτικό ρίσκο που ανέλαβαν με την Συμφωνία των Πρεσπών, το διακύβευμά της και τη σημασία της σήμερα, μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας το είπε πιο καθαρά, όταν κλήθηκε όπως και ο  Αλ. Τσίπρας να απαντήσει στο ερώτημα για το αν γνώριζε το πολιτικό κόστος που αναλάμβανε με την υπογραφή της συμφωνίας που θα έδινε λύση στο ονοματολογικό. «Συμπεράναμε και καταλήξαμε ότι θα ήμασταν πολιτικά νεκροί μετά απ' αυτή τη συμφωνία. Το γνωρίζαμε» είπε ο Ζάεφ, αλλά, όπως συμπλήρωσε, «είχαμε την προθυμία να μπούμε σε μια λύση». Με τη σειρά του λίγο μετά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αν θα είχε φέρει τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν σε ψήφιση αν ήταν πρωθυπουργός, αφενός είπε πως θα το είχε κάνει πολύ καιρό πριν, αφετέρου πρόσθεσε «εδώ ανέλαβα το ρίσκο για την επανεκλογή μου».

4307855
4307979
4307982
4308013
4308024
4308030
4308040
4308041
4308042
4308052


Τσίπρας: Αυτό ήταν το δικό μας όραμα

Σε ερώτηση δε για το αν υπήρξαν πιέσεις από το ΝΑΤΟ, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε «τι πιέσεις να ασκηθούν;» «Αυτό ήταν δικό μας όραμα» είπε και πρόσθεσε πως «εμείς το κάναμε διότι το πιστεύαμε ότι ήταν προς όφελος των λαών μας». Συμπλήρωσε πως ακούστηκαν «πολλές ακρότητες» τότε, αναφερόμενος στα περί «παζαριού» με τους δανειστές για τις συντάξεις. «Αναρωτιέμαι μήπως τώρα πάρουν πίσω τις συντάξεις», είπε χαριτολογώντας, ενώ δήλωσε «ευτυχής» που τελειώσανε οι ακρότητες με το που κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης. «Ο Αλέξης και εγώ βραβευτήκαμε με διεθνή βραβεία Ειρήνης. Και για τους δυο μας το μεγαλύτερο βραβείο είναι η ίδια η ειρήνη» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Ζ. Ζάεφ.

Και οι δύο επισήμαναν πως αν εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προοδευτικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί η συμφωνία. Επιπλέον και οι δύο απηύθυναν έκκληση να προχωρήσουν τα τρία μνημόνια της συμφωνίας που δεν έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως θα το είχε κάνει χωρίς να το εξαρτά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ ο Ζ. Ζάεφ απευθύνθηκε τόσο στη νέα ηγεσία της χώρας του όσο και στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως ήταν δύσκολες οι συνθήκες τότε, αλλά υπογράμμισε πως και σήμερα, όπως και τότε, είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμφωνία. Σημείωσε δε πως «χρωστάμε αυτή την ιστορική συμφωνία» στους 153 βουλευτές που την ψήφισαν, και δεν ήταν μόνο απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, είπε όταν ερωτήθηκε αν κρίνει πως ήτα ώριμες οι συνθήκες τότε, πως όχι απλά ήταν ώριμο, αλλά αν περιμέναμε κι άλλο ενδεχομένως να σάπιζε και να δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στους πολέμους στη γειτονιά μας.

Ακολούθως επανήλθε στο ίδιο ζήτημα και ειδικά για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, τόνισε πως η χώρα μας έπρεπε να έχει ρόλο στην επίλυση της κρίσης.  Υπέρ του διαλόγου αλλά με σαφήνεια στις κόκκινες γραμμές, τάχθηκε για τα ελληνοτουρκικά και επιπλέον σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενεργητική. «Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών» τόνισε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς δε για το αν θα μπορούσε να δει την χώρα μας να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είπε «γιατί όχι;»  «Απ' το να έχει το χαρτοφυλάκιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που δεν έχω καταλάβει και τι ακριβώς είναι, σίγουρα είναι πιο χρήσιμο, συμπλήρωσε σκωπτικά και ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

Τη συζήτηση των δύο πρώην πρωθυπουργών συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Οι δύο τους νωρίτερα βράβευσαν τον Μάθιου Νίμιτς, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, ο οποίος με τη σειρά του απηύθυνε έκκληση για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξαίροντας τη σημασία της.

4308230
4308151
4308245
4308247
4308248
4308249
4308313
6253638
6253662

Ποιοι ήταν παρόντες και ο ψυχρός χαιρετισμός Τσίπρα - Κασσελάκη

Το παρών στην εκκίνηση των διεργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης παρέμεινε στο Ωδείο Αθηνών κατά την εισαγωγική τοποθέτηση, ενώ συνομίλησε για λίγο στα πηγαδάκια με τους ομιλητές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και αναχώρησε για την συνέντευξή του στον ΑΝΤ-1, για να επιστρέψει εκ νέου το απόγευμα. Ωστόσο, όσοι βρέθηκαν στον χώρο αντιλήφθηκαν το ψυχρό κλίμα που υπήρχε μεταξύ Τσίπρα και Κασσελάκη κατά τον χαιρετισμό τους.

Στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν, επίσης, βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι: Πέτρος Κόκκαλης, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασακης, Παύλος Χρηστίδης, Κατερίνα Μπατζελή και Γιώργος Λιάνης.

Ακόμη, παρόντες ήταν οι Ολγα Γεροβασίλη, Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Γιωργος Τσίπρας, Αλέκος Φλαμπουραρης, Φώτης Κουβέλης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Μαμουλάκης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Λιάκος, Μαρία Γιαννακάκη, Κωστας Πουλάκης, Θύμιος Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Εφη Μιχελάκη, μέλη από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρόντες από τον δημοσιογραφικό κόσμο ήταν οι Όλγα Τρέμη, Αλέξης Παπαχελάς, Μανώλης Κωστίδης, Πόπη Τσαπανιδου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Βαγγέλης Παπαδόπουλος.
Επιπλέον, παρόντες ήταν διπλωμάτες από πολλές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Σημειώνεται πως τον Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανασης Γλαβίνας.

Μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Τσίπρα, παρέστη και ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαριτσης και οι: Νίκος Βούτσης, Πέτη Πέρκα, Σία Αναγνωστόπουλου, Μερόπη Τζούφη, αλλά και ο Εκπρόσωπος Τυπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.

6253693
6253774
6253912
6253918
6254058
6254066
6254119
6254170
6254172
6254174
6254176
6254246
6254249
6254251