Δεν τελείωσε ο ανασχηματισμός την Παρασκευή, αλλά… θα συνεχιστεί

Θα ξεκινήσω σήμερα με μία… έκπληξη. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος σε αυτή τη φάση δεν τελείωσε με τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής. Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο μέτωπο συνιστά μια δυναμική διαδικασία, ωστόσο στη δεδομένη χρονική συγκυρία μιλάμε για μετρημένα κουκιά.

Κι επειδή ο πρωθυπουργός δεν θα θελει να πάει στην επικείμενη και πολύ κρίσιμη (ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης) ΔΕΘ με… επιβαρυμένο κάρμα, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα μια δύσκολη θερινή περίοδο και να δώσει εκ νέου ικανοποιητικά δείγματα γραφής, ή ο Γιώργος Φλωρίδης, για τον οποίο ακούγονται συνεχώς διαφόρων ειδών σχόλια όλο αυτό το διάστημα, αλλά και καποιοι… περιφερειακοί παίκτες, όπως για παράδειγμα κάποιοι παράγοντες της Πειραιώς θα βρίσκονται για τα καλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.


Έδειξαν στον Μητσοτάκη το γράφημα του πληθωρισμού και αυτός αισιοδοξεί

Μαθαίνω ότι πριν από τη σημερινή επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης -την πρώτη υπό τη νέα του πολιτική ηγεσία- έδειξαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα γράφημα. Τι αποτυπώνει αυτό; Την εξέλιξη του πληθωρισμού και την εκτίμηση, με βάση συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα και υπολογισμούς, ότι έχει πιάσει κατά το κοινώς λεγόμενο «ταβάνι» και πως από εδώ και πέρα θα βαίνει μειούμενος.

Ακόμα δηλαδή και αν δεν πάρει άλλα μέτρα σε σχέση με όσα ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση, οι τιμές θα αρχίσουν σταδιακά να σταθεροποιούνται και έπειτα να πέφτουν. Γι' αυτό θέλει να ενισχύσει ο πρωθυπουργός το κυβερνητικό «οπλοστάσιο» απέναντι στην ακρίβεια, για να φέρει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά αυτή την πτώση. Περισσότερα σήμερα, στις ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που θα έχουν ενδιαφέρον. 


Θετικά μηνύματα για Λιβάνιο στο Μαξίμου από δημάρχους

Χθες ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον άλλον αναβαθμισμένο υπουργό, τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Σας μεταφέρω ότι ο Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στον υπουργό Εσωτερικών. Μάλιστα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο Λιβάνιος παρουσίασε σαν έτοιμος από καιρό προτάσεις μαζί με την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ.

Σημειώστε, επίσης, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν και μηνύματα από πολλούς δημάρχους, που είδαν με καλό μάτι την αναβάθμιση του Θεόδωρου Λιβάνιου στο υπουργείο Εσωτερικών, θεωρώντας ότι θα ξεμπλοκάρει πολλά ζητήματα που τους απασχολούν.


Τον επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής ή Ανταγωνιστικότητας διεκδικεί ο Μητσοτάκης για την Ελλάδα

Τώρα θα σας πάω στα ευρωπαϊκά και στην προχθεσινή μαραθώνια άτυπη συνεδρίαση των 27 ηγετών, που, αν και συμφώνησαν στην ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δεν κατέληξαν στα υπόλοιπα. Αφού καταλήξουν, λοιπόν, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ποια χαρτοφυλάκια επιτρόπων θα πάρουν οι χώρες.

Σε αυτό το μέτωπο σας έχω νέα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, λόγω του ότι ο Μητσοτάκης συμμετέχει κεντρικά στις εξελίξεις και στις διαπραγματεύσεις, ως βασικός διαπραγματευτής -μαζί με τον Τούσκ- του ΕΛΚ, θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει με μεγαλύτερη ευκολία ένα καλό χαρτοφυλάκιο για την χώρα μας. Ο βουλευτής Σερρών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά ζητήματα περιέγραψε χθες τα χαρακτηριστικά της θέσης και πάνω-κάτω καταλάβαμε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει ρόλο αποφασιστικό, διότι είναι ο διαπραγματευτής μαζί με τον Τουσκ του ΕΛΚ, άρα και την επόμενη μέρα στη νέα Κομισιόν αυτοί οι δύο θα είναι που θα βγάλουν ουσιαστικά τη Φον ντερ Λάιεν ως νέα επικεφαλής της επιτροπής, άρα θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε ένα χαρτοφυλάκιο που επιθυμούμε» και συνέχισε λέγοντας ότι «θα είναι ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, που θα αφορά όχι μόνο τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών». Τα σενάρια για την Ελλάδα αφορούν τα χαρτοφυλάκια: Αγροτικής Πολιτικής, Ανταγωνιστικότητας, Διεύρυνσης. Αυτά που αφορούν τη ζωή των Ελλήνων και των Εευρωπαίων είναι το Αγροτικής Πολιτικής και της Ανταγωνιστικότητας. Άρα κάτι μεταξύ των δύο.


