Ρύθμιση από Λιβάνιο για ταυτόχρονες κάλπες

Μαθαίνω ότι κάποια στιγμή στο γραφείο του νέου υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου θα έρθει το θέμα της πιθανής επιστροφής της ρύθμισης για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βλέπετε η τεράστια αποχή οδήγησε ορισμένους εντός της κυβέρνησης να θυμηθούν αυτή την παλιά πρόβλεψη του Καλλικράτη, που συνιστά και το μοναδικό στοιχείο δικαίωσης της πολιτικής πορείας του κατά τ’ άλλα εκτός τόπου και χρόνου Γιάννη Ραγκούση.


Ο Οικονόμου ξεκίνησε τις περιοδείες ως υφυπουργός

«Οργώνει» τους Δήμους της ανατολικής Αττικής, ο νέος υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής της περιοχής, Βασίλης Οικονόμου. Όπως μάθαμε δύο μετά την ορκωμοσία του είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, στο πλαίσιο της διήμερης πολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο «Ο χρόνος τέσσερις φορές αλλάζει πανωφόρι» από το Κέντρο Πολιτισμού «Χορεύρεσις», χωρίς βέβαια να καταφέρουν να πουν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν στον Δήμο, περισσότερο ευχές για τα νέα καθήκοντα ελέχθησαν.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να κλειστεί συνάντηση, για να τεθούν επί τάπητος ζητήματα αρμοδιότητας του νέου υπουργού που απασχολούν τον Δήμο Διονύσου.


Το δίλημμα του Μητσοτάκη για το πού θα πήγαινε: Σε βάφτιση ή σε γάμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώς γνωστόν, βρισκόταν το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για τη διεθνή διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία. Αν ήταν, όμως, στην Αθήνα, θα είχε να αντιμετωπίσει το απόγευμα ένα σοβαρό δίλημμα: Στο Λυκαβηττό βάφτιζαν την κόρη τους οι στενοί του συνεργάτες Χρήστος Ζωγράφος και Κύρα Κάπη και στα νότια προάστια παντρευόταν ο δικηγόρος Αλέξιος Παπασταύρου, φίλος και συμμαθητής του από το σχολείο, τον οποίο πάντα συμβουλεύεται ιδίως σε θέματα εργατικά. Στη βάφτιση της μικρής Αλεξάνδρας, πάντως, το παρών έδωσε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Η απειλή Ανδρουλάκη για διαγραφές και η διαρροή των δελφίνων

«Όποιος την επόμενη μέρα από την Κ.Ε. συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της εσωστρέφειας θα βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ», αυτή η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη χτύπησε σαν συναγερμός στα αυτιά των στελεχών που αμφισβητούν την ηγεσία. Η ανοιχτή απειλή διαγραφών απαντήθηκε άμεσα με διαρροή που ανέφερε «οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του».

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ουσιαστικά ένα μέρος όσων είναι απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησαν μέσω διαρροών και οι υπόλοιποι απλώς έκαναν ότι δεν γνωρίζουν για την διαρροή. Φαίνεται ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές στον δεύτερο γύρο όλες οι δεξαμενές θα ενωθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση;


Η μπλόφα Ανδρουλάκη για εκλογές τον Ιούλιο

Μια μπλόφα ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στους δελφίνους που τον αμφισβητούν θέτοντας θέμα ηγεσίας… Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δώσει μια διαρροή περί άμεσων εκλογών ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο, προκειμένου να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των εσωκομματικών του αντιπάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο τύπου του κόμματος ουδέποτε την επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους που “έσπασαν” τα τηλέφωνα.

Πλέον η μάχη περνά στα όργανα. Όλα δείχνουν ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες μετά το καλοκαίρι. Οι αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη λένε ότι σε κάθε περίπτωση τον Ιούλιο ακόμα και αν κάνει πράξη την “απειλή” εκλογές θα κάνει μόνος του, καθώς δεν ρισκάρουν να απαξιωθούν οι εκλογές λόγω χαμηλής προσέλευσης.


Το λάθος αφήγημα του Δούκα

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα φαίνεται ότι προετοιμάζoνται για την κούρσα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν τις πρώτες διαρροές για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να διαχειριστεί ταυτόχρονα τον πρώτο δήμο της χώρας και την ηγεσίας της Κεντροαριστεράς. Μόνο που το παράδειγμα του δημάρχου του Λονδίνου Σαντικ Καν που επικαλούνται συνεργάτες του κάθε άλλο παρά ταυτόσημο είναι με το δικό του.

Ο πακιστανικής καταγωγής δήμαρχος Λονδίνου  που πρόσφατα επενεξελέγη για τρίτη θητεία  είναι μεν επιφανές στέλεχος των Εργατικών  και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2005 ως το 2016  αλλά δεν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος και βέβαια ποτέ δεν την ανέλαβε. Μάλλον τα μπερδεύουν λιγάκι εκεί στην Κοτζιά μέσα στην παραζάλη των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.


Και ο Σαμαράς στη δίκη Βαλυράκη

Αναβολή έξι μηνών πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας με την οικογένεια του να επιθυμεί την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου του 2025 με δύο ψαράδες, αδέλφια, να κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση είναι δεκάδες ενώ η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη έχει προτείνει και την εξέταση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά καθώς ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που συνομίλησε τηλεφωνικά μαζί του. Σε κάθε περίπτωση όταν αρχίσει η εκδίκαση αυτής της πολύκροτης υπόθεσης αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον με την οικογένεια του πρώην υπουργού, τη χήρα του, τους δύο γιούς του και τον αδελφό του, να ζητάει την απόδοση δικαιοσύνης για το χαμό του δικού τους ανθρώπου.



Οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν αυξήσεις

Αυξήσεις στις αποδοχές τους, στα επίπεδα της προ μηνμονίων περιόδου, ζητούν οι συνδικαλιστές γιατροί του ΕΣΥ της χώρας μας. Σε αυτό το μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου, ζητεί να επανέλθουν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα και την ίδια στιγμή αναγνωρίζει και παραδέχεται ρητώς ότι κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο από τα ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία καιροφυλακτούν. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Παπανικολάου, σε σχετική συνέντευξή του: «Η ίδια πολιτεία, που όταν τη συμφέρει κάνει σημαία τις δικαστικές αποφάσεις, αρνείται προκλητικά να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, που έχουν αρχίσει να εκδίδονται από το 2018, γιατί οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ επιτρέπουν τις εφάπαξ παροχές, απαγορεύουν αυστηρότατα να εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις που διορθώνουν περικοπές μνημονιακές». Ο ορισμός της ακραίας αντίφασης.