Τα παράξενα του ανασχηματισμού και οι προτεραιότητες που έκριναν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις

Αν δει κανείς προσεκτικά τον ανασχηµατισµό, θα διαπιστώσει ότι ένα σηµαντικό κοµµάτι των αποφάσεων του πρωθυπουργού επηρεάστηκε ξεκάθαρα (όπως αναµενόταν άλλωστε) από τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών ανά νοµό, είτε στην κατεύθυνση της αξιοποίησης συγκεκριµένων προσώπων είτε σ’ εκείνη της αντικατάστασής τους. Εδώ βέβαια κάποιοι θα µπορούσαν να µιλήσουν για δύο µέτρα και δύο σταθµά, ενώ οι λιγότερο κακεντρεχείς απλώς θα έκαναν λόγο για προτεραιότητες και συγκεκριµένες πολιτικές στοχεύσεις.

Για παράδειγµα, η ήττα της Ν.∆. στον Νοµό Ηρακλείου φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήµα τόσο του µέχρι πρότινος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και του υφυπουργού, Μάξιµου Σενετάκη.

Στον αντίποδα, και σε µια ενδιαφέρουσα αν µη τι άλλο εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόµµα κατέγραψε ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό του στα ∆ωδεκάνησα, ο πρώην πλέον εκπρόσωπος του νοµού στην κυβέρνηση Γιάννης Παππάς αντικαταστάθηκε, ενώ ουδείς εκ των συναδέλφων του της ίδιας περιφέρειας ανέλαβε κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Στην κατηγορία µε τις προς… ανάλυση παραµέτρους του νέου κυβερνητικού σχήµατος θα µπορούσε κάλλιστα να συµπεριλάβει κάποιος και τη µη συµµετοχή κάποιου «γαλάζιου» βουλευτή από τη Θράκη, δεδοµένης της παραδοχής ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριµένο µέτωπο µετά την επικράτηση των µειονοτικών φορέων στις πρόσφατες ευρωκάλπες σε Ξάνθη και Ροδόπη, αλλά και µε φόντο το γεγονός ότι ο δεύτερος νοµός ήταν ο µοναδικός της χώρας που στις περσινές εθνικές εκλογές δεν είχε βαφτεί γαλάζιος.

Προφανώς στο Μαξίµου θεώρησαν πως αφενός το κενό καλύπτεται µε την προσθήκη του Νίκου Παναγιωτόπουλου από τη γειτονική Καβάλα ως υπουργού Μετανάστευσης και αφετέρου η περίπτωση του καραµανλικού Ευριπίδη Στυλιανίδη θα δηµιουργούσε πιθανόν περισσότερα προβλήµατα απ’ όσα θα έλυνε.


Η στάση του Λαλιώτη και η επικοινωνία µε τον Ανδρουλάκη

Όταν υπάρχουν τόσο ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι πάντες αναµένουν να µάθουν τι στάση θα κρατήσει ο Κώστας Λαλιώτης. Ο πολύπειρος πολιτικός έως τώρα έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται διάφορα σενάρια για τις διαθέσεις του, αν και οι πληροφορίες λένε πως ήδη έχει κάνει µια πρώτη κουβέντα µε τον Ανδρουλάκη.

∆ιαχρονικά πάντως το πρώτο που κοιτάει ο Λαλιώτης είναι η ενότητα του Κινήµατος, θεωρώντας ότι έχει εδώ και χρόνια ιστορική υποχρέωση να τη διαφυλάττει.


Θυμήθηκαν τον Ραγκούση

Ένα από τα ζητήµατα µε τα οποία θα ασχοληθεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, πιθανώς και στο πρώτο διάστηµα της θητείας του, θα είναι το σενάριο ολικής επαναφοράς της ρύθµισης περί ταυτόχρονης διεξαγωγής των ευρωεκλογών µε τις αυτοδιοικητικές, αφού κατά κοινή οµολογία ο διαχωρισµός τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δραµατική αύξηση της αποχής στις κάλπες της προηγούµενης Κυριακής.

Στον αντίποδα, η εµπειρία έδειξε ότι όταν οι ευρωεκλογές συνοδεύονταν από τις αναµετρήσεις για την ανάδειξη δηµάρχων και περιφερειαρχών, µοιραία η συµµετοχή οδηγούνταν σε πολύ υψηλότερους δείκτες.

Ως εκ τούτου, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ήδη θέµα -ακόµη και στο Μέγαρο Μαξίµου- επιστροφής στο καθεστώς του Καλλικράτη, το οποίο είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Ραγκούση και πολύ ορθώς (µέχρι κι εµείς το λέµε, που του έχουµε σούρει τα εξ αµάξης).