Ο Τσίπρας «έκοψε» από τη διάσκεψη τον Νίκο Παππά

Σας έχω ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο από τη διάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. Όπως μου είπαν, αν υπήρχε ένα πρόσωπο που ένιωθε άβολα με όσα συνέβησαν στο Ωδείο Αθηνών, αυτό δεν είναι άλλο από τον Νίκο Παππά. Ο τελευταίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί -και δικαίως- πως τον άδειασε κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παππάς ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά ακύρωσε την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο κ. Τσίπρας για την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη. Και ενώ αρχικώς ο Παππάς είχε πάρει μέρος στις συσκέψεις παρέα με Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Βασιλειάδη, Ζαχαριάδη, Φλαμπουράρη και σία, εντέλει τους πούλησε και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Κασσελάκη. Και αυτό ο Τσίπρας, όπως έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, δεν το ξεχνά. Γνωρίζοντας το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί για το πρόσωπό του, ο παμπόνηρος Παππάς απέφυγε τα πολλά-πολλά…


Πάει για εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Καραμέρος

Ανεβαίνουν ιδιαίτερα οι μετοχές του Γιώργου Καραμέρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη μετέχει πλέον στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια για την περαιτέρω αξιοποίησή του, τόσο στο κόμμα όσο και στην επικοινωνία. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να αποτελέσει το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία, καθώς και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα.

Αυτό που έχει εκτιμηθεί από την Κουμουνδούρου είναι ότι ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής είναι πάντα διαβασμένος στις εμφανίσεις του, με επιχειρήματα, ενώ διακρίνεται για τη μαχητικότητά του. Το εάν η τοποθέτησή του στους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αποδεκτή θετικά απ’ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί…


Κωνσταντινόπουλος και Γιαννακοπούλου θα κάνουν «Kούγκι» τη σημερινή συνεδρίαση

Έφτασε η μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο πλευρές, προεδρικοί και αμφισβητίες, θα βρεθούν για πρώτη φορά απέναντι. Μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Όπως είναι αναμενόμενο, ειδικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου θα πιέσουν για επίσπευση των εκλογών για την ηγεσία. Σε περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δρομολογήσει εκλογές το φθινόπωρο, θα πατήσουν το κουμπί της συλλογής 100 υπογραφών της Κ.Ε. που θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα, για να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο. Αν φτάσουμε εκεί, θα θυμηθούμε κάτι παλιά συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, που έπεφταν ακόμα και καρέκλες.


Οι άνθρωποι του Δούκα σκέφτονται πώς θα απαλλαγούν από το όνομα «ΠΑΣΟΚ»

Μπορεί ο Χάρης Δούκας να κρατά σχετικά κλειστά τα χαρτιά του ενόψει των εξελίξεων που έρχονται στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα διαδικασία εκλογής αρχηγού, αλλά οι επιτελείς του, που θεωρούν βέβαιη την επικράτησή του σε μία τέτοια περίπτωση, ασχολούνται ήδη με θέματα όπως τα χρέη του κόμματος στις τράπεζες, που αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάποιοι από αυτούς εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να απαλλαγούν πλήρως στην πορεία από το όνομα του ΠΑΣΟΚ και θεωρούν μοναδικό εμπόδιο σε αυτή την προοπτική τον δανεισμό από τις τράπεζες, που είναι δεσμευτικός και πιθανότατα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.


Ο Ανδρέας Ξανθός τα «χώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα άρθρο του, το οποίο δημοσιεύει στην προσωπική του ηλεκτρονική ιστοσελίδα και με το οποίο επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για όλα τα κόμματα, ο πρώην υπουργός Υγείας και στέλεχος της Νέας Αριστεράς Ανδρέας Ξανθός τα λέει όλα, όταν εστιάζει με έμφαση στους έωλους και ακατανόητους μετεκλογικούς «πανηγυρισμούς» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Ξανθός: «Δεν υπάρχει αξιόπιστο αντίπαλο δέος στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Καμιά εντολή να δώσει κυβερνητική λύση δεν πήρε ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε ο κ. Ανδρουλάκης. Οι ''μνηστήρες'' της προοδευτικής παράταξης διαγκωνίστηκαν για το ''αδειανό πουκάμισο'' μιας  αξιωματικής αντιπολίτευσης του 15% και δεν πείθουν κανέναν, πέρα από τον φανατικό πυρήνα των οπαδών τους, ότι μπορούν να δώσουν την -κοινωνικά αναγκαία- πολιτική διέξοδο. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν επί της ουσίας ανταγωνιστικό σχέδιο με τη ΝΔ».  


Έρχονται τοποθετήσεις-μετακινήσεις δικαστών και εισαγγελέων

Αντίστροφα, μαθαίνω, μετράει ο χρόνος για τις μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών ενόψει και των σημαντικών αλλαγών που έρχονται από το νέο δικαστικό έτος με την καθιέρωση του νέου δικαστικού χάρτη.

Ο Άρειος Πάγος ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, όπου θα αποφασιστούν οι ετήσιες μεταθέσεις-τοποθετήσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κάλεσε όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις μέχρι και το Σάββατο 22 Ιουνίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή, ενώ οι επιλογές δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15. Ήδη μάλιστα έχουν αποφασιστεί οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις των δικαστικών λειτουργών της διοικητικής Δικαιοσύνης.