Προκοπή µε τον Προκόπη δεν γίνεται

∆εν σας κρύβω ότι ένιωσα µια συγκίνηση, όταν είδα τον πρώην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να ξεσπά σε χειροκροτήµατα ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη συγκρότησης ενός παγκόσµιου φόρουµ των προοδευτικών δυνάµεων κατά τη χθεσινή οµιλία του στο «συµπόσιο» που οργάνωσε το ίδρυµα το οποίο φέρει το ονοµατεπώνυµό του. Επειδή σε αυτόν τον όµιλο βιώσαµε στο πετσί µας την εκδικητική συµπεριφορά του Μεγάρου Μαξίµου κατά την περίοδο που ο Αλ. Τσίπρας συγκυβερνούσε µε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καµµένο, ειλικρινά, µας είναι δύσκολο να συµβάλουµε στο «επικοινωνιακό» ξέπλυµα του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στα στερνά του πολιτικού βίου του θυµίζει την ιερόδουλη που όταν γεράσει «καλογερεύει», αναζητώντας «συγχωροχάρτι» από θεούς και από ανθρώπους. Ο Αλ. Τσίπρας, που θέλησε να «εξουδετερώσει» την αρνητική υστεροφηµία του αποκηρύσσοντας εκ των υστέρων όσους «ακροδεξιούς» και «ψεκασµένους» προσέγγισε όσο ήταν πρωθυπουργός, για να µην απολέσει τη δεδηλωµένη, σήµερα υποδύεται τον «µετριοπαθή» πατερούλη της Κεντροαριστεράς. Τελικά, αρχίζω να πιστεύω ότι είχε δίκιο ο Π. Πολάκης, όταν άφηνε υπαινιγµούς πως όλη αυτή η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αλ. Τσίπρας ήταν στη λογική της υπονόµευσης και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. ∆ηλαδή, ένα πονηρό «όχηµα» για την εµπέδωση ενός κλίµατος «ελεγχόµενων συγκλίσεων». Αλλά επαναλαµβάνω: Ποια προοπτική µπορεί να έχει η προοδευτική παράταξη, όταν στο «µαζί» που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας είναι «πρωτοχειροκροτητής» ο Προκόπης Παυλόπουλος; Ίσως την απάντηση τη δώσει ο Ά . Σπηλιωτόπουλος.

Ίδρυμα-βιτρίνα για το «Πόθεν Έσχες»;

Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τις εξαγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη πως -τάχα μου τον έπιασε ο πόνος για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα την αντιμάχεται. Αυτό που κυκλοφορεί στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα και καλό θα είναι να το αντικρούσει και να μην το αφήσει να σέρνεται είναι ότι πάει να στήσει ένα ινστιτούτο στην Αμερική εναντίον της Ακροδεξιάς με παράρτημα και στην Αθήνα, το οποίο υποτίθεται θα το χρηματοδοτούν ομογενείς επιχειρηματίες, που θα λειτουργήσει σαν βιτρίνα για να δικαιολογηθεί το «Πόθεν Έσχες» του, που πρέπει να το καταθέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Καλό θα είναι ο Κασσελάκης, που ήδη ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ αναζητώντας χρηματοδότες για το ινστιτούτο του, να δώσει μια απάντηση σε αυτές τις υποψίες που διατυπώνονται από διάφορους πολιτικούς κύκλους, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει σε επίπεδο οικονομικής διαφάνειας και ακεραιότητας.

! «Είναι μια λάθος απόφαση και πρέπει να ανακληθεί. Πρέπει να συζητηθεί στα συλλογικά όργανα. Δεν θεωρώ ότι ο πιο “τεμπέλης” στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Θανάσης. Μην τρελαθούμε!». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε ο Κ. Ζαχαριάδης την απόλυση του Θ. Θεοχαρόπουλου από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στα « Παραπολιτικά».

Ο ΓΑΠ στηρίζει τον πρόεδρο Ανδρουλάκη

Με φόντο την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ και την αμφισβήτηση που υφίσταται ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει ιδιαίτερη σημασία -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό και συμβολικό επίπεδο- το γεγονός ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Στέφαν Λεβέν, στο γραφείο του στη Βουλή, παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Και επειδή ο Γ. Παπανδρέου είναι ένα πρόσωπο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά αυτή την περίοδο που έχει ανοίξει ξανά θέμα ηγεσίας, η εμφάνισή του δίπλα στον Ν. Ανδρουλάκη, στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ίσως αποτελεί και ένα μήνυμα σε όσους προεξοφλούν ότι στη μάχη για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντί του.

Ακόμη και αν στο τέλος συμβεί κάτι τέτοιο, ο Γ. Παπανδρέου με τη στάση του έδειξε ότι αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Ν. Ανδρουλάκη και στις πρωτοβουλίες που παίρνει, για να έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προοδευτική εκπροσώπηση, δεν τον «αδειάζει». Ο Ν. Ανδρουλάκης, έχοντας στο πλευρό του τον Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Στέφαν Λεβέν, δήλωσε ότι στηρίζει τον Αντόνιο Κόστα, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»