Χωρίς εκπρόσωπο…

Εντύπωση προκάλεσε αν µη τι άλλο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να µην έχει εκπροσώπηση στο νέο κυβερνητικό σχήµα ο Πειραιάς. Κανένας βουλευτής από το µεγάλο λιµάνι, είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια, δεν έπεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αξίζει ένα κυβερνητικό πόστο... Και για να µην ξεχνιόµαστε, στην Α' Πειραιά η Ν.∆. συγκέντρωσε ένα από τα µεγαλύτερα ποσοστά στην ελληνική περιφέρεια. Τέλος πάντων, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσµατος!


Έσπασε η τριάδα

Πριν από µήνες ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχαν καταθέσει κοινή πρόταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας. Να φύγει, δηλαδή, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης από αυτή της Αριστεράς και να πάει στους Σοσιαλιστές. Η τριπλέτα, ωστόσο, φαίνεται πως έσπασε, καθώς ο Ζαχαριάδης δεν συνυπέγραψε την πρόταση των δύο για να υπάρξει εσωκοµµατικό δηµοψήφισµα για τη δηµιουργία ενός µεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο Ζαχαριάδης, σύµφωνα µε πληροφορίες, διαφωνεί µε τη λογική των δηµοψηφισµάτων, καθώς εκ των πραγµάτων ακυρώνουν τα όργανα του κόµµατος.


Περί αριστερισμού

Παρότι στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχουν καθόλου µουρµούρες για το δυσµενές εκλογικό αποτέλεσµα, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές διαφωνίες σε επίπεδο κεντρικής γραµµής. Για παράδειγµα, στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Πάνος Σκουρλέτης δεν θέλουν να ανοίξει καµία συζήτηση για συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου κ.ά. θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει ένας τέτοιος προγραµµατικός διάλογος και να µην κυλήσει το κόµµα τους σε εξωκοινοβουλευτικά µονοπάτια και στον αριστερισµό.


Ζήλεψε ο αψύς…

Μαθαίνω ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είδε µε καθόλου καλό µάτι την εκλογική επίδοση που πέτυχε ο Βασίλης Κασσελάκης στον Νοµό Χανίων. Συγκεκριµένα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος σε ψήφους στη γενέτειρά του, αφήνοντας µε µεγάλη διαφορά δεύτερο τον Κώστα Αρβανίτη. Είναι προφανές ότι ο αψύς Σφακιανός βλέπει από τώρα στο πρόσωπο του συγγενή του προέδρου Στέφανου έναν πολύ ισχυρό εσωκοµµατικό αντίπαλο για τις επόµενες εθνικές εκλογές, όταν λογικά και οι δύο θα µετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Νοµό Χανίων.


Υποθήκη

Μια µεγάλη υποθήκη έβαλε ο Λευτέρης Καρχιµάκης µε τις ψήφους που συγκέντρωσε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα. Συγκεκριµένα, ήρθε πρώτος και µε διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Παπανδρέου και πλέον ο υιός του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του Κινήµατος θα έχει χρόνο από τώρα να προετοιµάσει την υποψηφιότητά του µε το ΠΑΣΟΚ για την εθνική κάλπη στην εν λόγω περιφέρεια. Μένει να φανεί τι δυναµική θα αναπτύξει και αν η νυν βουλευτίνα Νάντια Γιαννακοπούλου αισθανθεί πίεση εκ των έσω...


Τι είχες, Γιάννη…

Το ανέλπιστο ποσοστό που συγκέντρωσε το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές θεωρείται ότι δίνει τη δυνατότητα στον Γιάνη Βαρουφάκη να προετοιµάσει το κόµµα του για τις εθνικές εκλογές και να διαδραµατίσει κοµβικό ρόλο στις ζυµώσεις που γίνονται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ε, δεν το λες και λίγο σε τέτοιες συνθήκες το 2,6%, αν και πραγµατικά η ιδέα είναι λογικό να... τροµάζει ορισµένους.


Προοπτική επιστροφής

Τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί µε µεγάλο ενδιαφέρον ο Ανδρέας Λοβέρδος, περιµένοντας να δει αν θα ανοίξει η κούρσα της διαδοχής. Κρατήστε την πληροφορία, πως αν είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης όχι απλώς θα τον στηρίξει, αλλά θα ανοίξει η συζήτηση ακόµα και για την προοπτική επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ. Εξίσου εξαιρετική σχέση έχει ο πρώην υπουργός και µε τον Νίκο Παπανδρέου!

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 16/06/2024